Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση της φορολογίας επί τάπητος στην Ιαπωνία

Η BoJ τάσσεται υπέρ της αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων συνολικά στο 10% από 5% σήμερα. Επιφυλακτικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού καθώς η οικονομία δεν έχει ακόμη ορθοποδήσει. Αναστάτωση στο Τόκιο με βουτιά 3,3% για το Nikkei.

Αύξηση της φορολογίας επί τάπητος στην Ιαπωνία

Έντονη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις ασιατικές αγορές τα σενάρια για αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων που συζητά ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε. Ακόμη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, τάχθηκε –υπέρ της αύξησης στη φορολογία λέγοντας ότι δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία.

«Αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων δεν θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη της Ιαπωνίας» δήλωσε ο κ. Κουρόντα και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι η ενδεχόμενη πτώση των οικονομιών του εξωτερικού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι οικονομικές μας δραστηριότητες και οι τιμές»

Το επιτελείο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε εξετάζει την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στο 8% από 5% ως ένα πρώτο βήμα τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Τον Οκτώβριο του 2015 ο φόρος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στο 10%. Ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο δήλωσε πως η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει στην αύξηση. Στον αντίποδα, σύμβουλοι του πρωθυπουργού εκ των οποίων και ο Κοϊτσί Χαμάντα καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει προσεκτικά.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θέλει τις αυξήσεις στη φορολογία καθώς τις θεωρεί δύναμη σταθεροποίησης για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις» εξηγεί ο Τακέσι Μινάμι, του Norinchukin Research Institute και συμπληρώνει: «Ο Κουρόντα ανησυχεί ότι η μαζική χαλάρωση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Άμπε θα είναι ανούσια εάν η αγορά χάσει την εμπιστοσύνη της στα κρατικά ομόλογα Ιαπωνίας». Ακόμη και με την αύξηση της φορολογίας η κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,3% το οικονομικό έτος που ξεκινά για τον Απρίλιο. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του φθινοπώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v