Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλάξεις, αλλά και αισιοδοξία

Θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος προκειμένου να αφομοιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της Νέας Αγοράς. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα φαίνεται πως το έχουν κυρίως μετοχές περιορισμένης εμπορευσιμότητας. Οι εξελίξεις στην Εμπορική, τα αποτελέσματα της Alpha Bank, η στοχοθέτηση των ξένων σε υψηλότερες τιμές δεν φαίνεται να οδηγούν σε ακύρωση ούτε της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όπως χθες το πρωί, έτσι και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθώντας τη Ν. Υόρκη ξεκίνησαν λίγο χαμηλότερα.

Δεδομένης της συγκυρίας και της διάθεσης που έχει δημιουργηθεί στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων σε επιμέρους δείκτες και μετοχές δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Όμως, με βάση την επικαιρότητα επισπεύδονται οι εξελίξεις στην Εμπορική (δες σχετικό θέμα), η Morgan Stanley προβλέπει υπεραπόδοση για τις μετοχές των Εθνικής - Alpha Bank (δες σχετικό θέμα), με τον όμιλο της Alpha να ανακοινώνει αύξηση 15,3% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη.

Την ίδια στιγμή η Π&Κ θέτει τιμή–στόχο για την Εμπορική τα 24,5 ευρώ, ενώ ενδιαφέρουσες εξελίξεις μπορεί να δρομολογηθούν στον ΟΤΕ, μετά και τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη (δες σχετικό θέμα).

Με βάση την εικόνα της αγοράς στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, φαίνεται πως από την εφαρμογή του νέου κανονισμού το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πρόβλημα δημιουργείται κυρίως για τις μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε και αναφέρθηκε χθες από το euro2day.gr, καθώς ειδικά γι’ αυτής της κατηγορίας τις μετοχές η διαδικασία συμφωνίας πωλητών – αγοραστών λειτουργεί εμφανώς υπέρ των πρώτων.

Παρ’ όλα αυτά η βραχυπρόθεσμη τάση των βασικών δεικτών της αγοράς παραμένει ανοδική, ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι δείκτες υποχωρήσουν σήμερα λίγο χαμηλότερα.

Ενδεχομένως αυτή η στασιμότητα ορισμένων μετοχών και η υποχώρηση άλλων να διευκολύνει τους χειρισμούς διαχειριστών και επενδυτών, σχημάτων που είτε κλείνουν τις θέσεις τους είτε αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Το σημαντικότερο κατά την εκτίμησή μας είναι πως ειδικά οι ξένοι και όσες ελληνικές ΑΧΕ συνεργάζονται μαζί τους θέτουν από ήδη υψηλά μέσα επίπεδα τιμών στόχους ακόμη υψηλότερους.

Η περίπτωση της Εθνικής είναι ενδεικτική, όπου η πλειοδοσία ξένων και Ελλήνων στοχοθετεί τη μετοχή προς τα 44 ευρώ, τιμή που αποτελεί ιστορικό μέγιστο για τον όμιλο (η μέγιστη τιμή που έχει διαμορφωθεί για τη μετοχή από το 1999 είναι 42 ευρώ).

Σε ανάλογη θέση διαμορφώνεται η τιμή μετοχών όπως ΟΠΑΠ, Cosmote, Τιτάν και λίγων ακόμη.

Κατά συνέπεια παραμένουμε θετικοί και βραχυπρόθεσμα, ακόμη και αν με αφορμή τη λειτουργία του νέου κανονισμού δημιουργούνται πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές και δείκτες.

Σημείωση: Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση που επιχειρείται από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ για τα αποτελέσματα 173 εισηγμένων και της επιβάρυνσης που προκαλείται από τις ζημίες του ΟΤΕ.

Τέλος, χρωστάμε μία απάντηση σε όσους φίλους – αναγνώστες μάς θεώρησαν υπερβολικούς στην αναφορά μας περί καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων του ΟΤΕ.

Ο λόγος έγινε όχι γιατί ο Οργανισμός δεν εμφανίζει καθαρή ζημία 322,7 εκατ. ευρώ, αλλά γιατί εγγράφεται εφάπαξ το σύνολο του κόστους της εθελουύσιας εξόδου.

Σε τρέχουσες τιμές, το συγκεκριμένο κόστος υπολογίζεται στα 938 εκατ. ευρώ.

Η στήλη, και ειδικότερα ο γράφων έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως σε περιπτώσεις όπως ο ΟΤΕ, η Εμπορική, η Αγροτική και τελευταία η ΔΕΗ παίζονται ”στοιχήματα” ευρύτερου ενδιαφέροντος και συνθετότερου χαρακτήρα.

Επενδύοντας στο επικρατέστερο ενδεχόμενο, δηλαδή της ”διάσωσης” αυτών των ομίλων - επιχειρήσεων, θεωρούμε λελογισμένου κινδύνου την προσέγγιση των συγκεκριμένων μετοχών.

Άλλωστε, το euro2day είχε λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ του εγχειρήματος ΟΤΕ από τιμές πολύ κοντά στα 10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v