Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό με το... μαλακό

Ανοδικά - προς τα επίπεδα των 3.500 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης παρά το καταρχήν αρνητικό άνοιγμα. Κύριο μέλημα όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά συνιστά η προσπάθεια να κατανοήσουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν, τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή των νέων κανόνων λειτουργίας. Εναρξη στις 14:00 για τις μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αντιστροφή τάσης για τη ΔΕΗ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με θετικό πρόσημο παρά το καταρχήν αρνητικό άνοιγμα κινείται ο Γ.Δ., έστω και αν το διεθνές κλίμα συνηγορούσε για κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που βλέπουν μέχρι στιγμής όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Είναι εμφανέστατες η επιφυλακτικότητα και οι επιλεκτικές κινήσεις μέχρι τουλάχιστον να γίνουν απόλυτα κατανοητοί οι νέοι κανονισμοί και το νέο ωράριο λειτουργίας, τόσο για την υψηλή όσο και για τις υπόλοιπες κεφαλαιοποιήσεις.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ”μεγάλο στοίχημα” τώρα παίζεται με αρκετούς τίτλους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση να είναι πολύ κοντά στις πλέον αισιόδοξες τιμές–στόχους, οπότε ζητούμενο παραμένει αν και κατά πόσον υπάρχουν ”ενδιαφερόμενες δυνάμεις” που θα κοιτάξουν χαμηλότερα και θα ανακαλύψουν, έστω και καθυστερημένα, κάποιες ”επενδυτικές ευκαιρίες”.

Τεχνικά μέχρι στιγμής δεν δείχνει να αλλάζει κάτι, και ούτε πρόκειται να αλλάξει εάν ο Δείκτης δεν κινηθεί υψηλότερα των 3.525 μονάδων ή χαμηλότερα των 3.479.

Οποιαδήποτε κίνηση εντός αυτών των ορίων δεν δημιουργεί ουσιαστικές αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από ’κεί και πέρα, και από τους τίτλους που διαπραγματεύονται μέχρι τώρα ελάχιστες είναι οι μετοχές που καταγράφουν ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη, με κυριότερη αυτή της ΔΕΗ, μετά την πίεση που προηγήθηκε στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, αξιοσημείωτα κέρδη για ΕΛΠΕ, Cosmote, OTE (μετά την έκθεση της Lehman Brothes, που δίνει τιμή–στόχο τα 19,5 ευρώ) και Εμπορική, ενώ αντίθετα μέχρι στιγμής οι πιο αξιοσημείωτες πιέσεις παρουσιάζονται σε Τιτάνα, Folli Follie και χαμηλότερα για το Μαΐλλη.

Ενώ για μία ακόμη συνεδρίαση, με θετικό πρόσημο κινείται ο τίτλος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Βέβαια, απορίες προκαλούν οι αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις στις τιμές –στόχους για τον ΟΤΕ, όταν, σε κάποιες προηγούμενες περιόδους εάν ο Οργανισμός ανακοίνωνε μη διανομή μερίσματος και πιθανές ζημιές για τη χρήση, υφίστατο επιθετικότατες πωλήσεις και σημαντική πτώση της μετοχής. Εκτός αν στην παρούσα φάση οι ξένοι οίκοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο...

Ο τζίρος, μετά από παρέλευση 65 λεπτών συνεδρίασης, ξεπερνά τα 38 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά παραγώγων οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολουθούν την υποκείμενη, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς και αν συνεχιστεί η συνεδρίαση σε αυτούς τους ρυθμούς είναι ενδιαφέρον το τι θα συμβεί μετά τις 14:00, όταν θα μπει σε συναλλαγές το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v