Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγάλο στοίχημα της περιφέρειας

Το πείραμα της κατηγοριοποίησης ξεκινάει. Το σπουδαίο της υπόθεσης δεν βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, αλλά στη δεύτερη. Τα blue chips έχουν πάρει το μερίδιο που τους αναλογεί και μάλιστα με το παραπάνω. Το ”στοίχημα” παίζεται στη δεύτερη κατηγορία, στην περιφέρεια.

Το μεγάλο στοίχημα της περιφέρειας
Το πείραμα της κατηγοριοποίησης ξεκινάει. Το σπουδαίο της υπόθεσης δεν βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, αλλά στη δεύτερη. Τα blue chips έχουν πάρει το μερίδιο που τους αναλογεί και μάλιστα με το παραπάνω.

Το ”στοίχημα” παίζεται στη δεύτερη κατηγορία. Καλές οι τράπεζες, αλλά το χρηματιστήριο δεν είναι μόνο blue chips. Το μεγάλο κέρδος βρίσκεται στις μικρές εταιρείες που θα κατορθώσουν να περάσουν κάποτε τις πύλες της μεγάλης αγοράς...

Όλοι μας είμαστε ”καμένοι” από τις περιπέτειες των τελευταίων έξι ετών στις εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης και δικαιολογημένα έχουμε τις επιφυλάξεις μας.

Το χρηματιστήριο, όμως, ως θεσμός υπάρχει για να βοηθάει την ανάπτυξη των εταιριών και όχι μόνο για να αλλάζουν οι θεσμικοί πακέτα μετοχών μεταξύ τους.

Όλο αυτό το παιγνίδι έχει νόημα από τη στιγμή που έστω και μία μικρή εταιρία θα κατορθώσει να αναπτυχθεί με τη βοήθεια των επενδυτών.

Στην περίπτωση αυτή κερδίζουν όλοι. Οι επενδυτές που την πίστεψαν, οι βασικοί μέτοχοι και κυρίως η εθνική οικονομία.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις παρουσιάζουν σήμερα αύξηση της κερδοφορίας τους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ανάπτυξης. Η ουσία είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνουν τα μερίδιά τους στην αγορά σε βάρος των μικρομεσαίων και από αυτή τη διαδικασία προκύπτει η αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η οικονομία στο σύνολό της δεν κερδίζει πολλά πράγματα από όλες αυτές τις διεργασίες της ”συγκέντρωσης”. Αντίθετα! Το κοινωνικό σύνολο έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της δημιουργίας ολιγοπωλίων στην αγορά και τις συνέπειες της συρρίκνωσης του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το χρηματιστήριο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση της ανάδειξης μικρών επιχειρήσεων και να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος του.

Μέχρι σήμερα αυτό δεν συνέβη. Επειδή υπήρξε το ’99 και επειδή η μικρή κεφαλαιοποίηση ήταν ο εύκολος στόχος για να φορτωθούν κάπου όλες οι αμαρτίες εκείνης της περιόδου. Σήμερα δίδεται μία νέα ευκαιρία. Aρκεί να καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντική είναι αυτή η υπόθεση...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v