Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική και Νέα Αγορά δίνουν την τάση

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου της Εθνικής, η θετική στάση των ξένων, οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, αναβαθμίσεις επιλεγμένων μετοχών, κυρίως όμως η νέα κατηγοριοποίηση στη Σοφοκλέους διαμορφώνουν και βραχυπρόθεσμα την τάση στην ελληνική αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα του ομίλου της Εθνικής δικαιούνται να διαμορφώσουν τάση κατ’ αρχήν για την τραπεζική μετοχή.

Με αφορμή τα αποτελέσματα, είναι εμφανές πως υπήρξε ένα κυνήγι προεξόφλησης από ορισμένους, κυρίως ξένους, ”παίκτες” τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο απέφερε μάλιστα σημαντικές υπεραξίες.

Τα κέρδη κατοχυρώθηκαν και η διάθεση επανεπένδυσης από ορισμένους είναι επίσης εμφανής.

Η UBS και η CSFB αποτιμούν ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα και εύλογα θέτουν υψηλότερα την τιμή-στόχο για τη μετοχή.

Στα 19,9 ευρώ θέτει η Σίγμα την τιμή-στόχο για την Cosmote, ενώ τα επίσης θετικά αποτελέσματα της 3Ε οδηγούν Eurobank, Marfin και Eurocorp σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους.

Από την άλλη, οι αναλυτές θεωρούν ”απογοητευτικά” και κρίνουν ”αδύναμα” τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως άλλωστε συνέβη και με τον ΟΤΕ, συμφωνούμε απόλυτα με τη σημερινή θέση του Θανάση Μαυρίδη, ο οποίος βλέπει τη μετοχή της Επιχείρησης ως ”απόλυτη επενδυτική πρόταση, αν...”.

Θα μεταφέρουμε επίσης, γιατί έχει τη σημασία της, τη χθεσινή αναφορά του ”Κερδοσκόπου”, που, μεταξύ των άλλων... βλέπει οικειοθελή απομάκρυνση του Ι. Παλαιοκρασσά από την ηγεσία της Επιχείρησης.

Στην προχθεσινή μας προσέγγιση, με αφορμή την υποβάθμιση της Deutsche Bank, είχαμε θεωρήσει... εκβιαστική την ανάλυση του γερμανικού οίκου προς την κατεύθυνση άμεσης λήψης διαρθρωτικών μέτρων.

Τελευταία συνεδρίαση σήμερα για την αγορά όπως την ξέραμε τα τελευταία χρόνια, καθώς από τη Δευτέρα λειτουργούν τόσο η κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης όσο και η Μεσαία, όπου συμπεριλαμβάνονται 223 εταιρίες σε καθεστώς συνεχούς διαπραγμάτευσης 2,5 ωρών.

Στο συγκεκριμένο θέμα ”Ποιες εισηγμένες αποχωρούν από τη Διεθνή Αγορά” αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι αποφάσεις του χρηματιστηρίου που αφορούν στην κατηγοριοποίηση και τη νέα μορφή της Σοφοκλέους.

Κατά την εκτίμησή μας η συγκεκριμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει εργαλείο ”μόχλευσης” για ένα ικανό αριθμό μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και προς αυτή την κατηγορία και με γνώμονα αυτή την εκτίμηση φαίνεται πως κινείται ένα σημαντικό μέρος των ενεργών ”παικτών” της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v