Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Μπαράζ αναβαθμίσεων για 9μηνο (update 6)

Σε ανοδική αναθεώρηση των τιμών-στόχων για τη μετοχή της Εθνικής οδήγησε η εκτόξευση κερδών που ανακοίνωσε ο όμιλος στο εννεάμηνο. Υψηλότερα ο πήχης από UBS (στα 45 ευρώ), CSFB (38 ευρώ), Citigroup (40 ευρώ), JP Morgan (43 ευρώ), Deutsche Bank (40 ευρώ), Εγνατία (39 ευρώ), Proton (41 ευρώ). ”Top pick” για την HSBC η Εθνική. Πώς σχολιάζουν ΑΤΕ Χρηματιστηριακή, Marfin, Alpha Finance. Τι ειπώθηκε στο conference call για επιστροφή κεφαλαίου.

Εθνική: Μπαράζ αναβαθμίσεων για 9μηνο (update 6)
Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη και ως εκ τούτου των τιμών-στόχων για τη μετοχή της Εθνικής οδήγησαν τους ξένους οίκους τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το εννεάμηνο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα reports των χρηματιστηριακών (Proton Securities και Εγνατία Finance) κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Ειδικότερα, σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 45 ευρώ, από τα 42 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η UBS, διατηρώντας τη σύσταση ”buy”, όπως αναφέρει σε σχετική της έκθεση με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου.

Εξάλλου, υψηλότερα έθεσε τον πήχη για τη μετοχή της τράπεζας και η CSFB, η οποία στο πρωινό της report με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου αύξησε την τιμή-στόχο στα 38 ευρώ, από τα 34,5 ευρώ πριν, προχωρώντας παράλληλα σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα κέρδη της τράπεζας, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”outperform”.

Την ίδια στιγμή και η Citigroup αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου) στα 40 ευρώ, από τα 37,5 ευρώ πριν, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύσταση ”buy”.

Επίσης, στα 43 ευρώ, από τα 40 ευρώ, αναθεώρησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η JP Morgan, όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Dow Jones.

Η JP Morgan αναθεώρησε ταυτόχρονα τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής κατά 7% για το 2005, στα 2,14 ευρώ, κατά 7% για το 2006, στα 2,78 ευρώ και κατά 4% για το 2007, στα 3,24 ευρώ.

Διατηρώντας τη σύσταση ”buy” υψηλότερα έθεσε τον πήχη και η Deutsche Bank για τη μετοχή της Εθνικής, καθώς όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου και τίτλο ”Κι άλλα καλά αποτελέσματα” ”βλέπει” πλέον τα 40 ευρώ, από τα 39 ευρώ πριν.

Παράλληλα, στα 39 ευρώ από τα 37,80 ευρώ πριν αυξάνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Εθνικής η Εγνατία Finance, ενώ διατυπώνει σύσταση ”accumulate” (από ”buy”). Η νέα τιμή συνεπάγεται περιθώριο ανόδου της τάξεως του 12%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση (24 Νοεμβρίου) στα 34,84 ευρώ.

Η UBS εξηγεί πως η αύξηση της τιμής-στόχου είναι αποτέλεσμα της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψέων της για τα κέρδη της τράπεζας.

Ειδικότερα, σημειώνει πως αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής την τριετία 2005-2007 κατά 6% (σε μέσο όρο).

Συγκεκριμένα, η UBS προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθουν στα 2,13 ευρώ στο 2005, στα 2,74 ευρώ στο 2006 και στα 3,02 ευρώ στο 2007.

Με βάση τις εκτιμήσεις της UBS η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται 16,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005, 12,7 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2006 και 11,5 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2007.

Από την πλευρά της, η CSFB αναφέρει ότι αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας κατά 14% για το 2005 (στα 2,14 ευρώ και κατά 7% για το 2006 (στα 2,58 ευρώ).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της CSFB η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται 13,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006.

H Citigroup για μια ακόμη φορά αναφέρει πως η μετοχή της Εθνικής αποτελεί ένα από τα top pick της από τον ευρωπαικό τραπεζικό κλάδο, ενώ συμπληρώνει πως με βάση την τιμή-στόχο των 40 ευρώ ο τίτλος της Τράπεζας διαπραγματεύεται 14,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2006.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι ύστερα από τα αποτελέσματα εννεαμήνου αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2005 κατά 2% (στα 2,07 ευρώ), του 2006 κατά 3% (στα 2,29 ευρώ) και του 2007 κατά 3% στα 2,78 ευρώ).

Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται 16,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005 και 15,2 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2006.

Από την πλευρά της η Proton αυξάνει στα 41 ευρώ, από 37 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της τράπεζας, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση ”outperform”.

Η χρηματιστηριακή στην έκθεση (25/11) με τίτλο ”The giant wakes up” προβλέπει καθαρά κέρδη έτους στα 714 εκατ. ευρώ και κέρδη ανά μετοχή στα 2,02 ευρώ.

Η HSBC σε ξεχωριστή της ανάλυση, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, τα χαρακτηρίζει ”ισχυρά”, ενώ εκτιμά πως επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις της διοίκησης όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες, και ειδικότερα την ορθολογικοποίηση του κόστους, τη βέλτιστη κατανομή των κεφαλαίων, την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και την επιθετική επέκταση στη ΝΑ. Ευρώπη.

Επίσης, η HSBC αναφέρει πως η Εθνική Τράπεζα αποτελεί top pick της από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”overweight”.

Η Αγροτική Χρηματιστηριακή, σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου, επισημαίνει ότι ”η ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία του ομίλου μας επιβάλλει να προβούμε σε ανοδική αναθεώρηση των προηγούμενων προβλέψεών μας για τα κέρδη ανά μετοχή του ομίλου για τη χρήση 2005 και πιθανόν και σε ανοδική αναθεώρηση της δίκαιης αποτίμησης και της σύστασης για τη μετοχή”.

Επιπλέον η Αγροτική Χρηματιστηριακή υπενθυμίζει ότι είχε προβλέψει κέρδη ανά μετοχή 1,63 ευρώ για το 2005, αμέσως πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

”Θετική” παραμένει η Marfin Analysis, η οποία επισημαίνει πως παραδοσιακά το τρίτο τρίμηνο είναι το πιο ”αδύναμο” όσον αφορά στους όγκους των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, ενώ συμπληρώνει πως το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται ιδιαίτερα ”ισχυρό”.

Και η Eurobank Securities παραμένει ”θετική” για την Εθνική Τράπεζα, καθώς το momentum (τόσο σε επίπεδο οργανικό όσο και σε επίπεδο των μη βασικών λειτουργικών) διατηρείται.

Επιπρόσθετα, η Eurobank Securities σημειώνει ότι η ποιότητα των κερδών ενδέχεται να αποβεί μεσοπρόθεσμος καταλύτης για τον όμιλο.

- Τι ειπώθηκε στο conference call

Ενενήντα νέα υποκαταστήματα αναμένεται να εντάξει στο δίκτυό της στην αγορά της ΝΑ. Ευρώπης η Εθνική Τράπεζα μέχρι το τέλος του 2006 με στόχο να διαμορφώσει το συνολικό της δίκτυο στα 335 υποκαταστήματα, όπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η διοίκηση της Εθνικής αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για τη ρουμανική CEC, σημειώνοντας ότι οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέχρι το τέλος του 2005 ή αρχές του 2006, ενώ παράλληλα υπενθύμισε και το ενδιαφέρον της για τη σερβική Vojvodjanska Banka.

Η Alpha Finance επισημαίνει πως σε περίπτωση που η Εθνική Τράπεζα δεν καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία αναφορικά με την CEC, δεν της μένουν και πολλές εναλλακτικές παρά να επιταχύνει την εκτέλεση των σχεδίων που έχει για οργανική ανάπτυξη.

Σχετικά με το θέμα της νέας εθελούσιας εξόδου, η διοίκηση του ομίλου σχολίασε πως εξετάζεται, με το χρονοδιάγραμμα να εξαρτάται από τον νέο νόμο της κυβέρνησης σχετικά με το Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Εξάλλου, η διοίκηση του ομίλου φέρεται να δήλωσε ότι ”δεν υπάρχει διαφορά στο εάν θα προωθήσουμε το θέμα της εθελουσίας τώρα ή μέχρι τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2006”.

Η Proton Securities συμπληρώνει πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους, είτε με τη μορφή ειδικού μερίσματος είτε μέσω επαναγοράς μετοχών, το οποίο όμως θα καθοριστεί σε βάθος 12 μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v