Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: ”Αδύναμα” τα αποτελέσματα λένε οι αναλυτές

”Αδύναμα” και ”απογοητευτικά” χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ, κάνοντας ειδική αναφορά στα αυξημένα λειτουργικά κόστη, τα οποία και φέρονται να αυξάνονται με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι τα έσοδα. Πώς σχολιάζουν Deutsche Bank, CSFB, HSBC και Εγνατία.

ΔΕΗ: ”Αδύναμα” τα αποτελέσματα λένε οι αναλυτές
”Αδύναμα” και ”απογοητευτικά” χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ, κάνοντας ειδική αναφορά στα αυξημένα λειτουργικά κόστη, τα οποία και φέρονται να αυξάνονται με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι τα έσοδα. Πώς σχολιάζουν Deutsche Bank, CSFB, HSBC.

Ειδικότερα, ”αδύναμα” και ”απογοητευτικά” χαρακτηρίζει η Deutsche Bank τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, όπου επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”πώληση” και την τιμή-στόχο των 15,10 ευρώ.

Μεταξύ άλλων η Deutsche Bank επισημαίνει ότι τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ, εξαιρουμένων των τιμών του πετρελαίου, αυξάνονται περισσότερο από τα έσοδα, γεγονός που αντικρούει το επιχείρημα ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι ο βασικότερος λόγος του προβλήματος.

Ανάλογα των προβλέψεών της, αλλά σημαντικά χαμηλότερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών χαρακτηρίζει η CSFB (στο πρωινό της report με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου) τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΔΕΗ, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ”ιδιαίτερα αδύναμα” σε επίπεδο κερδοφορίας, γεγονός που ενδέχεται να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επίσης, η CSFB επισημαίνει πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ αναμένεται να πυροδοτήσουν σειρά πτωτικών αναθεωρήσεων των μέσων προβλέψεων των αναλυτών, αναδεικνύοντας τη ΔΕΗ ως μια ”ειδικής περίπτωσης” επένδυση για τους επενδυτές που επενδύουν σε βάθος χρόνου.

Η ”δίκαιη” τιμή που θέτει η CSFB για τη μετοχή της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 25 ευρώ και όπως εξηγεί βασίζεται στην προϋπόθεση ότι θα επέλθει αύξηση στα τιμολόγια της τάξης του περίπου 2,5% μέχρι το 2007 αφενός και αφετέρου ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι το 2006, στα 38 δολάρια ανά βαρέλι το 2010.

”Αδύναμα” χαρακτηρίζει η HSBC τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της ΔΕΗ (σε σχετικό της report με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου), επισημαίνοντας ότι οι τάσεις σε επίπεδο κερδοφορίες επιδεινώθηκαν σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

”Όπως ήταν αναμενόμενο τα κέρδη επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, τα κόστη σχετικά με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και την αδυναμία να μεταφερθούν τα κόστη στους τελικούς καταναλωτές”, επισημαίνει η HSBC.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της χρήσης η HSBC, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα παρουσιάσουν μείωση 50%, διαμορφούμενα στα 32 εκατ. ευρώ.

”Με τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς για το 2005 να κινούνται σε ”αδύναμα” επίπεδα εκτιμούμε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στα βραχυπρόθεσμα κέρδη του τριμήνου” σημειώνει ο οίκος, συμπληρώνοντας ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα θέματα εκείνα που σχετίζονται με την Επιχείρηση μακροπρόθεσμα.

Τέλος, η HSBC επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 18,7 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ και τη σύσταση ”neutral”.

Under review” θέτει η Εγνατία Finance τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η ”αρνητική έκπληξη” προήλθε από τα υψηλότερα του αναμενόμενου έξοδα του λιγνίτη και των άλλων λειτουργικών εξόδων.

Σύμφωνα με την Εγνατία Finance το συγκεκριμένο γεγονός αποτυπώνει την καθυστερημένη αντίδραση της διοίκησης στο να μείωσει τα λειτουργικά έξοδα στο πλαίσιο της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v