Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ισχυροποίηση της βάσης των 3.500 μονάδων

Το ήξεις- αφήξεις των Γάλλων, αλλά και της ελληνικής πλευράς για την Εμπορική, το πιθανολογούμενο ενδιαφέρον ξένων για τον ΟΤΕ, τα αποτελέσματα της Εθνικής δεν αφήνουν την αγορά να... αγιάσει. Με σπουδή συνεχίζονται οι προεργασίες εν όψει της νέας κατηγοριοποίησης της αγοράς. Το πρώτο κρούσμα μη συμμετοχής στη Μ.Α., υπήρξε χθες από την Crown (Ηellas Can).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η παράμετρος ”Εμπορική” είναι αυτή που επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη τάση στον κλάδο και την αγορά.

Αναμφίβολα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής αποτελεί πρώτιστης σημασίας κίνηση για τη Σοφοκλέους, πλην, όμως, τα αποτελέσματα του ομίλου που έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, από ορισμένους έχουν κατοχυρωθεί με κέρδη και άλλων που τοποθετήθηκαν και πάλι χθες από τα 34,78 ευρώ.

Πέραν όμως, της Εμπορικής, οι αυξημένες και πάλι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, φαίνεται να δίνουν περισσότερο ”τροφή” σε φήμες περί επικείμενων εξελίξεων, παρά σε τεχνικής μορφής αντίδραση.

Ο ΟΤΕ αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα στοιχήματα της αγοράς, και οι πιθανές εξελίξεις θα μπορούσαν αν επηρεάσουν ανάλογα και τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεδομένης της ανοδικής φοράς που παραμένει σε ισχύ από Ν. Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, θεωρείται πιθανότατο πως και στη Σοφοκλέους θα επιδιωχθεί σήμερα η περαιτέρω σφυρηλάτηση της περιοχής των 3.500 μονάδων ως βάσης για τον Γ.Δ. και των 1.960-1.965 μονάδων για τον FTSE-20.

Άλλωστε, οι ξένοι δείχνουν πολύ καλά την προτίμησή τους, είτε όταν λόγου χάρη η Merrill Lynch ξεκινά την κάλυψη της Μοtοr Oil (+4,03% χθες με 987.118 τεμάχια) είτε όταν όπως η UBS ανεβάζουν στα 8,22 ευρώ τον πήχη για την ΕΧΑΕ.

Το θετικό είναι πως όμιλοι του μεγέθους μίας Coca Cola επιβεβαιώνουν το σταθερό ρυθμό ανάπτυξης τους, κάτι που εξακολουθεί να προσελκύει και βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, όπως έγινε χθες.

Στον όμιλο Μυτιληναίο, τα καλά αποτελέσματα είχαν προεξοφληθεί, γι’ αυτό και η μερική κατοχύρωση κερδών θεωρήθηκε απόλυτα δικαιολογημένα, αναμενόμενη.

Η διοίκηση του ομίλου προετοιμάζει, μετά τη νέα αναθεώρηση μεγεθών για το 2005, νέο κύκλο παρουσιάσεων σε ξένους θεσμικούς.

Παράλληλα, στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί εν πολλοίς περιγράφονται στη συνέντευξη του Θ. Φέσσα, στο euro2day.gr (δες σχετικό θέμα).

Πρόκειται για έναν κλάδο που από το ναδίρ μπορεί να κινηθεί μόνο ανοδικά με σαφώς λιγότερους παρόχους, εταιρίες και επιχειρηματίες, να αποκτούν πρόσβαση σε μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Να μη διαφεύγει της προσοχής μας πως ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του ΟΠΑΠ είναι μπροστά μας.

Ενδιαφέρον, όμως, προκαλεί και η ναυσιπλοΐα των μετοχών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, καθώς η ανοδική φορά της Blue Star ακολουθείται από την ΑΝΕΚ, ενισχύεται η Attica, προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου η ΝΕΛ και κερδίζουν έδαφος οι Μινωικές.

Ευνοούνται επίσης οι μετοχές ομίλων με εξωστρεφή προσανατολισμό, παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.

Ομολογουμένως θετικά αποτιμώνται τα αποτελέσματα του Σαράντη, όπου η συμμετοχή των ξένων διαμορφώνεται στο 31% και του Φουρλή εν όψει μάλιστα του δεύτερου ΙΚΕΑ στην Αττική, των εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο των τροφίμων, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως θα διαδραματίσουν θυγατρικές ομίλων, που συζητήθηκαν πρόσφατα.

Όσον αφορά στο θέμα των ημερών, δηλαδή τη νέα κατηγοριοποίηση της αγοράς, τη δημιουργία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το χθεσινό σχόλιο του Χαμαιλέοντα, για οικειοθελή μη συμμετοχή ορισμένων στην ανώτερη κατηγορία, κάτι που επιβεβαιώθηκε άμεσα από την Crown (Ηellas Can) που είναι η πρώτη εταιρία που δήλωσε την επιθυμία της να μην μετέχει στη μεγάλη κατηγορία της αγοράς.

Και έπεται συνέχεια σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες στο Χαμαιλέοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v