Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμένοντας Εθνική και επιτόκια

Με το βλέμμα στραμμένο στην Εθνική αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω επιτοκίων, η εβδομάδα και βεβαίως η σημερινή συνεδρίαση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ζητούμενο είναι να ισχυροποιηθεί πέριξ των 3.480 μονάδων η γραμμή στήριξης - άμυνας της αγοράς, προκειμένου να συντηρηθεί το ενδιαφέρον για επιλεγμένους τίτλους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα Εθνικής και... λοιπών φιλικών δυνάμεων αυτή που ξεκινά από τα υψηλά της αγοράς.

Η ελαφρώς ανοδική τάση που διαμορφώνεται από νωρίτερα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές διασφαλίζει και την ελληνική από το ενδεχόμενο άμεσων πιέσεων με αφορμή τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Όχι βέβαια πως το συγκεκριμένο θέμα δεν θα ”παίξει” στις αγορές, πλην όμως φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφληθεί σε αυτή τη φάση.

Θα φανεί βέβαια στη συνέχεια της σημερινής ημέρας, περισσότερο όμως προς την αρχή Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Στην ελληνική αγορά είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτή την εβδομάδα, μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης, θα δοθούν ”μάχες” μεταξύ εκείνων που είχαν έγκαιρα προεξοφλήσει τα αποτελέσματα της Εθνικής και όσων προσβλέπουν στη συνέχεια.

Οι πρώτοι και αρκετοί είναι και σημαντικά κέρδη έχουν αποκομίσει, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλεκτικής, μερικής κατοχύρωσης κερδών.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, όμως, η δυναμική της αγοράς παραμένει ανοδική, ακόμη κι αν υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις (χάριν των παραγώγων) και πιθανή βραχυπρόθεσμη διόρθωση σε επιμέρους μετοχές του FTSE-20.

Είναι ένα ζητούμενο η συμπεριφορά της Εθνικής, αλλά και της Alpha Bank, καθώς επίσης του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ.

Για την Εμπορική η θέση μας παραμένει σταθερά και μονόδρομα θετική – ανοδική, ακόμη κι αν αυτό δεν βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα των αναγνωστών – επισκεπτών μας.

Θα θέλαμε να διαπιστώσουμε σήμερα – αύριο τη σχέση πωλητών – αγοραστών στη μετοχή της Αγροτικής και δευτερευόντως της Πειραιώς, καθώς η θέση μας είναι επίμονη εξίσου και για την Αγροτική (όπως και για την περίπτωση της Εμπορικής).

Με την προϋπόθεση πως η ”στήριξη” των 3.480 μονάδων μπορεί να αποτελεί γι’ αυτή την εβδομάδα σημείο άμυνας και αναφοράς, θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει ενδιαφέρον ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Πέραν των μετοχών που από τους Mid 40 και SC 80 οδηγήθηκαν στην καταγραφή ”υψηλής τιμής”, παραμένουμε επικεντρωμένοι σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης, όπου παρατηρείται αύξηση συναλλαγών και με βάση τη νέα κατηγοριοποίηση της αγοράς θα τυγχάνουν συνεχούς διαπραγμάτευσης από τις 14.00 έως τις 16.30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v