Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... ξεκούραση του κυνηγού

Μετά τις υψηλές και άκρως βραχυπρόθεσμες υπεραξίες από βασικές μετοχές του FTSE-20, που οδήγησαν τον Γ.Δ. υψηλότερα και των 3.500 μονάδων, γίνεται εμφανής η διάθεση ανασύνταξης δυνάμεων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής διόρθωσης συγκεκριμένων βασικών μετοχών και πιθανή υπεραπόδοση αρκετών άλλων από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο πλαίσιο της κατοχύρωσης σημαντικών,βραχυπρόθεσμων υπεραξιών δικαιολογείται απόλυτα η... κόπωση που εμφανίζεται για τους βασικούς δείκτες.

Μετά το έντονο κυνήγι της προεξόφλησης, που από πλευράς FTSE-20 επικεντρώθηκε σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha Bank, ΟΤΕ και Eurobank, έρχεται ως απόλυτα φυσιολογική συνέπεια η... ξεκούραση του κυνηγού.

Πρόκειται, σύμφωνα και με την τεχνική προσέγγιση, η στάση στα υψηλά των κορυφών των 3,5 χιλ. μονάδων,προκειμένου να κατοχυρωθούν δυνάμεις και να διαμορφωθούν ενδεχομένως και πάλι ελκυστικότερες αποτιμήσεις, ια να συνεχίσει το μονόδρομό της η αγορά.

Το ότι βασικές μετοχές του FTSE-20 έχουν εισέλθει σε περιοχές ”πώλησης” δεν ακυρώνει κανένα ανοδικό ενδεχόμενο για τους συμπληρωματικούς τίτλους της ίδιας κατηγορίας, αλλά και για πλήθος μετοχών των Mid 40, SC-80, αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης.

Θα πρέπει να αφομοιωθούν τα νέα υψηλά πενταετίας, θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέρος των υπεραξιών, θα πρέπει να μετακυληθεί ρευστότητα σε μετοχές που είτε έχουν υστερήσει είτε βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης υψηλών 52 εβδομάδων.

Πρακτικά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρή υποχώρηση μετοχών όπως oι ΟΠΑΠ, Εθνική και ΟΤΕ, με παράλληλη υπεραπόδοση άλλων όπως οι Intracom, ΔΕΗ, Coca Cola και Motor Oil.

Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι αντίστοιχο παρατηρείται και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μετοχές όπως Μέτκα, Μαΐλλης, Αttica Group, Μυτιληναίος, ΔΟΛ, Intralot, Γενική μπορεί να διαμορφώνονται χαμηλότερα, με ελεγχόμενη όμως προσφορά, ωστόσο φαίνεται πως διαμορφώνονται περιθώρια υπεραντίδρασης για άλλους τίτλους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ προς τα 7,32 ευρώ, της Άκτωρ προς τα 3,10 ευρώ ή της Τέρνα προς τα 6,30 ευρώ.

Πιθανώς σε ανοδική φορά διαμορφώνεται και πάλι το Ιατρικό Αθηνών, προς τα 2,60 ευρώ.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διεργασιών, ενδυναμώνεται, αρχής γενομένης από σήμερα, η τάση για τη μετοχή του Καρδασιλάρη, προς τα 5,40 ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο επιχειρείται σε Χατζηιωάννου, Ρόκα, Σάνυο, ΝΕΛ, αλλά και σε Αsko, Ζήνων, Σαράντη, Διεκάτ, ΕΛΤΕΧ, Εθνική Ασφαλειών και ορισμένες ακόμη.

Το πιο ενθαρρυντικό από όλα, όμως, είναι πως παρά την απαιτούμενη κατοχύρωση κερδών σε βασικούς τίτλους του FTSE-20 και η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς παραμένει ανοδική και οι επόμενες επενδυτικές επιλογές, για μεσοπρόθεσμη χρήση, αναδεικνύονται σταδιακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v