Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό έλεγχο η διόρθωση

Απορροφήθηκε μεγάλο μέρος της προσφοράς που εκδηλώθηκε από Έλληνες θεσμικούς. Αντέδρασαν με σχετική ευκολία μετοχές του FTSE-20, ενώ η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώθηκε και πάλι θετικά στο περίπου 1 προς 1. Υψηλά κέρδη σήμερα λόγω αποτελεσμάτων για μετοχές ακτοπλοϊκών εταιριών, με αιχμή την Blue Star Ferries.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αγορά δεν αφέθηκε καμία στιγμή, από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003 μέχρι σήμερα, στην τύχη της.

Δεν αφήνεται ούτε τώρα και αυτό είναι εμφανέστατο.

Η επαναφορά των ισχυρών παικτών από την πλευρά των αγοραστών ήταν άμεση, καθώς απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, κυρίως Ελλήνων διαχειριστών.

Η επαναφορά του FTSE-20 προς τις 1.920 μονάδες επιβεβαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παρόν, κυρίως όμως το μέλλον που έχει αυτή η αγορά.

Ανάλογα διαμορφώθηκε το κλίμα σε μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται και πάλι ισόρροπα στο περίπου 1 προς 1.

Μάλιστα σε μετοχές αυτής της κατηγορίας όπου από την αρχή είχε διαμορφωθεί ανοδική φορά, αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

Ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση της Attica Group στα 3,50 ευρώ, της Blue Star στα 1,33 ευρώ (7,3%), αλλά και άλλων επιμέρους τίτλων.

Η Info-Quest αντιδρά κατά 4,5% στα 4,66 ευρώ, αφού ολοκληρώθηκε προχθές η μικρή διόρθωση, μετά την προηγούμενη ομολογουμένως εντυπωσιακή άνοδο.

Μία επιλεγμένη μετοχή υγιούς εταιρίας από το χώρο της πληροφορικής, η Byte, ενισχύεται κατά 5,7% διαμορφούμενη πλέον στα 2,41 ευρώ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Byte λόγω οικονομικής διάρθρωσης θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει συζητητή με άλλων επιχειρηματία του κλάδου.

Το κλίμα βαίνει βελτιούμενο και στις μετοχές των ΑΝΕΚ, Βιοτέρ, Σέλμαν, Χατζηιωάννου, Sprider και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Το συμπέρασμα που βγαίνει, για όποιον παρακολουθεί την αγορά από τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση είναι ένα:

Η ανοδική αντίδραση, η οποία έχει πλέον διάρκεια 2,5 και πλέον ετών, φαίνεται πως εδράζεται σε ισχυρότερα απ’ ό,τι παλαιότερα θεμέλια και μπορεί να έχει συνέχεια.

Αποδεικνύεται πως την ίδια περίοδο όσοι διακρατούν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα τις θέσεις τους, ακόμη και σε μετοχές της... περιφέρειας, βγαίνουν κερδισμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v