Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Χρυσές προσδοκίες”...

Η άνοδος των τιμών των πολύτιμων μετάλλων έχει πιάσει τις αγορές απροετοίμαστες! Όπως συμβαίνει κάθε φορά σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι μεγάλες κινήσεις, τελικά, δεν ”προβλέπονται”. Ποιος περίμενε να γίνει ό,τι έγινε στα χρηματιστήρια την περίοδο 1999 – 2000; Να ανέβει το πετρέλαιο το 2005 στα 70 δολάρια; Το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...

”Χρυσές προσδοκίες”...
Η άνοδος των τιμών των πολύτιμων μετάλλων έχει πιάσει τις αγορές απροετοίμαστες! Όπως συμβαίνει κάθε φορά σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι μεγάλες κινήσεις, τελικά, δεν ”προβλέπονται”.

Ποιος περίμενε να γίνει ό,τι έγινε στα χρηματιστήρια την περίοδο 1999 – 2000; Να ανέβει το πετρέλαιο το 2005 στα 70 δολάρια; Το μέλλον είναι απρόβλεπτο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...

Διαβάζοντας, λοιπόν, κανείς τις απόψεις διαφόρων αναλυτών, επαγγελματιών και δημοσιογράφων, καταλήγει στο ίδιο πάντα αποτέλεσμα: στο θέμα των επενδύσεων μπορούν όλοι να σας πουν πως θα μπορούσατε να είχατε κερδίσει. Όχι πώς θα κερδίσετε...

Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να θεωρούμε άκρως επικίνδυνες όλες εκείνες τις απόψεις που μιλάνε με βεβαιότητα για τις τιμές μετοχών, δεικτών και προϊόντων.

Αν κάποιος γνωρίζει το μέλλον, αυτός μπορεί να είναι μόνο ένας προφήτης. Και οι προφήτες δεν ασχολούνται με τις αγορές, αλλά με τη σωτηρία της ψυχής τους.

Η ιστορία των επενδύσεων είναι μία εξαιρετικά περίεργη ιστορία. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετρήσουμε τον κίνδυνο.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους αναλυτές και την πολύτιμη δουλειά τους. Μην πιστέψετε ότι είναι δυνατόν κάποιος να σας πάρει από το χέρι για να σας οδηγήσει στον κόσμο των υπεραξιών. Αν γνώριζε το ”μυστικό” θα το κρατούσε για τον εαυτό του και δεν θα το μοιραζόταν.

Οι επενδύσεις είναι μία πολύ προσωπική υπόθεση! Έχουν σχέση με την ιδιοσυγκρασία του καθενός μας, με τις οικονομικές του δυνατότητες και τις προσδοκίες που καλλιεργούν οι ανάγκες του.

Όλα αυτά είναι πολύ υποκειμενικά για να έχουν σχέση με την αντικειμενική εξέλιξη των πραγμάτων.

Οι εξελίξεις, βέβαια, έχουν μια συνοχή. Δεν γίνονται τυχαία, δεν επικρατεί αναρχία στην παγκόσμια τάξη των πραγμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε σε θέση να αναλύσουμε αυτά τα γεγονότα. Όχι γιατί είμαστε δήθεν ανόητοι, αλλά διότι έχουμε πέπλα στα μάτια.

Γιατί ανεβαίνει ο χρυσός; Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μια πειστική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Ο χρυσός, όμως, ανεβαίνει τους τελευταίους μήνες για κάποιον λόγο. Το γεγονός ότι εμείς τον αγνοούμε δεν σταματάει την εξέλιξη.

Όταν ο χρυσός ήταν στα 400 δολάρια η ουγκιά (δεν είναι μακρινός ο χρόνος), όλοι έλεγαν ένα μεγάλο ”αποκλείεται” στην άνοδο προς τα 500 δολάρια. Σήμερα, όλοι κοιτούν τον χρυσό επειδή η τιμή του ανέβηκε!

Αν υποθέσουμε ότι θα ανέβει κι άλλο, μόνο και μόνο γιατί έχει ήδη σημειώσει άνοδο 20%, θα έχουμε κάνει για άλλη μια φορά λάθος και θα κερδίσουμε μόνο από τύχη. Ο χρυσός θα ανέβει αν εξυπηρετείται κάποια αναγκαιότητα και όχι γιατί θα έχουμε εμείς αγοράσει.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα: ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε μέσα στον σωρό των γεγονότων το ποια είναι η αναγκαιότητα...

Το ίδιο ισχύει για όλες τις επενδύσεις. Και κάθε φορά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ”θάψουμε” τον εγωισμό μας, αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε σφάλει στις εκτιμήσεις μας και να μην εξακολουθούμε να τρέφουμε με τις ζημιές μας τις όποιες ”χρυσές προσδοκίες μας”...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v