Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος για πολλούς

Υπεραποδίδει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς πλησιάζει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής. Όμως, εν όψει της νέας κατηγοριοποίησης της αγοράς, από τις 28 Νοεμβρίου, προετοιμάζεται μεθοδικά η αντεπίθεση των μικρότερων, που μπορεί να δώσει ”δώρα εορτών” σε αρκετούς μικρούς επενδυτές και ”παίκτες”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ελάχιστη σημασία έχει για όσους τοποθετούνται μεσοπρόθεσμα στην αγορά το αν σήμερα ή τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης θα ”πιάσει” τις 3.500 μονάδες.

Για τους μεσοπρόθεσμους, όπως και τη στήλη, σημασία έχει το ότι η Ν. Υόρκη διαμορφώνεται πλέον σε ”υψηλό” 4,5 ετών (βλ. σχετικό θέμα) και ότι η παρουσία των ξένων στη Σοφοκλέους μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Για τους μακροπρόθεσμους δε, είναι πιθανός μέχρι και ο διπλασιασμός της θέσης που κατέχουν οι ξένοι στα επόμενα 3-5 χρόνια.

Θα μας πείτε τι σας... λέμε τώρα για 3-5 χρόνια μετά. Στην εκτίμηση όμως κάποιων παλιών φίλων, γνώριμων από το ’86 και εντεύθεν, η περίοδος που διανύουμε τώρα θυμίζει όλο και περισσότερο την εποχή των αρχών του ’97.

Επανερχόμαστε στο βραχυπρόθεσμο της αγοράς, καθότι η υπεραντίδραση συγκεκριμένων μετοχών του FTSE-20 ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη και εμφανώς σε ”μόχλευση” από τους πανίσχυρους ξένους και τους Έλληνες συνεργάτες τους.

Προ μηνός οι ξένοι έδιναν τιμή-στόχο τα 35 για την Εθνική, τώρα που τα προσεγγίζει η Merrill Lynch ανεβάζει τον πήχη προς τα 37,1 ευρώ και είμαστε βέβαιοι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι ξένοι για άλλες βασικές μετοχές – επιλογές τους.

Η Εθνική, η Eurobank, η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Εμπορική μπορούν να κινηθούν κατά μέσο όρο μέχρι και 9% υψηλότερα μέχρι το τέλος της χρήσης.

Ο ΟΤΕ υπερέβη με χαρακτηριστική ευκολία και πάλι τα 18 ευρώ, αυτή τη φορά για να υπεραποδώσει υπερβαίνοντας τα 19 ευρώ.

Στον ΟΠΑΠ, παρά τις ενστάσεις μας για τα όσα συμβαίνουν αναφορικά με το ”Πάμε Στοίχημα”, το διάγραμμα της μετοχής είναι ξεκάθαρα ανοδικό.

Ανάλογη τάση διαμορφώνεται για τις μετοχές της Αγροτικής, των ΕΛΠΕ, Motor Oil καιΤιτάν.

Ειδικότερα, για τη μετοχή της Τιτάν, ενός παραδοσιακού εκπροσώπου της ελληνικής βιομηχανίας, τώρα ”απειλείται” πλέον η ιστορικά υψηλή τιμή από εισαγωγής της βιομηχανίας στη Σοφοκλέους (εάν δεν μας απατά η μνήμη μας από το 1912).

Ανάλογο κλίμα επικρατεί σε εκείνο το μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που πολύ σύντομα θα ονομάζεται Διεθνής Αγορά, Αγορά Μετοχών Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και θα αποτελεί το εν δυνάμει επενδυτικό καλάθι.

Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να μας ξεγελά αφορά στην κατάσταση ”ύπνωσης” μετοχών εταιριών που από τις 28 Νοεμβρίου θα έχουν τη δική τους περίοδο συνεχούς διαπραγμάτευσης (14.00-16.30).

Σε αυτή την κατηγορία μετοχών εκτιμούμε ότι προετοιμάζεται μεθοδικά η τελική ”μόχλευση”, η οποία θα αποφέρει σημαντικές υπεραξίες μέχρι το τέλος της χρήσης για τους μικρότερης δυναμικότητας επενδυτές και ”παίκτες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v