Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μαύρος χρυσός”, ένα ”αγκάθι” για τις αγορές

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια και όλοι μας αισθανόμαστε ανακουφισμένοι! Τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν και οι καταναλωτές ελπίζουν σε περαιτέρω πτώση. Ωστόσο, είναι παρακινδυνευμένο να υποστηρίξει κανείς ότι έχουμε κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας και η υπομονή μας δεν είναι ανεξάντλητη...

”Μαύρος χρυσός”, ένα ”αγκάθι” για τις αγορές
Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια και όλοι μας αισθανόμαστε ανακουφισμένοι! Τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν και οι καταναλωτές ελπίζουν σε περαιτέρω πτώση.

Ωστόσο, είναι παρακινδυνευμένο να υποστηρίξει κανείς ότι έχουμε κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας και η υπομονή μας δεν είναι ανεξάντλητη...

Η τιμή του ”μαύρου χρυσού” αποτελεί το σημαντικότερο ”κλειδί” για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Αν τα 60 δολάρια είναι ”υποφερτά”, τα 70 δεν είναι.

Το αστείο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι αρχίσαμε να νιώθουμε ικανοποιημένοι με τα 60 και τα 65 δολάρια, όταν πριν από δύο χρόνια η τιμή αυτή δεν υπήρχε ούτε καν στα όνειρα του πιο ένθερμου υποστηρικτή του προϊόντος.

Οι αιτίες που οδήγησαν το πετρέλαιο σε αυτά τα ύψη τιμών εξακολουθούν και υφίστανται. Για να ανατραπεί αυτό το σκηνικό θα πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο.

Ακόμη κι αν αυτές οι επενδύσεις άρχιζαν σήμερα, τα αποτελέσματά τους δεν θα τα δούμε πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αν η προοπτική αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις εταιρίες εκείνες που εμπλέκονται άμεσα στον αναμενόμενο επενδυτικό πυρετό στον κλάδο, οι μέτοχοι όλων των υπόλοιπων εταιριών έχουν λόγους να ανησυχούν.

Πόσο μάλλον όταν οι σημερινές δήθεν ”φθηνές” τιμές του προϊόντος περπατούν πάνω σε ένα φθαρμένο νήμα. Ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας στο βόρειο ημισφαίριο ή μία αδυναμία κάποιου μεγάλου παραγωγού (ας πούμε των Ρώσων) μπορούν να οδηγήσουν την τιμή του ”μαύρου χρυσού” σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών και τις χρηματιστηριακές αγορές στα όρια της νευρικής κρίσης...

Στο μεταξύ, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα ράλι τιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ήδη αυξάνεται σημαντικά η εισροή κεφαλαίων για την αγορά μετοχών!

Θα είναι μια καλή αφορμή για να τηρήσουμε το έθιμο του χριστουγεννιάτικου χρηματιστηριακού πάρτι και να διασκεδάσουμε έτσι τους φόβους μας...



Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v