Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με Εθνική και ξένους για νέα υψηλά

Με αιχμή τις τράπεζες που κατέγραψαν άνοδο 4,79% και κυρίως τα κέρδη της Εθνικής αλλά και του ΟΠΑΠ η αγορά υπερέβη τις 3.500 μονάδες, κατακτώντας υψηλά 5 ετών. Η τάση για τη νέα εβδομάδα θα εξαρτηθεί κυρίως από τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και τη φορά των ξένων χρηματιστηρίων. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, κατακτήθηκε και η κορυφή των 3.500 μονάδων.

Με αιχμή την βασική πεντάδα του FTSE-20 και ευχάριστη έκπληξη τον ΟΠΑΠ, η υπεραπόδοση του οποίου προσέφερε μέσα σε 2-3 συνεδριάσεις σημαντικότατες υπεραξίες.

Μετά τη διερεύνηση της περιοχής υψηλότερα των 3.500 μονάδων φαίνεται πως στην αγορά επικρατεί η τάση της μερικής κατοχύρωσης κερδών, διασφάλισης βραχυμεσοπρόθεσμων στηρίξεων και της σταδιακής μετακύλησης ενδιαφέροντος και ρευστότητας προς μετοχές εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένου, όμως, ότι η Εθνική ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μήνου την προσεχή Πέμπτη, δεν αποκλείεται η υπεραπόδοση της μετοχής να συνεχιστεί τουλάχιστον στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Η προεξόφληση των θετικών αποτελεσμάτων μπορεί να έχει γίνει, αλλά οι ξένοι (Merrill Lynch, CSFB) στοχοθετούν υψηλότερα την τιμή για τη μετοχή.

Πράττουν ούτως αφενός μεν για να διευκολύνουν την απρόσκοπτη κατοχύρωση κερδών, αφετέρου για να θέσουν τον υψηλότερό τους στόχο για την επόμενη ανοδική αντίδραση.

Ειδικότερα στην έκθεση της CSFB, καταγράφονται ενδιαφέροντα στοιχεία, ειδικά για τη μετοχή της Εθνικής, αλλά και για τον κλάδο συνολικότερα.

Μακροπρόθεσμα, και υπό κανονικές συνθήκες, η προβολή κερδών του ομίλου της Εθνικής, θα δικαιολογούσε σε βάθος χρόνου (10-12 μηνών) τιμή προς τα 45 ευρώ.

Αυτή όμως η εκτίμηση αφορά τον μακροπρόθεσμο επενδυτικό σχεδιασμό, που από μία άποψη θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει στο βάθος του μυαλού μας.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, η ανοδική φορά της Εθνικής και του ΟΠΑΠ, μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση της άποψης περί επιστροφής κεφαλαίου, μπορεί να συντηρήσει τον FTSE-20 σε επίπεδο υψηλότερα των 1.950 μονάδων.

Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την χωρίς απρόοπτα μεταφορά κεφαλαίων, ουσιαστικά θα πρόκειται για μικρό μέρος των σημαντικών υπεραξιών από τον FTSE-20, προς τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Υπολογίζεται πως με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των 80-100 εκατ. ευρώ είναι εφικτή η διαμόρφωση συνθηκών ”μόχλευσης” για ορισμένες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Για παράδειγμα η μετοχή των ΕΧΑΕ, μετά την προσέγγιση και των 8 ευρώ, δείχνει από τεχνικής πλευράς ”ώριμη” να κινηθεί υψηλότερα.

Ανάλογες περιπτώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι μετοχές του Ιατρικού Αθηνών, του Καρδασιλάρη, του Χατζηιωάννου, του Ρόκα (με βραχυπρόθεσμα ενισχυμένο διάγραμμα) και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Εν κατακλείδι, για την ερχόμενη εβδομάδα, η τάση σαφώς και θα διαμορφωθεί από τα αποτελέσματα της Εθνικής, την ολοκλήρωση του ”κυνηγιού προεξόφλησή τους”, της ανοδικής φοράς των ξένων χρηματιστηρίων (που φέρνει την Ευρώπη στα μακροπρόθεσμα υψηλά της) και της διάθεσης των επενδυτών και όσων δραστηριοποιούνται ενεργά στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μία πρώτη, ικανή περιοχή στήριξης σε ενδεχόμενη μικροδιόρθωση του FTSE-20 θεωρείται η περιοχή των 3.480 μονάδων.

Αν και σημασία για την ερχόμενη εβδομάδα, δεν έχει τόσο το ενδεχόμενο ήπιας διολίσθησης- συσσώρευσης του FTSE-20 όσο η εικόνα σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Αυτό, γιατί δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως από 28/11, δηλαδή τη μεθεπόμενη Δευτέρα, ξεκινά η λειτουργία της νέας αγοράς και η συνεχής διαπραγμάτευση (μεταξύ 14:00-16:30) για μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που μέχρι τώρα φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση... ύπνωσης.

Είναι, όμως, έτσι;

Ένα επιπλέον στοιχείο που θα μπορούσε να διαμορφώσει τάση την ερχόμενη εβδομάδα αφορά στη δήλωση του Ζ. Τρισέ, που υπονοεί αύξηση επιτοκίων: ”Μετά από δύομισυ έτη διατήρησης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα θεωρώ πως το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής είναι έτοιμο να αποφασίσει για τα επιτόκια”.

Εξάλλου, απόδοση χαµηλότερη του Γ.Δ., παρουσίασαν οι τίτλοι εταιριών µεσαίας και µικρής κεφαλαιοποίησης. Βασικός µοχλός ανόδου της αγοράς, ήταν για µία ακόµη φορά οι τράπεζες, µε την πλειοψηφία τους να καταγράφουν νέα υψηλά έτους (Εθνική +5,49%, Alpha Bank +5,55%, Eurobank +3,55%, Εµπορική +8,37%, Πειραιώς +1,14%), καθώς η υπερβάλλουσα ρευστότητα της παγκόσµιας οικονοµίας φαίνεται ότι διοχετεύεται εκ νέου στις µετοχικές αξίες.

Αξιόλογη επίδοση σηµείωσε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+5,11%) εν µέσω φηµών για επικείµενη επιστροφή κεφαλαίου, προκειµένου να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από την επίσηµη παραδοχή της αναβολής εισαγωγής των Ελληνικών ποδοσφαιρικών οµάδων στο ¨Πάµε Στοίχηµα¨.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ (- 2,93%), τόσο ως απόρροια µιας λογικής αποκόµισης κερδών, όσο και λόγω της αρνητικής εικόνας που δηµιουργήθηκε από τον κακό χειρισµό της αλλαγής

τιµολογιακής πολιτικής του dial-up internet service.

Eπίσης ξεχώρισε με άνοδο κατά 7,39% η μετοχή του Μυτιληναίου, ενόψει των αποτελεσµάτων 9µήνου, τα οποία προβλέπονται ιδιαιτέρως ισχυρά.

Απολογιστικά, µε κέρδη τελείωσαν την εβδοµάδα 158 μετοχές, έναντι 124 που κινήθηκαν πτωτικά, και έναντι 41 που παρέμειναν αμετάβλητες.



Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με εβδομαδιαία κέρδη 2,54%, ο FTSE-20 κέρδισε 3,02%, ο Mid 40 1,55% και ο SC-80 1,24%.

Απώλειες 2,77% σημείωσε ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 4,79%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες σημείωσαν πτώση 0,76%.

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Byte (16,4%), Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού (13,2%), Αλλατίνη (12,0%), Αλυσίδα (11,8%), Ξυλεμπορία (11,4%).

Oι 5 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Alsinco (50,2%), Ιnformatics (39,6%), Μαξίμ Περτσινίδης (20%), PC Systems (18%), Fitco (15,4).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v