Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό των θετικών αποτελεσμάτων η αγορά

Με την προϋπόθεση πως η κατοχύρωση σημαντικότατων και άκρως βραχυπρόθεσμων υπεραξιών θα ολοκληρωθεί σήμερα, δεν αποκλείεται η επαναφορά βασικών δεικτών και μετοχών του FTSE-20 και πάλι σε ανοδική τροχιά. Προετοιμασίες στη μεσαία, κυρίως όμως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, εν όψει της λειτουργίας της νέας αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τις 11.000 μονάδες ”βλέπει” πλέον η Ν. Υόρκη, με το κλίμα να παραμένει θετικό και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στη δική μας αγορά, όπου το πάνω χέρι έχουν εμφανώς οι ξένοι, καθώς οι ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης υψηλότατων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών υπολογίζεται ότι ολοκληρώνονται το αργότερο σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά περιμένοντας τα αποτελέσματα της Εθνικής, που σε μεγάλο βαθμό έχει προεξοφλήσει, ενσωματώσει και κατοχυρώσει με τη μορφή κερδών, διαπιστώνει πως όλο και περισσότερες εταιρίες από άλλους κλάδους δικαιώνουν την ανοδική χρηματιστηριακή τάση, ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και επιβεβαιώνουν την πεποίθηση πως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

Έκρηξη μεγεθών για Μυτιληναίο - Μέτκα, αύξηση για Αλουμίνιον (αναφέρεται στο σχετικό θέμα).

Υψηλότατα αποτελέσματα ανακοινώνει η Γρ. Σαράντης (δες σχετικό θέμα), με τη Σίγμα να θέτει την τιμή–στόχο υψηλότερα στα 7,90 ευρώ.

Αύξηση 27% στα κέρδη 9μήνου εμφάνισαν τα ΕΧΑΕ, με εντυπωσιακή ενίσχυσή τους στο γ’ τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά οι χρηματιστές επαναδιατυπώνουν τιμές–στόχους, όπως για παράδειγμα η Alpha Finanace που θέτει τα 30,8 ευρώ για τη Εurobank με σύσταση ”υπεραπόδοση”, ενώ ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αύξηση 13,2% στα κέρδη και προμέρισμα 0,48 ευρώ και έπεται συνέχεια.

Το θετικό είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν στην αγορά σε μια περίοδο που προετοιμάζεται η ουσιαστική (θέλουμε να πιστεύουμε) αναβάθμισή της.

Η λειτουργία των νέων κατηγοριών, από τις 28 Νοεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, φέρνει ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση.

Μετοχές εταιριών με χαμηλή εμπορευσιμότητα, μετοχές που μέχρι πρότινος παρέμεναν στα αζήτητα λόγω του ειδικού τρόπου συναλλαγών ή μετοχές που παρέμεναν σε ζήτηση έχουν μία ”χρυσή” ευκαιρία (κατά την εκτίμησή μας η τελευταία) να επιχειρήσουν την επαναφορά τους στο ταμπλό και τη συνείδηση των επενδυτών.

Σε αυτή τη διαδικασία, που θα έχει και χαρακτηριστικά κερδοσκοπίας, θα αναδειχθούν μετοχές υγιών εταιριών οι οποίες σαφώς και δικαιούνται καλύτερη χρηματιστηριακή αντιμετώπιση.

Σε αυτή την ομάδα μετοχών – εταιριών στρέφεται έμπρακτα μέσω αγορών το ενδιαφέρον ενεργών παικτών της αγοράς, ορισμένων θεσμικών, χρηματιστών, επιχειρηματιών και λοιπών εμπλεκομένων.

Η συγκυρία είναι καλή, ας το εκμεταλλευτούν, κατ’ αρχάς όσοι το δικαιούνται και το αξίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v