Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο Ωράριο - Νέες Αγορές από Δευτέρα

Το νέο τοπίο στη Σοφοκλέους, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Δευτέρα, βρίσκει σε φάση έντονης κινητικότητας μια σειρά εισηγμένες και κλάδους, πολλές μετοχές σε υψηλά πενταετίας, αλλά και τις ανακοινώσεις των εννεαμήνων στο αποκορύφωμά τους. Οι πρωταγωνιστές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα. Οι εξελίξεις ”τρέχουν” από το μέτωπο της Εμπορικής μέχρι και αυτό της FORTHnet.

Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και να επηρεάζει στη διαμόρφωση βραχυπρόθεσμα της τάσης διαφόρων μετοχών.

Στην περίπτωση της Εμπορικής η συγκλίνουσα εκτίμηση περί της από κοινού διάθεσης της συμμετοχής που διαθέτουν οι Γάλλοι και το Δημόσιο (δες σχετικό θέμα) αποτελεί το ”κλειδί” για τη μεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής.

Στην Εθνική, όπου οι ξένοι πλειοδοτούν θέτοντας τον πήχη μέχρι τα 45 ευρώ (σε αυτή τη φάση), φαίνεται πως σε λιγότερο από δυο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δύο κύκλοι προεξόφλησης των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Τακτική που οδήγησε τη μετοχή μέχρι τα υψηλά των 35 ευρώ, παρά το ότι χθες διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα.

Στη μετοχή της Alpha Bank είναι εμφανές πως συγκεντρώνεται ρευστότητα, που ”ποντάρει” σε εξελίξεις στον κλάδο και βεβαίως στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου.

Ρευστότητα, κυρίως ξένων διαχειριστών, οδήγησε και πάλι υψηλότερα των 18 ευρώ τη μετοχή της Motor Oil, ενώ ακολουθεί ένας επόμενος κύκλος παρουσίασης του ομίλου σε ξένους θεσμικούς, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Εξελίξεις, όμως, έχουν ήδη δρομολογηθεί στο χώρο των μεσαίων τραπεζών με προεξάρχοντα το ρόλο της Marfin FG.

Από την άλλη πλευρά, εξελίξεις κυοφορούνται στον ασφαλιστικό κλάδο, κάτι που αποτυπώνεται χρηματιστηριακά και στη μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η αντίδραση της Info Quest με την επαναφορά της μετοχή και πάλι σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι αποδίδεται στην προεξόφληση της εκτίμησης πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αποσαφηνιστεί η πρόθεση της διοίκησης, όσον αφορά στην επιστροφή κεφαλαίου.

Σημειωτέον πως χθες η Ιμπέριο ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου (δες σχετικό θέμα) και την ενεργότερη δραστηριοποίησή της στη διαμετακόμιση και την αξιοποίηση ανάλογων κέντρων.

Τρέχουν, όμως, οι εξελίξεις και στο μέτωπο της FORTHnet, όπου η τελευταία δημοπρασία πραγματοποιήθηκε χθες.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη και την Παρασκευή εκποίηθηκαν 66.900 τεμάχια σε σύνολο 250.000. Την Πέμπτη διατέθηκαν 52.000 τεμάχια με μέση τιμή τα 7,76 ευρώ και την Παρασκευή 14.900 τεμάχια με μέση τιμή 7,39 ευρώ.

Στην προηγούμενη δημοπρασία, που είχε πλειοδοτήσει το Novator η τιμή διάθεσης είχε ανέλθει στα 10,72 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, η αγορά, ειδικότερα ο FTSE-20 μπορεί να εμφανίζει προς τα έξω ενδείξεις και εικόνα... κόπωσης, κατά την εκτίμησή μας όμως, κάτι ανάλογο έχει... ξεγελάσει τους επενδυτές, τουλάχιστον δύο φορές από την αρχή Σεπτεμβρίου.

Και τις δύο φορές η αγορά οδηγήθηκε στην καταγραφή νέων υψηλών.

Το ενθαρρυντικό είναι πως αυτήν την περίοδο, σειρά εταιριών ανακοινώνουν θεαματική βελτίωση των μεγεθών τους είτε πρόκειται για τον Τιτάνα, Coca Cola όμιλος Μυτιληναίου είτε για εταιρίες μικρότερου βεληνεκούς, όπως Ελληνική Υφαντουργία, ΚΑΕ, Κατσέλης, Ιnfo Quest, Εβροφάρμα, Altec.

Όλα αυτά θα πρέπει να ειδωθούν κάτω από ένα νέο πρίσμα που αφορά στη λειτουργία από μεθαύριο της – θέλουμε να πιστεύουμε – Νέας και ουσιαστικά αναβαθμισμένης Αγοράς.

Στα σχετικά με τη Νέα Αγορά θέματα αναφέρονται εκτενώς οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, το ωράριο και όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην... επόμενη σελίδα της Σοφοκλέους.

Σημείωση: Καλή αρχή στην – θέλουμε να πιστεύουμε- νέα και ουσιαστικά αναβαθμισμένη αγορά μας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα δικαιωθεί στην πράξη η εκτίμηση της πλειονότητας των εμπλεκόμενων, πως η Σοφοκλέους γυρίζει πράγματι σελίδα, για το καλύτερο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.483 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,71%, ο FTSE 20 υποχώρησε 1,22%, ενώ ο Mid 40 κέρδισε 0,54%. Ανοδος 0,2% για τον Small Cap 80, ενώ πτώση 0,94% κατέγραψε ο FTSE 140.

Κέρδη 1,91% για τον δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,84%, οι τηλεπικοινωνίες 0,87%, ενώ κέρδη 2,87% σημείωσαν τα βασικά μέταλλα.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Microland (29,6%), Μαξίμ Περτσινίδης (29,2%), Interfish (11,7%), Eυρωδυναμική (9,8%), Informatics (9,4%), Motor Oil (9,1%), Autohellas (8,9%), Eβροφάρμα (8,8%), Σωληνουργία Κορίνθου (8,7%) και Τεξαπρέτ (8,6%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Alsinco (30,7%), PC Systems (25%), Hitech (15,9%), Προμότα (15,1%), Βιοσώλ (12,5%), Κρέκα (10,3%), ΑΝΕΚ (προνομιούχες 1990 – 9,9%), Sprider (9,7%), Χαλυβδοφύλλων (9,5%), και Veterin (9,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v