Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμένοντας... ομαλό κλείσιμο

Ακολουθώντας τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ξεκίνησε πτωτικά η πλειονότητα των μετοχών της μεσαίας – μικρής κατηγορίας, με τη σχέση ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,5. Παραμένει θετική η πορεία της Εθνικής και του ΟΠΑΠ, ενισχύεται της CosmΟΤΕ, αλλά και ορισμένων από την πρώτη κατηγορία. Περισσότερες των χθεσινών εκτιμώνται οι σημερινές συναλλαγές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τη σκυτάλη από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση παίρνει η πλειονότητα των μετοχών της μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η αντίδραση μετά τα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης για τη μεγάλη ομάδα μετοχών περιορίζεται σε επιμέρους τίτλους, καθώς η συνολικότερη τάση είναι πτωτική.

Είναι ενδεικτικό πως με γνώμονα τον SC-80 μόλις 15 τίτλων η τιμή διαμορφωνόταν θετικά (από τους οποίους οι 8 συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση).

Εκεί όπου φαίνεται να εμφανίζονται αγοραστές είναι στις Lavipharm, Κατσέλης, Σάνυο και σε μετοχές όπως Hitech, Λεβεντέρης, Informatics, Παΐρης, Λιβάνης, Microland, Iλυδα και ορισμένες ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Πάντως, η αναλογία ανοδικών – πτωτικών παρέμενε γύρω στις 15:00 στο περίπου 1 προς 2,5, καθώς η φορά παρέμενε πτωτική τόσο για τον FTSE-20 (0,52%) όσο και για το Γενικό (0,41%).

Είναι επίσης, ενδεικτικό πως ο βασικός δείκτης της Eurobank ΜΙD 50 υποχωρούσε κατά 0,38%, ενώ ο δείκτης μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας διαμορφωνόταν θετικά κατά 0,28%.

Κυρίως λόγω της πληροφορικής (1,6%) και του λιανικού εμπορίου (0,11%).

Ακόμη βέβαια είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνιστεί η τάση και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς η τιμή των μετοχών θα αρχίσει να διαμορφώνεται μετά τις 16:30, οπότε και στις 16:40 θα έχουν διαμορφωθεί τα πρώτα ”καλάθια” μετοχών που θα βγουν σε δημοπρασία.

Από τις 16:39 και για τα επόμενα 21 λεπτά θα απαιτηθεί καλύτερος χειρισμός ως προς τη σχέση πωλητών – αγοραστών και τη διασταύρωση ανάλογων τιμών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χθεσινά προβλήματα.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραμένει θετική η φορά για τη μετοχή της Chipita (στα 2,96 ευρώ), του Ακτωρα (στα 3,04 ευρώ), του Αλουμινίου (22,20 ευρώ), Αττικής (5,28 ευρώ), ΔΟΛ (2,91 ευρώ), Ιατρικού Αθηνών (2,65 ευρώ), Μυτιληναίου (16,72 ευρώ), ΟΛΠ (14,94 ευρώ) και ορισμένων ακόμη.

Στον FTSE-20, και ενώ πλησιάζουν προς την τρίτη και ίσως πιο καθοριστική φάση της συνεδρίασης, εξακολουθούν να κινούνται θετικά οι μετοχές των Εθνικής, ΟΠΑΠ, αντιδρούν θετικά τα ΚΑΕ, ενώ διαμορφώνεται ανάλογα προς τα 18,54 ευρώ και η CosmΟΤΕ.

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί μέχρι και 1,2% χαμηλότερα, στα 17,54 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. τεμαχίων, γιατί όπως και αν ιδωθούν τα αποτελέσματα (δες σχετικό θέμα με εκτίμηση HSBC), δεν παύουν να αναδεικνύουν μία μεγάλης έκτασης καθαρή ζημιά σε ένα κόστος από την εθελούσια έξοδο (που για ορισμένους είναι... δυσβάσταχτο).

Η μετοχή της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 17,14 ευρώ, στα 30,06 ευρώ υπήρχε ζήτηση για τον Τιτάνα, προς τα 13,70 ευρώ προσφορά για το Γερμανό, προς τα 9,90 προσφορά για τη Hyatt, στα 27,70 ευρώ για τη Εurobank, ενώ είχαν ανέβει λίγο υψηλότερα, στα 23,48 ευρώ, οι αγοραστές για την Coca Cola.

Στη Motor Oil η τιμή στις 15:05 διαμορφώνεται στα 18,64 ευρώ, στα ΕΛΠΕ στα 11,74 ευρώ και στην Εμπορική στα 24,32 ευρώ.

Στα 5,14 ευρώ διαμορφωνόταν η Intracom, ενώ περίπου την ίδια ώρα η Intralot συνέχιζε ανοδικά κατά 2,4%, στα 13,16 ευρώ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, εκτιμάται πως θα επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι χθες, καθότι υπάρχει η εμπειρία και του χθεσινού ”κλεισίματος”, με προφανή επιδίωξη να κυλήσει ομαλότερα η στάθμιση των τελικών τιμών προς τις 17:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v