Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό των... τεχνικών προβλημάτων

Μετά την αρχική επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων ”στηρίξεων” υπήρξαν αγοραστές σε Εθνική και ΟΠΑΠ, μέσω των οποίων εξισορροπήθηκαν εν μέρει οι αρχικά σημαντικότερες απώλειες για τον FTSE-20. Δεν λείπουν ούτε σήμερα, σε μικρότερο όμως βαθμό, τα τεχνικής -κυρίως- μορφής προβλήματα με τη διαμόρφωση των τιμών και την εμφάνισή τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η καταρχήν επιβεβαίωση των ”στηρίξεων” της αγοράς αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Αρχικά, η αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών και η διασφάλιση θέσεων πίεσαν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η προσφορά που εκδηλώθηκε καταρχήν στη μετοχή της Εθνικής και εν συνεχεία σε ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εμπορική, Πειραιώς, ΟΤΕ και Eurobank ήταν σε γενικές γραμμές (πλην του ΟΤΕ) στο πλαίσιο της αναμενόμενης.

Και στον ΟΤΕ, όμως, όπου φάνηκε να υπάρχει αρχικά μικρό πρόβλημα, οι αγοραστές, κυρίως ξένοι, έφεραν και πάλι τη μετοχή προς τα 17,86 – 17,88 ευρώ.

Αγοραστές εμφανίστηκαν και στη μετοχή της Εθνικής, οδηγώντας τη και πάλι σε θετικό πρόσημο προς τα 33,98 ευρώ.

Εμφανής ήταν η απουσία ουσιαστικής ζήτησης στην Alpha Bank που παρέμενε (μέχρι τις 13:00) στα 25,40-25,42 ευρώ (-1,24%).

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ δόθηκαν γρηγορότερα εντολές αγοράς μέχρι και 0,59% υψηλότερα, στα 27,14-27,16 ευρώ, ενώ σε Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς η προσφορά ήταν περιορισμένης έκτασης.

Η μετοχή της Eurobank διαμορφωνόταν στα 27,78 ευρώ, της Πειραιώς οριακά υψηλότερα των 17 ευρώ, της δε Εμπορικής στα 24,48 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές που αυτή την ώρα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση ξεχώρισαν η Intralot, μετά μάλιστα τη νέα εξαγορά ποσοστού 20% στο τουρκικό ”Στοίχημα” (δες σχετικό θέμα), λόγω των αυξημένων συναλλαγών και της κατά 2,1% ενίσχυση της μετοχής στα 13,12 ευρώ, το Ιατρικό Αθηνών (με συναλλαγές περισσότερες των 65.000 τεμαχίων, μέχρι και 1,14% υψηλότερα στα 2,66 ευρώ), η Chipita (με 1,97% στα 2,96 ευρώ), ο ΔΟΛ (με +1,04% στα 2,91 ευρώ) και Ακτωρ, Γενική, ΕΧΑΕ, Ηρακλής, Βωβός, που αντιδρούσαν επίσης θετικά.

Από την ίδια κατηγορία μετοχών, που ”χαίρουν” διαπραγμάτευσης από τις 11:30, κινούνται ανοδικά στα 8,34 ευρώ ο Φουρλής, στα 9,22 η Jumbo, στα 1,86 η Μηχανική και με ελάχιστες συναλλαγές ο Ρόκας στα 10,68 και ο Τεγόπουλος στα 1,60 ευρώ.

Μετά από περίπου μιάμιση ώρα συνεδρίασης επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων περίμέναν για σήμερα τη διόρθωση κυρίως στον FTSE-20, αφού οι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις σε τραπεζικούς τίτλους είχαν προεξοφληθεί μετά τη διόρθωση στη Ν. Υόρκη και νωρίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Επειδή, όμως, η εικόνα της αγοράς φαίνεται να χωρίζεται στα δύο, όσον αφορά στην αντιπροσωπευτικότητά της, θεωρείται πιθανή η μεταφορά ανάλογης έκτασης πίεσης σε μετοχές των οποίων οι συναλλαγές ξεκινούν μετά τις 14:30.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό πρόβλημα αφορά στη διαφορετική εικόνα που μπορεί να έχει μία μετοχή, ακόμη και του FTSE (λόγου χάρη η Εθνική), από τις 11:30 έως τις 16:45, και το τελευταίο, όπως φαίνεται καθοριστικότερο, τέταρτο για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής.

Πρόκειται για μία πρώτη διαπίστωση παραγόντων της αγοράς, που χρήζει τεχνικής βελτίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v