Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η κατοχύρωση κερδών

Η διάθεση κατοχύρωσης κερδών σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη δεν αποκλείεται να αποτελέσει αφορμή μικρής διόρθωσης και στη Σοφοκλέους. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και τα κυρίως τεχνικής μορφής προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες με τη διαμόρφωση των τιμών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όσο γρηγορότερα βρεθούν πρακτικές λύσεις στα τεχνικής φύσεως προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες, τόσο καλύτερα θα είναι για την αγορά.

Για την αρχή όμως της σημερινής συνεδρίασης, δεδομένης της κατοχύρωσης κερδών που υπάρχει από αργά χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη και νωρίτερα σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, η αγορά μπορεί να διαμορφωθεί χαμηλότερα.

Για τον Γ.Δ. ούτως ή άλλως η ευρύτερη περιοχή των 3.465-3.480 μονάδων φαίνεται να αποτελεί εύρος στήριξης που δεν αποκλείεται να αποδοκιμαστεί αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται ακύρωση (ούτε) της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης, καθώς οι αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί από πλευράς ορισμένων ξένων σε μετοχές του FTSE-20 έχουν γίνει περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Στην αγορά μας, βέβαια, ”παίζουν” και άλλα ενδεχόμενα, τα οποία βραχυπρόθεσμα διαμορφώνουν ανάλογη τάση.

Η Εμπορική είναι ένα από αυτά, αφού παραμένει μέτωπο ανοιχτό που από μόνο του αρκεί για να πυροδοτήσει κύκλο ευρύτερων ανακατατάξεων στον κλάδο.

Η ΔΕΗ, λόγω διοικητικών προβλημάτων, αποτελεί ένα άλλο μέτωπο, που έχει και βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Και αν ο μακροπρόθεσμος αφορά συνολικότερα τον κλάδο της ενέργειας και της υποχρεωτικής ουσιαστικής απελευθέρωσής του, το βραχυπρόθεσμο σχετίζεται άμεσα με τη στάση των ξένων, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν τη γραμμή τους στους αρμόδιους.

Είχαμε αναφέρει εξαρχής πως η υποβάθμιση της Deutsche Bank έκρυβε και ένα στοιχείο... εκβιασμού, καθώς από τα χαμηλά της μετοχής τοποθετήθηκαν κυρίως ξένοι, οι οποίοι προεξοφλούν τις διοικητικές αλλαγές.

Το μέτωπο είναι ζέον, ανοιχτό και με πάσα βεβαιότητα θα επιλυθεί με πολιτική απόφαση.

Βραχυπρόθεσμα, η τάση επηρεάζεται και από τον ΟΤΕ, λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου.

Για τη μετοχή του Οργανισμού η Lehman Brothers θέτει τιμή-στόχο τα 19,5 ευρώ.

Το ενθαρρυντικό από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως με το νέο τρόπο λειτουργίας του συστήματος συναλλαγών ευνοούνται περισσότερο οι μετοχές υγιών εταιριών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς μέσα σε 2,5 ώρες συνεδρίασης αποτυπώνεται σε μέγιστο βαθμό η πραγματική σχέση ζήτησης – προσφοράς.

Φάνηκε χθες πως μετοχές εταιριών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά και τη μεσαία – μικρή αποτελούν ή ενδέχεται να αποτελέσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες των επόμενων εβδομάδων.

Πέρα από τις γνωστές περιπτώσεις των Αλουμίνιον της Ελλάδος, Μυτιληναίος, Info-Quest, Φουρλής και Αttica Group, επιβεβαιώνεται σταδιακά η βούληση λειτουργικότερης διαχείρισης, για παράδειγμα στην ΑΤΕ Bank, ενισχύονται τα μεγέθη της Betanet, επιχειρείται η επανάκαμψη της Altec, η επιστροφή ορισμένων θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, οι προοπτικές του Αστέρα, η εύρωστη οικονομική θέση της Καθημερινής, τα υψηλά έτους της Φλεξοπάκ και αρκετών ακόμη μετοχών και εταιριών.

Ειδικότερα, για σήμερα προέχει οπωσδήποτε η επιβεβαίωση των στηρίξεων της αγοράς (του Γ.Δ. και των 1.940-1.942 μονάδων για τον FTSE-20), αφομοίωση του νέου τρόπου συναλλαγών κυρίως για λογαριασμό των ξένων και η χωρίς προβλήματα διάθεση πακέτων σε τίτλους του ΜSCI, λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης των συγκεκριμένων διεθνών δεικτών.

Η θέση της Morgan Stanley για Εθνική και Alpha Bank (δες σχετικό θέμα) και της HSBC για τον ΟΠΑΠ (δες σχετικό θέμα) ενδέχεται να αποτελέσουν ”μαξιλάρι” για την τάση του FTSE-20 από το μέσον και μετά της συνεδρίασης.

Σημείωση: Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν χθες ούτε λίγα ήταν ούτε επουσιώδη, σε ορισμένες 2-3 περιπτώσεις.

Καταγράφηκαν από την επενδυτική κοινότητα, αναφέρονται σήμερα από το σύνολο συναδέλφων και ευχής έργο θα ήταν τα όποια -κυρίως τεχνικής μορφής- προβλήματα υπάρχουν να διευθετηθούν άμεσα.

Το σημαντικότερο όλων, κατά την εκτίμησή μας, αφορά στη ”διασταύρωση” πωλητών – αγοραστών σε προσυμφωνημένες πράξεις, και ειδικότερα σε συναλλαγές που διενεργούνται για λογαριασμό ξένων θεσμικών.

Εύστοχα παρατηρείται σε σημερινό δημοσίευμα της Ημερησίας αυτό που συνέβη χθες με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στο Χρηματιστηρίο επισημαίνεται κάτι ανάλογο για τη μετοχή της Chipita.

Σήμερα, εξάλλου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χ.Α. θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα Παράγωγα, ένας τομέας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά την περίοδο αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v