Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μποφόρ” στη Σοφοκλέους λόγω T+3

Αναμφίβολα οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του Τ+3 έρχονται, σε μια πτωτική για τις ξένες αγορές συγκυρία, να πιέσουν χαμηλότερα την αγορά, διόρθωση που σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων διευκολύνει την τακτική επανατοποθετήσεων σε επόμενη φάση. Αρκετές μετοχές από το μεσαίο – χαμηλότερο χώρο επέδειξαν χθες θετικά ”αμυντικά” αντανακλαστικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αίφνης, το κλίμα βαραίνει περισσότερο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην εφαρμογή του Τ+3.

Ούτως ή άλλως, η τάση είναι αρνητική στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις χρηματιστηριακές να αναφέρονται σε ”αδύναμη” ψυχολογία.

Από την άλλη πλευρά, είναι εμφανές πως ένα τμήμα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης θα πιεστεί στη λογική της προεξόφλησης από την επίπτωση των νέων μέτρων.

Δεν γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή του νέου μέτρου θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της τάξης του 30%-40% στα έσοδα των ΑΧΕ, δηλαδή τον τζίρο, το σίγουρο όμως είναι πως το σκηνικό ”γκριζάρει” επικίνδυνα.

Υπάρχουν όμως και θετικά, καθώς από χθες φάνηκε ότι η συγκεκριμένη ομάδα μετοχών του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου δεν επηρεάστηκε (ή επηρεάστηκε λιγότερο) από την πίεση που ασκήθηκε.

Ενδεχομένως να λειτουργήσει κατευναστικά η τελική φάση διαμόρφωσης της Διεθνούς Αγοράς, όπου εκ των πραγμάτων θα συμπεριληφθούν πάρα πολλές μετοχές του Small Cap 80.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως γνώμονας αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι η τελευταία προσέγγιση της Alpha Finance.

Θα ξεκαθαρίσει η αγορά, αυτό είναι η αλήθεια, είτε λόγω της πίεσης από τα ξένα είτε λόγω εσωτερικών ανακατατάξεων είτε λόγω και των δύο, συνδυαζόμενων.

Η αγορά πηγαίνει εκεί που τη θέλουν. Χαμηλότερα.

Εάν θεωρηθεί πως η κίνηση αυτή στη Σοφοκλέους είναι ευρύτερη, εντάσσεται δηλαδή στη διόρθωση των ξένων αγορών, δεν αποκλείεται να δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως σε αυτές τις συνεδριάσεις διαμορφώνονται ελκυστικότερες αποτιμήσεις για την επόμενη – τελική φάση.

Παρ’ όλα τα γενικόλογα, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί πως σε μετοχές εταιριών όπως οι Ρόκας, Info-Quest, Μέτκα, Chipita, ΕΛΒΕ, Marfin Group, Καρδασιλάρης και σε αρκετούς ακόμη τίτλους η πορεία επηρεάζεται ελάχιστα ή καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις.

Και αυτό, κατά την εκτίμησή μας, μπορεί να αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v