Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη μόδα τα διυλιστήρια

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές ενεργειακών ομίλων και πετρελαϊκών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαχέεται ανάλογα και στη Σοφοκλέους. Οι διοικητικές εξελίξεις στη ΔΕΗ, η χαμηλή προσφορά στην Εθνική, οι αγοραστές της Eurobank, αλλά και η συντήρηση του καλού κλίματος στο μεσαίο χώρο συνθέτουν την εικόνα σταθεροποίησης στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για μετοχές ενεργειακών ομίλων και εταιριών διύλισης αποτυπώνεται εύγλωττα και στη Σοφοκλέους.

Μέχρι τα 17,78 ευρώ έφτασαν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στη μετοχή της Motor Oil και τα 10,78 ευρώ στη μετοχή των ΕΛΠΕ, προκειμένου να λάβουν θέση στους δύο κύριους πόλους του κλάδου της χώρας μας.

Από τον τραπεζικό χώρο, η μετοχή της Εθνικής χωρίς σημαντική προσφορά και σταθερούς από τα 30,54 ευρώ αγοραστές, κυμαίνεται σε εύρος με οροφή τα 30,98 ευρώ.

Οι συναλλαγές περίπου 250.000 τεμαχίων στη μετοχή της Εθνικής μέχρι τις περίπου 14:10 ενισχύουν την εκτίμηση περιορισμένης έκτασης προσφοράς στον τίτλο.

Ανάλογα χαμηλές είναι οι συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank, ενώ περισσότερες εμφανίζονται στην Alpha Bank και στην Εμπορική.

Η μετοχή της τελευταίας υποχώρησε μέχρι τα 22,26 ευρώ και ισορροπεί στα 22,32, έχοντας ”γράψει” υψηλή τιμή για σήμερα στα 22,9 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1,5, με το κλίμα να παραμένει θερμό στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο πως στο μεσαίο τραπεζικό χώρο η Εγνατία διαμορφώνεται και πάλι υψηλότερα των 4 ευρώ, η Γενική στα 8,96 (όπου φαίνεται να στερεύει η προσφορά) και η Αττικής στα 5,78 ευρώ.

Οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Εθνικής Ακινήτων, Αστήρ, Intralot και Chipita κινούνται με μικρά η μεγαλύτερα κέρδη και με συγκριτικά αυξημένο τζίρο.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, υψηλή συναλλακτικότητα συνεχίζεται για τις Altec, Info-Quest, Ατέρμων, Lavipharm, ΑΕΓΕΚ (γύρισε αρνητικά), Lannet, Πλαστικά Θράκης, Σέλμαν και αρκετούς ακόμη τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Για τη συνέχεια, με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές σε μετοχές–σηματωρούς του FTSE-20, πιθανότερο θεωρείται το ενδεχόμενο της διακύμανσης του Γ.Δ. πέριξ της μέχρι στιγμής χαμηλής τιμής των 3.243,8 μονάδων (αντιστοιχεί στις 1.796,6 μονάδες του FTSE-20).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v