Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοβαρεύει το παιχνίδι στα μεσαία - μικρά

Ενθαρρυντική κρίνεται η αρχική αντίδραση της Σοφοκλέους στα άσχημα... μηνύματα που εκπέμπει ο Dax λόγω του εκλογικού θρίλερ στη Γερμανία. Το ενθαρρυντικότερο, όμως, είναι πως ενδείξεις ωριμότητας και ”καλής τακτικής” καταγράφηκαν στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενθαρρυντική, από κάθε άποψη, ήταν η αντίδραση δεικτών και συγκεκριμένων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κάτι που συντηρεί το ούτως ή άλλως βελτιούμενο ενδιαφέρον μερίδας των επενδυτών.

Είναι άξιο αναφοράς πως οι βασικοί δείκτες MidCap 40 και SmallCap 80, μετά την αρχική πίεση και μικρή υποχώρηση, αντέδρασαν θετικά.

Για περίπου 15-20 λεπτά οι δύο βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν λίγο χαμηλότερα, για να αντιδράσουν με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, υψηλότερα.

Μετά τις 11.30 είχαν μειωθεί σημαντικά μέχρι το... 0,05% οι απώλειες για τον FTSE-20.

Αυτό γιατί από νωρίς κινήθηκε θετικά η μετοχή της Εμπορικής (σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ στις 14.00 συνεδριάζει το Δ.Σ. για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου) και στη συνέχεια αρκετές μετοχές από τη δεύτερη ταχύτητα του FTSE-20. CosmΟΤΕ, Intracom, Ελληνική Τεχνοδομική κινήθηκαν θετικά.

Για τη μετοχή-κλειδί της τάσης της Εθνικής δεν χρειάστηκε καν να... επιβεβαιωθεί η στήριξη, καθώς από τη χαμηλή τιμή ανοίγματος των 30,5 ευρώ έφτασε στις 11.40 προς τα 31,04 ευρώ.

Το πιο ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, στοιχείο αφορά στην αντίδραση δεικτών και μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Λόγω της τάσης που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένοι αναλυτές είχαν εκφραστεί επιφυλακτικά, καθότι περίμεναν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό παραμένουν ”ανοιχτές πράξεις” και πώς ακριβώς καλύπτονται όσοι δραστηριοποιούνται με γνώμονα το Τ+3.

Διαπιστώθηκε πως ο ”αέρας”, τουλάχιστον όσον αφορά τις μετοχές μέχρι και του Small Cap 80, παραμένει ελάχιστος, ενώ οι πράξεις γίνονται κατά κανόνα στο χρονικό όριο.

Από πολύ νωρίς και από την τιμή ανοίγματος των 0,83 ευρώ, με ενισχυμένες συναλλαγές, αντέδρασε μέχρι τα 13,9% η μετοχή της Χατζηιωάννου, ”κλειδώνοντας” στα 0,90 ευρώ. Ανοδικά και με συναλλαγές κινείται και η θυγατρική της Sprider.

Από την ίδια κατηγορία συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 0,55 ευρώ της Altec, στα 0,78 ευρώ της ΑΕΓΕΚ, στα 1,02 ευρώ της Βιοτέρ, στα 0,84 ευρώ της Έλτον, στα 1,32 ευρώ της ΑΝΕΚ, αλλά και σε Lannet, Πλαστικά Θράκης, Τεγόπουλο και Σάνυο.

Όμως, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει και σήμερα, για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση, η Chipita, καθώς με συναλλαγές περισσότερες των 100.000 τεμαχίων κερδίζει περίπου 2%, μέχρι τα 3,08 ευρώ.

Θετικά κινούνται η μετοχή της Αττικής στα 5,72 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ στα 8,86 ευρώ, της Εγνατία στα 3,88 ευρώ και της Intralot στα 12,94 ευρώ.

Η συνέχεια, αν μη τι άλλο, προμηνύεται ενδιαφέρουσα, καθώς το κλίμα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζεται σταδιακά... ψυχραιμότερο.

Περίπου στις 12.00 οι απώλειες για τον Dax διαμορφώνονται στο 1,2%, στο 0,3% στο Παρίσι, ενώ οριακά υψηλότερα κατά 0,20% αντιδρούσε το Λονδίνο.

Το σημαντικότερο, όμως όλων κατά την εκτίμησή μας είναι πως σε μια... έξωθεν αφορμή ο χώρος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, που από την αρχή του μήνα εμφανίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αποδόσεις, έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα και ψυχραιμία.

Δοκιμασία και συμπέρασμα χρήσιμα για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v