Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοχλεύοντας στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Το ενδεχόμενο της περαιτέρω μόχλευσης τίτλων του μικρομεσαίου χώρου και σταδιακά ορισμένων μετοχών της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης θεωρείται το πιθανότερο σενάριο για τη Σοφοκλέους, με την Εθνική να αναλαμβάνει σταδιακά τα ηνία στον κλάδο της. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. έκλεισε πολύ κοντά στην υψηλή τιμή των 3.271,14 μονάδων, κυρίως όμως το ότι η Εθνική με κυριολεκτικό ”σάρωμα” αντέδρασε προς τα 30,80 ευρώ αποτελούν τους οιωνούς με τους οποίους ξεκινά η ερχόμενη εβδομάδα.

Συμφωνίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν ή και διαμορφώνονται, ειδήσεις, επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά και οι πάντα απαραίτητες φήμες συνθέτουν ένα άκρως ενδιαφέρον σκηνικό στη Σοφοκλέους.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα επιφυλάσσει ανατροπές, θεωρείται πιθανότερο το ενδεχόμενο της περαιτέρω μόχλευσης μετοχών του μεσαίου - μικρού χώρου και σταδιακά ορισμένων τίτλων της υψηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι προφανές πως υπερκέρδη από τοποθετήσεις σε μετοχές του FTSE-20 έχουν... μεταλαμπαδευτεί προς συγκεκριμένες επιλογές του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν τόσο οι χαμηλές αποτιμήσεις αρκετών εταιριών αυτής της κατηγορίας όσο και η διαμορφούμενη ”διεθνής αγορά”.

Δεν είναι τυχαίο πως την προηγούμενη εβδομάδα τρεις από τους ισχυρότερους ελληνικούς οίκους, Π&Κ, EFG Securities, κυρίως όμως προχθές η Alpha Finance διευρύνουν – μέσω των αναλύσεών τους – το χαρτοφυλάκιο επιλογών τους και προς τον SC-80.

Δεν είναι επίσης τυχαίο, πως για τον ίδιο δείκτη καταγράφεται υψηλή τιμή έτους, υπεραποδίδει από την αρχή του μήνα έναντι του FTSE-20 και πως από τις περισσότερες μετοχές – επιλογές της Alpha Finance ”έκλεισαν” με μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη και εμφανή ενίσχυση των συναλλαγών.

Και για την ερχόμενη εβδομάδα θα εμμείνουμε στην προσέγγιση που είχαμε αυτή που χρηματιστηριακά ολοκληρώθηκε χθες.

Συντήρηση και εκ περιτροπής κίνηση σε βασικές μετοχές του FTSE-20 με την Εθνική να αναλαμβάνει σταδιακά τα ηνία στον κλάδο της και τις μετοχές από το χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να συνεχίζουν τη ριψοκίνδυνη (σε αρκετές περιπτώσεις) ανοδική διαδρομή τους.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.266 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,23%, ο FT 20 υποχώρησε 0,26%, ενώ ο Mid 40 κέρδισε 1,16%. Ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 2,12% και ο FTSE 140 κατά 0,03%. Κέρδη 2,51% για τον δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,52%, οι τηλεπικοινωνίες 2,21%, ενώ κέρδη 8,17% κατέγραψαν οι εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Κέρδη 4,5% για την κλωστοϋφαντουργία.

Οι δέκα μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Microland (27,5%), Plias (21,4%), Cyclon (20,6%), Ελλατέξ (19,2%), Τρία Άλφα (19%), Κτήμα Λαζαρίδη (18,7%), Γαλαξίδι (17,8%), Ιμπέριο (17,4%), Εικόνα –Ήχος (16,7%) και Centric Πολυμέσα (14,3%).

Οι δέκα μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Sex Form (19,1%), Fanco (17,4%), NΕΛ (10,3%), Χαλυβδοφύλλων (10%), Μπουτάρης (προνόμιο 8,8%), ΑΝΕΚ (προνόμιο 1990, 7,7%), Γκάλης (6,7%), Άκτιβ (6,5%) και Κλωστήρια Ναυπάκτου (6,4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v