Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί αγοράζουν χρυσό...

Ο χρυσός περιλαμβάνεται έπειτα από 17 χρόνια στις επιλογές των μεγάλων χαρτοφυλακίων. Μέχρι πρόσφατα λίγοι ήταν εκείνοι που επένδυαν στη λάμψη του κίτρινου μετάλλου. Δεκαεπτά χρόνια τώρα οι οπαδοί του χρυσού χάνουν συνεχώς χρήματα. Σήμερα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Μήπως αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνηθες κερδοσκοπικό παίγνιο;

Γιατί αγοράζουν χρυσό...
Ο χρυσός περιλαμβάνεται έπειτα από 17 χρόνια στις επιλογές των μεγάλων χαρτοφυλακίων. Μέχρι πρόσφατα λίγοι ήταν εκείνοι που επένδυαν στη λάμψη του κίτρινου μετάλλου.

Δεκαεπτά χρόνια τώρα οι οπαδοί του χρυσού χάνουν συνεχώς χρήματα. Σήμερα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Μήπως αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνηθες κερδοσκοπικό παίγνιο;

Ο χρυσός καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ. Βρίσκεται στα 460 δολάρια η ουγκιά, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 17 χρόνων. Η εξέλιξη αυτή κάνει τους φανατικούς φίλους των πολύτιμων μετάλλων να ονειρεύονται και πάλι μία πορεία προς τα 800 δολάρια.

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες τα πολύτιμα μέταλλα κατακτούν όλο και περισσότερους φίλους. Αποτελούν επιλογή (έστω και σ’ ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των κεφαλαίων) μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν επένδυαν ούτε σεντς σε χρυσό και ασήμι.

Αυτή η επιστροφή σε τόσο παραδοσιακές μορφές επένδυσης κρύβει, ίσως, τους φόβους των επενδυτών. Καλώς ή κακώς τα πολύτιμα μέταλλα είναι αυτή τη στιγμή ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς φοβούνται τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Δίχως να σημαίνει ότι οι φόβοι μας γίνονται πάντα πραγματικότητα, έχει σημασία να επισημάνουμε αυτή τη σημαντική διαφοροποίηση στη συμπεριφορά του ”έξυπνου χρήματος”...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v