Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική, DAX και... βλέπουμε

Όμιλοι ενέργειας, επιχειρήσεις διύλισης, αλλά και φαρμακοβιομηχανίες αναθερμαίνουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη. Θετικά ξεκινά η Φραγκφούρτη, με ορισμένους αναλυτές να προσβλέπουν σε ανάλογη αντίδραση και στη Σοφοκλέους. ”Ημέρα Εμπορικής” η σημερινή, ενώ Γ.Σ., αποτελέσματα και εξελίξεις κρατούν ζωηρό το ενδιαφέρον και στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Εμπορική, η αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές και οι εξελίξεις σε αρκετά ανοιχτά μέτωπα είναι λόγοι ικανοί να συντηρήσουν το θετικό κλίμα και στη Σοφοκλέους.

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η Γερμανία θα αποκτήσει κυβερνητικό σχήμα, κάτι που προεξοφλείται και στη Φραγκφούρτη, καθώς από νωρίς το πρωί έχουν επανέλθει στο προσκήνιο ισχυρές αγορές σε μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, επιχειρήσεων ενέργειας, αλλά και φαρμακοβιομηχανιών (λόγω Novartis).

Θα εμμείνουμε στην εικόνα που παρουσιάστηκε χθες από τη διοίκηση της Εμπορικής, όχι τόσο στην αύξηση των κερδών, που υπερέβησαν κατά τι τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όσο στους φιλικούς όρους αύξησης κεφαλαίου.

Εύλογα η μετοχή της Εμπορικής δίνει την τάση, με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή διάφορες... προφάσεις επιχειρείται η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων, ικανών όμως να διευκολύνουν τα επόμενα βήματα στον κλάδο.

Πρόκειται βεβαίως για εξελίξεις που θα έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, αυτή επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Εθνικής την επόμενη Πέμπτη.

Όμως, μέχρι και την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στη διοίκηση του ομίλου οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος όσων ξένων επιθυμούν να αναλάβουν τη διοίκηση του Αστέρα.

Εκ των πραγμάτων, ο όμιλος της Εθνικής, συμπεριλαμβανόμενων των θυγατρικών, θα απασχολήσει την αγορά και βραχυπρόθεσμα.

Όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας και του πετρελαίου, στο αποκαλυπτικό άρθρο των ”Financial Times” (δες σχετικό θέμα) αναφέρεται πως οι τιμές του πετρελαίου θα μείνουν, σε μέσο επίπεδο, πάνω από τα 50 δολάριο μέχρι το 2010.

Είναι ”ηλίου φαεινότερο” για ποιους λόγους η ρευστότητα, και όχι μόνο η κερδοσκοπία, στρέφεται διεθνώς προς μετοχές ομίλων και επιχειρήσεων του κλάδου διύλισης.

Ημέρα-ορόσημο η σημερινή και για έναν όμιλο–”μαχητή”, όπως έχει αποδείξει στο ταμπλό τον τελευταίο χρόνο, καθότι πραγματοποιείται η Γ.Σ. της Μέτκα.

Από την ίδια μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση λογικά θα πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η μετοχή των FORTHnet, όπου οι δύο ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να ενισχύουν τη θέση τους, Intralot, λόγω ΟΠΑΠ, Ιατρικό Αθηνών, Βωβός (και λόγω ΕΧΑΕ), Αττικής, Chipita, Inform Lykos και ορισμένες ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Δεν είναι τυχαίο πως από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση παρατηρείται περίπου από την αρχή του μήνα μια προσπάθεια συνολικότερης αντίδρασης υποτιμημένων (δικαιολογημένα ή όχι) μετοχών εταιριών, σε σημείο που ορισμένοι αναφέρονται σε ”δίπλωμα της τιμής τους”.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση μετοχών όπως οι Χατζηιωάννου, Sprider, Μπουτάρης, Νεώριον, ΕΛΒΕ, Μπήτρος, ΕΛΥΦ, Altec, Σέλμαν, αλλά και άλλων μετοχών που θα μπορούσαν να ενισχυθούν στο ταμπλό.

Κατά συνέπεια, για τη σημερινή συνεδρίαση θα παραμέναμε επικεντρωμένοι κυρίως σε μετοχές των Εμπορική, Εθνική, Motor Oil, αλλά και σε άλλες, όπως ΕΧΑΕ, Μέτκα, Βωβός και αρκετές από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Δευτερευόντως, θα είχε ενδιαφέρον (και σημασία) η συντήρηση του FTSE-20 πέριξ, ίσως και οριακά υψηλότερα, των 1.800 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v