Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενες πιέσεις με μικρό τζίρο

Το χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του FTSE-20, όπου υπάρχει σχετική προσφορά, οδηγεί οριακά προς τις 1.800 μονάδες τον FTSE-20. Παραμένει σχετικά καλή, αν και χωρίς τα αρχικά σημαντικά κέρδη, η εικόνα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ρευστοποίηση θέσεων και από την πλευρά ορισμένων ξένων κωδικών οδηγεί χαμηλότερα την τελευταία μισή ώρα δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE-20.

Ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε και οριακά χαμηλότερα των 1.800 μονάδων (0,69%), ανατρέποντας σταδιακά τη σχέση ανοδικών – πτωτικών, αλλά και το κλίμα στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Οι πωλήσεις στις μετοχές των Alpha Βank, ΟΠΑΠ, Eurobank δεν μπορούν να θεωρηθούν αυξημένες.

Μόνο στον ΟΤΕ προσέγγισαν το μισό εκατ. τεμάχια, αλλά το σημαντικό ήταν πως από την πλευρά των αγοραστών –τουλάχιστον στον FTSE-20– δεν υπήρχε ανάλογο ενδιαφέρον.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περίπου μετά τις 12:30 επιβάρυνση της τάσης σε επιμέρους μετοχές.

Αν και σε τίτλους όπου ήδη είχε διαμορφωθεί ανοδική φορά (Χατζηιωάννου, Μηχανική, Ελτον, Βιοτέρ, ΑΝΕΚ, ΑΕΓΕΚ, Lavipharm, FORTHnet, Aτέρμων) διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών.

Βέβαια μένει να φανεί στη συνέχεια εάν αυτή η προδιάθεση για περιορισμένης έκτασης πωλήσεις –μέχρι τώρα– μπορεί να έχει συνέπειες και ανάλογες επιπτώσεις στη συνέχεια.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Chipita ”γύρισε” από τα 3,1 προς τα 2,96 ευρώ.

Ο Ακτωρ εξακολουθεί να κινείται θετικά στα 3,28, η Αττικής στα 5,72 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 5,84), η Εθνική Ασφαλιστική στα 4,12 ευρώ (υ.η. 4,32 ευρώ) και το Ιατρικό Αθηνών στα 2,39 ευρώ (υ.η. 2,39 ευρώ).

Στη μετοχή της Μέτκα, εν όψει και της αυριανής Γ.Σ., η τιμή παραμένει στα 8,72 ευρώ (υψηλό ημέρας 8,9 ευρώ), ενώ για το Μυτιληναίο στα 11,94 ευρώ.

Δεν αποκλείεται, σημείωναν ορισμένοι αναλυτές, να πρόκειται είτε για μια ετεροχρονισμένη αντίδραση λίγων ξένων και κάποιων Ελλήνων διαχειριστών είτε για κατοχύρωση θέσεων, που ούτως ή άλλως θα γίνονταν ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία.

Δεν είναι τυχαίο πως περίπου την ίδια ώρα οι απώλειες στη Φραγκφούρτη παρέμεναν στο περίπου 1,4%, ενώ αναταράξεις παρατηρούνταν κυρίως στη συναλλαγματική αγορά.

Ούτως ή άλλως, λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, η σημερινή συνεδρίαση παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με δικαιολογημένη την αυξημένη μεταβλητότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v