Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό βαρομετρικό πλήττει τη Σοφοκλέους

Βαρομετρικό χαμηλό μετά μετώπου κακοκαιρίας, που δεν αποκλείεται να δώσει μέχρι και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όσο τουλάχιστον επικρατεί σύγχυση για τις όποιες αλλαγές πιθανολογούνται στην εφαρμογή του Τ+3, πλήττει τη Σοφοκλέους. Αρωγός του αρνητικού κλίματος η πορεία των διεθνών αγορών λόγω ανησυχιών για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό μετά μετώπου κακοκαιρίας που δεν αποκλείεται να δώσει μέχρι και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα όσο τουλάχιστον επικρατεί σύγχυση για τις όποιες αλλαγές πιθανολογούνται στην εφαρμογή του Τ+3 – Τ+4.

Εν τω μεταξύ το διεθνές κλίμα δείχνει μάλλον να επιδεινώνεται, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων αύξησαν σημαντικότατα τις υποτιμήσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι κινήσεις stop loss από έχοντες long θέσεις.

Συγκρατημένοι έως απόλυτα απαισιόδοξοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνουν την κακή εικόνα των διεθνών Αγορών, την συνεχιζόμενη αδυναμία που παρουσιάζει η υψηλή κεφαλαιοποίηση και βέβαια τονίζουν την ”αψυχολόγητη” κίνηση για πιθανή αλλαγή του Τ+3.

Δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μόνο τυχαία δεν έρχεται την στιγμή που θεωρητικά κάποια τέτοια αλλαγή ασφαλώς και θα πλήξει κυρίως τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό που εδώ και πολύ καιρό βρισκόταν στην επενδυτική αφάνεια και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είχε αρχίσει κάπως να ζωντανεύει χαρίζοντας κάποιες αξιοπρόσεκτες αποδόσεις και παίρνοντας μικρό μέρος από την πίτα του ημερήσιου τζίρου.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η δήλωση παλαιού παράγοντα της Αγοράς, πως δεν μπορεί να θεωρείται ότι δημιουργούν μόχλευση οι όποιες κινήσεις traders στον ορίζοντα του Τ+3 – Τ+4 και να μην εσωκλείουν ”αποχρώσες ενδείξεις μόχλευσης” η κατακόρυφη άνοδος που έχουν παρουσιάσει το τελευταίο τρίμηνο οι συναλλαγές της ΑΤΕ και που έχουν υπερκεράσει κατά πολύ το σύνολο των συναλλαγών που είχε πραγματοποιήσει η εν λόγω μετοχή από την ημέρα εισόδου της στο Χ.Α. (19/1/2001) (!).

Τεχνικά η εικόνα δείχνει μάλλον ”νότια”, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση, καθώς τόσο ο Δείκτης όσο και ο FTSE διέσπασαν καθοδικά και με σχετική ευκολία επίπεδα σημαντικής στήριξης και η σημαντική πτώση συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3211,04 μονάδες με απώλειες 1%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 224 εκ. από τα οποία τα 41,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερης της μίας ποσοστιαίας μονάδος μόνο ο τίτλος της Eurobank, ο οποίος ουσιαστικά διέσωσε το Δείκτη από τα χειρότερα συνεπικουρούμενος από Motor Oil, απλά θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, Folli Follie και αμετάβλητη η Hyatt.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων Εθνική, ΔΕΗ, Coca-Cola 3E και Ελληνική Τεχνοδομική, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank, Πειραιώς, Intracom, Cosmote και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Βιοχάλκο, Γερμανό, Τιτάνα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από την αρχή μέχρι το τέλος οι πτωτικές μετοχές (218) σαφώς περισσότερες των ανοδικών (60), ενώ η γενικότερη εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτές των τελευταίων συνεδριάσεων καθώς 19 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 6% έως 10,98%.

Όσον αφορά τα επιμέρους μία ακόμα ανοδική συνεδρίαση για την Ελλατέξ, συνέχισε ψηλότερα η AS Company αλλά και η Ιμπέριο, κινητικότητα εν μέσω φημών για εξελίξεις στην Δέλτα Συμμετοχών, ενδείξεις τοποθετήσεων στην Sprider και ικανοποιητική εικόνα από την Εβροφάρμα που διακράτησε τα χθεσινά κέρδη.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 176.810 και 193.900 τεμαχίων της Cosmote, στα 15,90 και 15,82 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 268.790 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 16,50 ευρώ, ένα πακέτο 74.205 τεμαχίων της Εθνικής στα 30 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Motor Oil στα 17,74 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 27.420 τεμαχίων του Τιτάνα στα 28 ευρώ, ένα πακέτο 447.000 τεμαχίων της Jumbo στα 8,80 ευρώ, ένα πακέτο 2.000 τεμαχίων της Microland στα 1,02 ευρώ, ένα πακέτο 52.980 τεμαχίων της Εμπορικής στα 22,30 ευρώ και ένα πακέτο 40.000 του ΟΠΑΠ στα 26,06 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 800.000 τεμαχίων της Eurobank στα 24,60 ευρώ και τρία πακέτα των 31.250, 7.500 και 203 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 19,20 ευρώ, 19,98 και 19,98 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v