Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Οι συστάσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις ΔΕΚΟ, η πώληση της Ολυμπιακής, η ”αντιπαράθεση” στη ΔΕΗ, αλλά και οι τιμές του πετρελαίου είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Οι συστάσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις ΔΕΚΟ, η πώληση της Ολυμπιακής, η ”αντιπαράθεση” στη ΔΕΗ, αλλά και οι τιμές του πετρελαίου είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

ΔΝΤ: Την ώρα που η κυβέρνηση ζητεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει στην τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και να εγγράψει ως έσοδα στον τρέχοντα προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ τάσσεται κατά της πολιτικής αυτής χαρακτηρίζοντας το μέτρο ”προσωρινό, που δεν βελτιώνει την υφιστάμενη κατάσταση” και προτείνει λήψη νέων μέτρων το 2006, σημειώνει Το Βήμα.

Δάνεια: Τα καθυστερούμενα δάνεια αυξάνονται και ανησυχούν την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία η μεγάλη αύξηση των δανείων προς τα νοικοκυριά προκαλεί παρενέργειες, στις οποίες αναφέρεται και η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε χθες.

ΔΕΚΟ: Δέκα μέρες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τον δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ, οι προθέσεις της κυβέρνησης παραμένουν θολές, χωρίς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν ούτε το εύρος των μεταρρυθμίσεων αυτών αλλά ούτε και τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα αγγίξει, επισημαίνει Το Βήμα.

Η Ημερησία προσθέτει ότι το μοντέλο ΟΤΕ και η εφαρμογή του σε άλλες ΔΕΚΟ διχάζουν τους υπουργούς, ενώ κάνει λόγο για κυβερνητικές παλινωδίες για ΔΕΚΟ και φορολογία.

Σοφοκλέους: Με το νομοσχέδιο για το ”ευρωπαϊκό διαβατήριο” των εταιριών καθορίζονται τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για το σύνολο του ενημερωτικού δελτίου, αναφέρει Το Βήμα.

”Ευρωπαϊκό Διαβατήριο” θα αποκτήσουν όσες εταιρίες επιδιώξουν την είσοδό τους στο Χ.Α., με τα ενημερωτικά τους δελτία να αναγνωρίζονται και στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης, σημειώνει το Κέρδος, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο συμπληρώνει ότι με το νέο νόμο ενισχύεται η προστασία των επενδυτών.

Πετρέλαιο: Προσφορά βραχείας εκτόνωσης στον πετρελαϊκό ίλιγγο έκανε χθες ο ΟΠΕΚ, αποφασίζοντας να διαθέσει στην αγορά 2 εκατομμύρια επιπλέον βαρέλια αργού ημερησίως από την 1η Οκτωβρίου, σημειώνει το Κέρδος.

Τράπεζες: Η συσπείρωση των δυνάμεων στο χώρο των μικρών τραπεζών έχει ήδη ξεκινήσει μέσα από άτυπες ή επίσης επαφές και συζητήσεις, αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως το παιχνίδι ξεκίνησε με την κίνηση του ομίλου Marfin, ο οποίος μετά το 10,06% της Εγνατίας επιχειρεί να αποκτήσει και τα πακέτα Θεοχαράκη, αναφέρει το Κέρδος.

Γάλα: Ο ΕΦΕΤ υποχρεώνει τη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος να αλλάξει τις ετικέτες σε δύο γάλατά της, καθώς τα όσα αναφέρουν μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλάνηση, ενώ ο όμιλος ΔΕΛΤΑ ζητεί η θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία να πάψει να χρησιμοποιεί και ως διακριτικό της τίτλο το τοπωνύμιο Όλυμπος.

Ολυμπιακή: Στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία κ. Κώστα Αλεξάκη και στα δολάρια που έχει φέρει μαζί του έχει εναποθέσεις τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να σώσει τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, επισημαίνει Το Βήμα.

Η κυβέρνηση περιμένει τις επαφές Lazard – Κ. Αλεξάκη για να αποφασίσει σχετικά με την Ολυμπιακή, ενώ προσανατολίζεται στο να ζητήσει πρόταση από την Κομισιόν, σημειώνει η Ημερησία.

Τις βασικές παραμέτρους αναδιαμόρφωσης της αεροπορικής αγοράς επιζητεί να ελέγξει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μην κλείσουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και να μην απειληθεί ο όμιλος από τους πιστωτές της εταιρίας, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Εθνική Τράπεζα: Μέχρι το τέλος του έτους η Εθνική Τράπεζα θα βάλει στο ταμείο της 400 εκατ. ευρώ από την πώληση της Atlantic Bank και περίπου 200 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στην ΑΓΕΤ, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΟΤΕ: Σε αναδιάταξη των ίδιων δυνάμεων εξελίσσεται τελικά η πολυδιαφημισμένη αναδιοργάνωση του ΟΤΕ, που θα στόχευε στον δραστικό περιορισμό των θέσεων ευθύνης και των πάσης μορφής επιδομάτων και παροχών, που επί χρόνια εκτινάσσουν το λειτουργικό κόστος του ΟΤΕ, τονίζει η Καθημερινή.

ΔΕΗ: Να που χρειάστηκε κυβερνητική σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο για να αναπεμφθούν οι κατάλληλες δεήσεις προς τον Κ. Παλαιοκρασσά ώστε να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, τονίζει Το Βήμα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει πως η κρίση ξεκίνησε από τη Χαλκοκονδύλη και έφτασε ήδη στο Μαξίμου.

Υποσχέσεις δόθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΗ στον πρωθυπουργό, στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ότι θα ξεπεραστούν οι ”αρρυθμίες” στη διοίκηση, τονίζει η Ημερησία.

Προς εκτόνωση φαίνεται ότι βαίνει, επί του παρόντος τουλάχιστον, η κρίση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην ηγεσία της ΔΕΗ, μετά τη χθεσινή σύσκεψη, αναφέρει η Εξπρές.

ΜΕΤΚΑ: Επιστροφή κεφαλαίου 190 εκατ. ευρώ ενέκρινε η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ΜΕΤΚΑ, η οποία κατέγραψε τζίρο 170 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, αναφέρει η Ημερησία.

ΕΥΔΑΠ: Η ΕΥΔΑΠ θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της, όπως προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ξεκαθάρισε χθες ο ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Lamda Development: Εμπορικά κέντρα και οικιστικά συγκροτήματα σε τρεις βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία) προγραμματίζει η Lamda Development σύμφωνα με την Ημερησία.

ΕΛΒΕ: ”Φλέβα χρυσού” χτύπησε η ΕΛΒΕ σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που κάνει λόγο για κέρδη-ρεκόρ και τεράστιες προοπτικές σε θυγατρική της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v