Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις ΣΜΕΧΑ, σε διαβούλευση τα μέτρα ”Τ+3”

Σε διαβούλευση αναμένεται να τεθούν τα μέτρα για την κατάργηση του ”Τ+3” ως μέσου μόχλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Επιστολή προς Πιλάβιο από τους χρηματιστές, μετά τη συνέλευση του ΣΜΕΧΑ, στην οποία παρευρέθηκαν 55 πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι. Αναλυτικά τι λένε και τι ζητούν οι χρηματιστές. Το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Αντιδράσεις ΣΜΕΧΑ, σε διαβούλευση τα μέτρα ”Τ+3”
Σε διαβούλευση αναμένεται να τεθούν τα μέτρα που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Αλέξης Πιλάβιος για το T+3, σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day.gr. *

Στην έκτακτη Γ.Σ. των χρηματιστών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο παρέστησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 55 πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, παρότι ειδοποιήθηκαν ξαφνικά.

Οι χρηματιστές ζητούν με επιστολή τους (σ.σ. δες στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”) προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην ανακοινωθούν σήμερα οριστικά μέτρα, αλλά να υπάρξει προηγουμένως διαβούλευση, καθώς τυχόν κατάργηση του Τ+3 ως μέσου μόχλευσης θα είχε, κατά την άποψή τους, δυσμενή αποτελέσματα τόσο για τις χρηματιστηριακές όσο και για τους traders και τον τζίρο του Χ.Α. (εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 30%-40%), επηρεάζοντας και την εμπορευσιμότητα πληθώρας εταιριών, ιδιαίτερα της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των μελών του ΣΜΕΧΑ, οι συναλλαγές με ελάχιστη προμήθεια μέσα στο T+3 εξυπηρετούν και συντηρούν τους ενεργούς επενδυτές στην αγορά (traders), οι οποίοι υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές και είναι χρήσιμοι γιατί με τη ρευστότητα που διοχετεύουν στην αγορά αυξάνουν τον τζίρο του Χ.Α., προσδίδουν εμπορευσιμότητα και κλείνουν τα spreads.

Ακόμη, επισημάνθηκε πως δεν είναι λογικό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αλλάζει άποψη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι μέσω μιας τέτοιας απόφασης οδηγούνται στο κλείσιμο χρηματιστηριακές εταιρίες και κυρίως οι ιδιωτικές.

Στο εξωτερικό, όπως αντιπρότειναν οι χρηματιστές, υπάρχουν πολλά άλλα σημεία που εφαρμόζονται και υπό λογικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα για τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς.

* Το πλήρες κείμενο της επιστολής, την οποία το euro2day.gr έλαβε από μέλος του ΣΜΕΧΑ, δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v