Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μούδιασμα” από το Τ+3

Ο έντονος προβληματισμός που κυριαρχεί από νωρίς μεταξύ στελεχών μικρότερων, αλλά και ισχυρών χρηματιστηριακών για τις εξελίξεις γύρω από το Τ+3 μονοπωλεί μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον της ημέρας. Συνεχίζεται η ανοδική κίνηση των ΕΛΠΕ - Motor Oil.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο έντονος προβληματισμός που κυριαρχεί από νωρίς μεταξύ στελεχών μικρότερων, αλλά και ισχυρών χρηματιστηριακών για τις εξελίξεις γύρω από το Τ+3 μονοπωλεί μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον της ημέρας.

Έντονη είναι η κινητικότητα σε θεσμικό και συνδικαλιστικό επίπεδο (από την πλευρά των χρηματιστών), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα που αιφνιδίως προέκυψε μετά από σχετική πρωτοβουλία της Εποπτικής Αρχής.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως μέχρις ότου δοθούν αναλυτικές και ακριβείς εξηγήσεις και ερμηνείες του νέου πλαισίου συναλλαγών οδηγούμεθα στην... αποδόμηση ενός ευρύτατου και τελευταία ενεργού τμήματος της αγοράς.

Η πρώτη αντίδραση, μετά την ψυχρολουσία, αποτυπώθηκε στη σχέση ανοδικών – πτωτικών (1 προς 4), για να μετριαστεί στη συνέχεια στο περίπου 1 προς 3.

Πέρα από την αρχική αρνητική υποδοχή της σχετικής φήμης και των πιθανών μέτρων που θα εφαρμοστούν, το όλο θέμα έρχεται να... χτυπήσει ένα ικανό μέρος της αγοράς τη στιγμή που μετά από καιρό αναπτυσσόταν ουσιαστική επενδυτική δραστηριότητα.

Σε επίπεδο βασικών δεικτών ο FTSE-20 υποχωρεί προς τις 1.785 μονάδες, καθώς στην Εθνική οι πωλητές πίεσαν μέχρι τα 29,9 ευρώ τη μετοχή.

Οι απώλειες της Εθνικής εν μέρει καλύπτονται από τις Eurobank (0,7%), Αlpha (0,1%), Εμπορική (0,4%) και ΟΤΕ (0,7%).

Από τον FTSE-20 με συναλλαγές περισσότερες των 200.000 τεμαχίων αντιδρά κατά 1,6% η Motor Oil, στα 17,86 ευρώ.

Αυτό που θα πρέπει άμεσα να διευκρινιστεί προτού προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά είναι η αποσαφήνιση της πρόθεσης των Εποπτικών Αρχών, η αντίδραση των χρηματιστών και τι τελικά θα εφαρμοστεί.

Δεν είναι τυχαίο πως από τον SC-80 μόλις για 3 μετοχές (Blue Star, Μηχανική και Ρόκας) καταγραφόταν μικρή θετική μεταβολή.

Στο σύνολό της η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών, στην οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρησαν να ανοίξουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό τους χρηματιστηριακές όπως η Alpha Finance, βρίσκεται υπό αδικαιολόγητη κοινή αναμενόμενη πίεση.

Σημείωση: Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη τα πρώτα... ανέκδοτα από το παρασκήνιο για τον τρόπο εφαρμογής του Τ+3 και τις πληρωμές των συναλλαγών.

Η ουσία είναι πως δυστυχώς σε μια θετικότερη συγκυρία για τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση δημιουργείται από το... πουθενά (;) ένα ερώτημα που ενδεχομένως να αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα των ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v