Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποκρισία για το Τ+3...

Αν είμαι λαμόγιο και θέλω να κερδοσκοπήσω ασύστολα με τα δικά σας λεφτά, θα κάνω μέχρι και απεργία πείνας για να επανέλθει το Τ+29. Αν είμαι τραπεζίτης και θέλω να μαζέψω από την αγορά όλο το ”μπακίρι”, τότε θα ζητήσω από τους αρμόδιους φορείς να καταργήσουν το Τ+3. Μόνο που δεν καταργείται το Τ+3! Στο διά ταύτα: Έχει πέσει πολύ υποκρισία για το Τ+3...

Η υποκρισία για το Τ+3...
Αν είμαι λαμόγιο και θέλω να κερδοσκοπήσω ασύστολα με τα δικά σας λεφτά, θα κάνω μέχρι και απεργία πείνας για να επανέλθει το Τ+29.

Αν είμαι τραπεζίτης και θέλω να μαζέψω από την αγορά όλο το ”μπακίρι”, τότε θα ζητήσω από τους αρμόδιους φορείς να καταργήσουν το Τ+3. Μόνο που δεν καταργείται το Τ+3! Στο διά ταύτα: Έχει πέσει πολύ υποκρισία για το Τ+3.

Πολλές μικρές χρηματιστηριακές εταιρίες ζουν σήμερα με το Τ+3. Ή, καλύτερα, από την καταστρατήγησή του. Γυρίζουν τα λεφτά γύρω γύρω και βγάζουν μεροκάματο. Καλώς, κακώς, έτσι συμβαίνει. Αδίκως διαμαρτύρονται οι χρηματιστές για το Τ+3.

Ο πελάτης που αγοράζει μετοχές θα πρέπει να κλείνει την υποχρέωσή του πληρώνοντας μετρητά και όχι πουλώντας και πάλι χαρτιά. Έτσι γίνεται σ’ όλο τον κόσμο. Ας μας πουν ένα μέρος του πλανήτη που γίνονται τα πράγματα διαφορετικά.

Το Τ+3 δεν έχει σχέση με το Τ+29. Το Τ+3 ισχύει σ’ όλη την Ευρώπη, ενώ το Τ+29 ήταν μία δική μας εφεύρεση. Ότι ακόμη και το Τ+3 χρησιμοποιείται ”περίεργα”, αυτό είναι κάτι που έγινε μέχρι σήμερα με την ανοχή των χρηματιστηριακών αρχών για να μην περάσουμε απότομα από την εποχή του ”αέρα” σε εκείνη του margin.

Αλλά και οι χρηματιστές έχουν δίκιο όταν ζητούν να γίνουν αλλαγές στο margin. Είναι παράλογο να υποχρεώνεται η χρηματιστηριακή εταιρεία να παραδίδει τους πελάτες της στην τράπεζα έναν έναν ονομαστικά και να μην μπορεί να διαπραγματεύεται αυτή με την τράπεζα για λογαριασμό των πελατών της και δίχως να δίνει τα στοιχεία τους.

Οι μικρές χρηματιστηριακές εταιρίες έχουν επίσης δίκιο όταν αναφέρονται στις πέντε μεγάλες τράπεζες. Το πρόβλημα είναι ότι οι ίδιες δεν έχουν κάνει κάτι περισσότερο από το να γκρινιάζουν.

Και είναι απορίας άξιο πως άνθρωποι που διδάσκουν στην πράξη τον καπιταλισμό δεν έχουν ενστερνιστεί ακόμη τη μεγαλύτερη αρχή του: ”Στην ελεύθερη αγορά ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου”...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v