Με το βλέμμα στις μετοχοποιήσεις

Είναι πολλοί αυτοί που διευκολύνονται από την αντίδραση των τιμών, ειδικότερα σε μετοχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο χρόνος μετοχοποίησης του ΟΤΕ παραμένει το ”κλειδί” της τάσης, ενώ διαφορετικές είναι οι εξελίξεις σε ΑΤΕ και ΕΥΔΑΠ. Πιθανή υπεραντίδραση συγκεκριμένων της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Προσοχή στις... μετοχοποιήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι εξελίξεις από το μέτωπο των μετοχοποιήσεων είναι αυτές που καθορίζουν και τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεδομένου ότι οι ξένοι και... οι ξένοι μάζεψαν στις τελευταίες 5-6 συνεδριάσεις τις θέσεις που ήθελαν για να ”ξεσπάσουν” χθες, ενδέχεται να προχωρήσουν σε μικρή κατοχύρωση κερδών, ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών χρηματιστηριακών αναλυτών (βλ. σχετικό θέμα).

Σε αυτή την περίπτωση η τάση σχετίζεται άμεσα με την πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, αλλά και των ΕΥΔΑΠ, ΑΤΕ και των μικρότερων τραπεζών.

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση του ΟΤΕ (8,3 δισ. ευρώ), το θεωρητικό μικτό έσοδο από μία επίσης θεωρητική διάθεση του μειοψηφικού πακέτου θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 830 εκατ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως είναι γνωστό, έχει διαθέσει αρκετά εκατομμύρια περισσότερα για να πάρει τις μετοχές του μετατρέψιμου δανείου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι για κάθε ένα ευρώ που ενισχύεται η τιμή της μετοχής το μικτό έσοδο (πάντα στη θεωρητική υπόθεση) διαμορφώνεται στα περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές (βλ. σχετικό θέμα) δίνουν ένα εύρος τιμών για τη μετοχή που ξεκινά από τα 17,8 και φθάνει μέχρι τα 21 ευρώ.

Επειδή μεταξύ των οίκων που εκτιμούν συμπεριλαμβάνονται και ξένοι (Lehman Brothers, Morgan Stanley, CSFB), για τους οποίους προεξοφλείται ότι θα είναι μεταξύ των αναδόχων (τουλάχιστον οι δύο), ο όλος υπολογισμός ενδέχεται να έχει τη δική του σημασία.

Στο θέμα των μετοχοποιήσεων μένει να αποσαφηνιστεί ο χρόνος διάθεσης του μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής, αλλά και εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης πακέτου της ΕΥΔΑΠ.

Στην περίπτωση της Επιχείρησης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για κάτι τέτοιο. Το μόνο βέβαιο είναι η παρουσία ισχυρών επενδυτών - ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ και ο... εγκλωβισμός τουλάχιστον ενός σε υψηλότερο επίπεδο τιμών.

Ενδεχόμενη υπεραντίδραση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ πέραν των 7,44 ευρώ θα οδηγούσε στον... απεγκλωβισμό τους και στην καταγραφή σημαντικών υπεραξιών για όσους είχαν ρευστοποιήσει μέχρι τις 19 Αυγούστου.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως σε ορισμένες μετοχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) έχουν εγκλωβιστεί αγοραστές στα υψηλά της 18ης-19ης Αυγούστου. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενη αντίδραση των συγκεκριμένων μετοχών διευκολύνει το χειρισμό τους.

Το θέμα όμως που για ευνόητους λόγους απασχολεί σημαντικό μέρος της αγοράς αφορά στις εξελίξεις από το μέτωπο της Intracom. Πέρα από το ότι η τιμή της μετοχής επανέρχεται στο προ διετίας επίπεδο, απ’ όπου ξεκίνησε η διόρθωση, φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες προεξοφλήθηκαν σειρά επιμέρους παραμέτρων.

Για παράδειγμα, ο όμιλος από τη ”γωνία” όπου είχε βρεθεί μετά τις εκλογές φαίνεται πως κερδίζει και πάλι πόντους και επανέρχεται, με συνέπεια να διορθώνεται η ακραία υποτίμηση που είχε οδηγήσει τον τίτλο στα ιστορικά χαμηλά.

Όσον αφορά στην Intralot, η Καθημερινή στο σημερινό της φύλλο επανέρχεται, και μάλιστα με κύριο άρθρο, για να υπενθυμίσει πως ”δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία ρύθμιση που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο ”Πάμε Στοίχημα” μέσω της εικονικής απομάκρυνσης του ιδιοκτήτη της”.

Είναι όμως επίσης προφανές πως και η πλευρά του επιχειρηματία έχει προσμετρήσει τις νέες ισορροπίες όπως έχουν διαμορφωθεί.

Με την προϋπόθεση πως ο FTSE-20 θα παραμείνει σταθερά υψηλότερα των 1.822 μονάδων (και τις περίπου 3.272-3.275 μονάδες ο Γενικός Δείκτης), θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανή η σταθεροποίηση, ίσως και συσσώρευση, της αγοράς σε εύρος μέχρι τις 3.299 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση μετοχές εταιριών της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου έχει ήδη διαμορφωθεί ανοδική τάση, μπορεί να υπεραποδώσουν, όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v