Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά νέα, θετική ψυχολογία

Η θετική διεθνής συγκυρία, τα θετικά αποτελέσματα των Alpha και Αγροτική, η αναθεώρηση της τιμής-στόχου για ΟΤΕ από Lehman Brothers και Credit Suisse και αρκετές ειδήσεις έχουν την ικανότητα να συντηρήσουν την και πάλι ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση. Εμφανής η αλλαγή της διάθεσης και του κλίματος στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ξένες αγορές, τα θετικά αποτελέσματα για τις τράπεζες και πλήθος ειδήσεων συντηρούν τη διάθεση και το κλίμα στη Σοφοκλέους.

Η θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών λύνει τα χέρια των ενεργών ”παικτών”, που προσβλέπουν σε συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης.

Τα θετικά αποτελέσματα χθες της Alpha Bank και της ΑΤΕ ενισχύουν περισσότερο αυτή τη διάθεση.

Όταν μάλιστα η UBS θέτει υψηλότερα την τιμή – στόχο στα 31 ευρώ για τη μετοχή της Alpha, η τάση αυτή κερδίζει ακόμη περισσότερο έδαφος.

Άλλωστε, και οι ΑΧΕ στο σύνολό τους προσβλέπουν σε θετικό ”άνοιγμα”, σύμφωνα με την πρωινή ανάλυση της Marfin, της Εγνατίας Finance, αλλά και των Σίγμα, Proton, Eurocorp.

Από το χώρο των ειδήσεων, καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως συνεχίζονται οι συζητήσεις σε όσα μέτωπα ήταν ανοιχτά πριν από τη διόρθωση της αγοράς.

Μάλιστα υποστηρίζουν πως σε δύο περιπτώσεις βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Πρόκειται για μετοχές εταιριών που χρηματιστηριακά στις τελευταίες συνεδριάσεις ακολουθούν ”πονηρή” πορεία.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Coca Cola 3E, η διοίκηση της εισηγμένης δεν είχε προχωρήσει μέχρι και πριν από λίγη ώρα σε επισημοποίηση της είδησης περί εξαγοράς του 33% της Βιομηχανίας Χυμών Fresh & Co, που μεταδόθηκε χθες από τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Από τον όμιλο πάντως διευκρινίζεται πως βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης σερβικής εταιρίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των χυμών – νερού.

Η μετοχή της 3Ε χθες ενισχύθηκε κατά 3,5% κλείνοντας στα 24,4 ευρώ, πολύ κοντά στα υψηλά των 25,12 ευρώ.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, όπου πολλά ακούστηκαν και περισσότερα φημολογήθηκαν χθες, νομίζουμε πως την καλύτερη απάντηση δίνει η Lehman Brothers, που αναβαθμίζει την τιμή – στόχο για τη μετοχή από τα 18,5 στα 19 ευρώ, ενώ η Credit Suisse στα 18 από 17,5 ευρώ.

Για τη Lehman Brothers συγκλίνουσες φήμες και πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι μεταξύ των αναδόχων του Οργανισμού.

Διαπιστώνεται, δηλαδή, πως οι ξένοι όχι μόνο δεν υποτιμούν την αγορά μας, ή μάλλον καλύτερα τις επιλογές τους, αλλά φροντίζουν να συνεχίζουν το ”παιχνίδι” τους.

Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί ποιοι ήταν χθες οι κύριοι πωλητές που για... διαδικαστικούς λόγους πίεσαν τη μετοχή του ΟΤΕ χαμηλότερα των 17 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, χάρη στην αντίδραση του οποίου επανέρχεται σε βραχυπρόθεσμα ανοδικά κανάλι ο FTSE-20, παρουσιάζει κινητικότητα και στο χώρο των μεσαίων ιδρυμάτων.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο όμιλος της Marfin ανακοινώνει τα αποτελέσματα, ενώ ακολουθεί Γ.Σ.

Ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια συμμετέχουν κατά περίπου 26% στο μετοχικό κεφάλαιο της Μarfin, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά πως η εισηγμένη θα πρωτοστατήσει στις εξελίξεις στο χώρο των μεσαίων τραπεζών.

Με τη διάθεση και το κλίμα να είναι θετικά, θα ήταν λογικό να επιβραβευτούν μετοχές εταιριών που -αν μη τι άλλο- παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα ή προχωρούν σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις.

Τα αποτελέσματα της Σαράντης αποτιμώνται θετικά από την αγορά, το νέο έργο της Intralot στο Ισραήλ αναδεικνύει το συγκριτικό πλεονέκτημα της εισηγμένης, που δεν διαθέτει ο ΟΠΑΠ (διεθνές δίκτυο), για τον Αστέρα πληροφορίες αναφέρουν πως εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από ακόμη έναν ξένο όμιλο, ενώ σε Chipita, ΟΛΘ, Μυτιληναίος, Κύπρου επανέρχονται οι αγοραστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v