Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλοδεχούμενη αντίδραση

Ακολουθεί την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η Σοφοκλέους, με τον Γ.Δ. να διαμορφώνεται και πάλι υψηλότερα των 3.200 μονάδων. Προσεκτικό, πλην όμως καλοδεχούμενο το προς τα εμπρός... βηματάκι, τη στιγμή που η αναλογία ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 4 προς 1.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ακολουθεί την αντίδραση των ξένων αγορών η Σοφοκλέους.

Με μέτρο, όμως, καθώς η διακύμανση του Γ.Δ. φτάνει μέχρι τις 3.203 μονάδες, με ικανοποιητικές συναλλαγές, αφού προσεγγίζουν τα 29 εκατ. ευρώ (στις 12:06) και το κυριότερο η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 4 προς 1.

Το ευχάριστο είναι πως... διαψευδόμαστε θετικά από την αντίδραση προς τα 21,38 ευρώ της Alpha Bank, ενώ Eurobank και Εθνική παραμένουν περίπου στο ίδιο επίπεδο.

Συγκριτικά, οι συναλλαγές μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων τραπεζικών μετοχών διαμορφώνονται σε επίπεδο ικανοποιητικότερο του χθεσινού, ενώ από το ”μέτωπο” της Αγροτικής η αντίδραση κατά 2,24% οδηγεί και πάλι υψηλότερα, στα 4,56 ευρώ την ΑΤΕ.

Στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης συγκριτικά αυξημένες θεωρούνται οι συναλλαγές κυρίως στις μετοχές των Intracom, Cosmote και δευτερευόντως στο Γερμανό.

Η μετοχή της Intracom ενισχύεται κατά 1,5% στα 5,32 ευρώ, τη στιγμή που η Intralot προσεγγίζει τα 12,76 ευρώ, η δε FORTHnet τα 6,58 ευρώ.

Η μετοχή της Info-Quest με τα όσα έχουν συμβεί και ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνεται σήμερα λίγο υψηλότερα, στα 2,84 ευρώ.

Ο κλάδος όμως που πρέπει να προσεχθεί είναι αυτός των ακτοπλοϊκών, όπου η πλευρά των επιχειρηματιών πιέζει το υπουργείο προκειμένου να απελευθερωθεί το ναυλολόγιο.

Στις κατασκευές, μετά και την τελευταία δραματική έκκληση του συνδέσμου, φαίνεται πως επισπεύδεται από κυβερνητικής πλευράς η διαδικασία αποπληρωμής ορισμένων έργων.

Αποτελεί άλλωστε κοινή εκτίμηση πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση χρηματοδότηση των κατασκευών, ακόμη και προσφεύγοντας σε... δανεισμό.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενθαρρυντικές ενδείξεις διαμορφώνονται από την αντίδραση της Chipita στα 2,48 ευρώ, της Γενικής στα 9,30 ευρώ, της Εθνικής Ακινήτων στα 3,98 ευρώ, του Μαΐλλη στα 3,98 ευρώ, της Τεχνικής Ολυμπιακής στα 5,66 ευρώ, της Μέτκα στα 8,46 ευρώ και της Βιομηχανίας Ζάχαρης στα 3,82 ευρώ.

Με βάση την πορεία της αγοράς την πρώτη ώρα φαίνεται να επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση των αναλυτών για πορεία της Σοφοκλέους ακόλουθη αυτής των ξένων χρηματιστηρίων.

Το ενδεικτικό στην περίπτωση της αγοράς μας είναι πως, για παράδειγμα, ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας ενισχυόταν την πρώτη ώρα κατά 0,87%, ο SC-80 κατά 0,96% και ο Μid 40 κατά 1,12% (και λόγω ΑΤΕ), έναντι 0,47% της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια η αγορά μετά τις τελευταίες έξι κατά σειρά πτωτικές συνεδριάσεις, τη σημαντική σε εύρος διόρθωση και το έλλειμμα εμπιστοσύνης που εν μέρει διαμορφώθηκε χρειάζεται πολλή δουλειά για να ξαναβρεί το χαμένο ρυθμό της.

Το πρώτο βήμα, πάντως, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 350.000 τεμαχίων της Audio Visual στα 1,74 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v