Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε γνώριμα επίπεδα η Σοφοκλέους

Από την Alpha Bank μέχρι την... Altec φαίνεται πως οι ενεργοί ”παίχτες” - αναλόγως των δυνατοτήτων - επιστρέφουν δριμύτεροι στη Σοφοκλέους, καθώς λειτουργεί υποστηριστικά η ανοδική αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων. Εάν βοηθήσει το κλίμα, η βραχυπρόθεσμη αυτή κίνηση μπορεί να έχει συνέχεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τη μετοχή της Alpha Bank να ενισχύεται κατά 5,5% και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται σε θετικό έδαφος δεν θέλει και πολλά η αγορά μας για να ξαναζεσταθεί.

Με συναλλαγές περίπου 129 εκατ. ευρώ στις 14:40, εμφανή την παρουσία και αρκετών ξένων ”παιχτών” διαμορφώνεται ανάλογα θετικά η διάθεση και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Βέβαια, η ευχάριστη έκπληξη της Alpha Bank δημιουργεί κλίμα και τάση φέρνοντας την Εθνική και πάλι υψηλότερα των 30 ευρώ, τη Eurobank στα 24,56 ευρώ, Πειραιώς στα 16,12, ενώ υποχωρεί η Εμπορική κατά 0,24%.

Στον όμιλο της Alpha Bank πέρα των αποτελεσμάτων, θα πρέπει λογικά να ενεργοποιείται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τράπεζα και τον κλάδο.

Μέχρι τις 14:20 οι συναλλαγές στη μετοχή ξεπερνούσαν το 1,4 εκατ. ευρώ, τις 450.000 της Eurobank και τις 350.000 στην Εθνική.

Αντιθέτως, από τον FTSE-20 διαμορφώνονταν χαμηλότερα η τιμή της Intracom και των ΚΑΕ κατά 2,1% προς τα 16 ευρώ, ενώ χαμηλότερα στα 28,10 ευρώ, διαμορφώνονταν η μετοχή της Τιτάν.

Από το μεσαίο χώρο συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στις μετοχές των Ακτωρ, Intralot, Γενική, Εθνική Ακινήτων, ΔΟΛ, Ιατρικό Αθηνών, Μυτιληναίος, ενώ παραμένει στο -4,5% η μετοχή του Μαίλλη.

Αντιθέτως, η μετοχή του ΟΛΠ με ελάχιστες συναλλαγές αντιδρά προς τα 15,34 ευρώ και του ΟΛΘ προς τα 9,76 ευρώ.

Από τις μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης στην Altec έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 1,4 εκατ. τεμαχίων, από τα 0,47 μέχρι τα 0,50 ευρώ, την Blue Star προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο με τους αγοραστές από τα 0,94 μέχρι τα 0,96 ευρώ, αλλά και σε Elmec Sport, FORTHnet, Jumbo, Lavipharm, Alko, Καρδασιλάρης, Πλαστικά Κρήτης, Υγεία και Μπενρουμπή.

Το ενθαρρυντικό για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, είναι πως στην αγορά φαίνεται να αντέχουν ακόμη και μικρότερης δυναμικότητας ”σχήματα” που είχαν λάβει θέση από την αρχή του Αυγούστου.

Το σημαντικό είναι πως για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, η αγορά τόσο σε επίπεδο Γ.Δ. όσο και για αρκετές μετοχές συντηρείται η ανοδική αντίδραση.

Αν μη τι άλλο, η αγορά ακολουθεί άμεσα τα ξένα χρηματιστήρια, με τους ενεργούς ”παίχτες” που δραστηριοποιούνται από την Alpha Bank, μέχρι την... Altec να παραμένουν εντός παιδιάς.

Κατά την εκτίμησή μας το σημαντικότερο κέρδος για την αγορά, αφορά στην άμεση επιστροφή των επενδυτών, μετά το... σοκ της απότομης διόρθωσης κατά 4,2% που σημείωσε ο Γ.Δ. από τις 19 έως τις 29 Αυγούστου.

Η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων, αφορμής δοθείσης, επέδρασε θετικά και ξανάφερε πάλι τους αγοραστές από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα παραμένει ανάλογο στα ξένα χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v