Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πορτοφολάδες!

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ νιώθω ότι με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι σαν να μου κλέβουν οι Σαουδάραβες και οι λοιποί πετρελαιάδες το πορτοφόλι μου! Εν ψυχρώ! Και με τα χρήματα που βρίσκουν μέσα, θα ζητήσουν να αγοράσουν αύριο τις μετοχές μας για ένα κομμάτι ψωμί!

Οι πορτοφολάδες!
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ νιώθω ότι με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι σαν να μου κλέβουν οι Σαουδάραβες και οι λοιποί πετρελαιάδες το πορτοφόλι μου! Εν ψυχρώ!

Και με τα χρήματα που βρίσκουν μέσα, θα ζητήσουν να αγοράσουν αύριο τις μετοχές μας για ένα κομμάτι ψωμί!

Μέχρι πρόσφατα οι γιάπις αγνοούσαν επιδεικτικά την πορεία του πετρελαίου. Απομονωμένοι στον μικρόκοσμό τους δεν μπορούν ακόμη να αντιληφθούν ότι πολλοί συνάνθρωποί τους αλλάζουν πολλές από τις καθημερινές τους συνήθειες, αδυνατώντας να ακολουθήσουν την ξέφρενη αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το πετρέλαιο είναι η μεγάλη απειλή για τα πορτοφόλια μας, αλλά και για τις αγορές...

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των 60 και των 70 δολαρίων το βαρέλι; Για τον πολύ κόσμο οι διαφορές αυτές είναι πλέον ανούσιες. Είναι σαν να λέμε ότι για έναν πολύ φτωχό άνθρωπο το τάδε αυτοκίνητο είναι πιο φθηνό επειδή κοστίζει 160.000 ευρώ και όχι 162.000!

Πού μπορεί να φτάσει το πετρέλαιο; Μα είναι ήδη πολύ ακριβό. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος της τιμής του δεν έχει μέχρι στιγμής επηρεάσει τις οικονομίες και κατά συνέπεια οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να υποκρίνονται ότι δεν συνέβη δα και κατιτίς το σοβαρό!

Οι σχετικές εκθέσεις μοιάζουν με τα περίφημα κόλπα του ταχυδακτυλουργού! Αγνοούν επιδεικτικά την πραγματικότητα, έστω κι αν αυτή αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Αγνοούν, επίσης, το γεγονός ότι οι κοινωνίες σήμερα παίζουν με τη φωτιά, οδηγώντας μεγάλα τμήματά τους στην απομόνωση και στην ανέχεια.

Οι αριθμοί μπορεί να συνεχίσουν να ευημερούν, αλλά η φτώχια θα είναι μια διαρκής κοινωνική απειλή.

Το πετρέλαιο στα 70 δολάρια αρχίζει πλέον να ανησυχεί τις χρηματιστηριακές αγορές. Το πετρέλαιο στα 80 δολάρια; Ή ακόμη χειρότερα στα 90;

Από την άλλη πλευρά, το ακριβό πετρέλαιο είναι η ελπίδα των αγορών, έτσι ώστε αυτές να συνεχίσουν να πλέουν στο πέλαγος των υπεραξιών!

Να εξηγηθούμε: αν η ”φούσκα” αυτή σπάσει σύντομα, τότε οι αγορές (εφόσον το επιθυμούν) μπορούν να βρουν αφορμή για ένα νέο ”πάρτι”. Πόσο πιθανό, όμως, είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v