Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Οι τόκοι ώθησαν τα μεγέθη, λένε αναλυτές

Στη σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους της Alpha Bank εστιάζουν οι αναλυτές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου της τράπεζας, τα οποία τονίζουν ότι ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους. Στα αρνητικά η επίμονη αρνητική επίδοση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις. Οι απόψεις των CSFB, Deutsche Bank, Εθνική ΑΧΕ, Marfin Analysis, Alpha Finance, Eurobank, HSBC, Proton Securities και Σίγμα.

Alpha: Οι τόκοι ώθησαν τα μεγέθη, λένε αναλυτές
Ικανοποιητικά χαρακτηρίζει η Marfin Analysis τα αποτελέσματα της Alpha Bank, καθώς όπως επισημαίνει υπερέβησαν τις δικές της εκτιμήσεις αλλά και αυτές της αγοράς. Οι καλύτερες των αναμενομένων επιδόσεις αποδίδονται από τη χρηματιστηριακή στην ενισχυμένη εικόνα των καθαρών εσόδων από τόκους.

Βελτιωμένη κρίνει και τη διαχείριση του κόστους, ενώ συνολικά κρίνει ότι τα αποτελέσματα είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν αντίδραση της μετοχής. Από τις αρνητικές πλευρές των αποτελεσμάτων η Marfin επισημαίνει την αρνητική τάση στα έσοδα από συναλλαγές.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank αναφέρει πως η αύξηση της κερδοφορίας της Alpha Bank στο δεύτερο τρίμηνο του 2005 οφείλεται στην αντιστροφή των προβλέψεων, στο χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης (17% από 24% που ήταν αναμενόμενο), αλλά και στις χαμηλότερες του αναμενόμενου προβλέψεις.

Επίσης, η Deutsche Bank επισημαίνει πως ύστερα από ένα ”απογοητευτικό” πρώτο τρίμηνο, τα μεγέθη β΄τρίμηνου της Alpha Bank είναι ”υγιή” και επιβεβαιώνουν πως το outlook της Τράπεζας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι ”καλό”.

Συμπληρώνει επίσης πως στην τρέχουσα τιμή των 21,40 ευρώ η αποτίμηση της Alpha Bank είναι ”ελκυστική” και αποτελεί καλή ευκαιρία για ”αγορά”.

Η Alpha Finance, πέραν της επαναδιατύπωσης των εσόδων από τόκους, επισημαίνει τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων έσοδα από συναλλαγές και τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κόστη λόγω της απόκτησης της Jubanka.

Συνολικά, αναφέρει στο πρωινό της report η Εθνική ΑΧΕ, τα αποτελέσματα της Alpha εμφάνισαν βελτίωση τόσο σε επίπεδα εσόδων από τόκους όσο και σε επίπεδο προμηθειών - στοιχεία που αποτελούσαν τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών στο α΄ τρίμηνο του 2005.

”Ισχυρά” και υπεράνω των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει η Eurobank Securities τα αποτελέσματα της Alpha Bank, προσθέτοντας ότι αναμένει θετική αντίδραση της μετοχής. ”Η ανάκαμψη των εσόδων από τόκους και των προμηθειών είναι θετική έκπληξη για εμάς και ενδεικτική του γεγονότος της πιστωτικής επέκτασης στη λιανική αναφέρει η Eurobank. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της τράπεζας, καθώς κατάφερε να εμφανίσει ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και κερδοφορία παρά τις απώλειες 10 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές.

Αντίστοιχά θετική είναι η θέση της HSBC, ενώ η Proton Securities εκφράζει την ικανοποίησή της για τους όγκους και τα spreads, αν και επισημαίνει πως το ότι η κερδοφορία υπερέβη τις εκτιμήσεις οφείλεται κυρίως ”σε μη λειτουργικούς παράγοντες”.

Η Σίγμα τονίζει τα υπεράνω των εκτιμήσεων αποτελέσματα της τράπεζας στο εξάμηνο, αλλά χαρακτηρίζει τους στόχους της διοίκησης της Alpha για το 2007 ”αρκετά φιλόδοξους”. Μεταξύ άλλων, οι στόχοι αυτοί, αναφέρει η χρηματιστηριακή, κάνουν λόγο για περιθώριο τόκων στο 3% λόγο κόστους προς έσοδα στο 43% και ROE υπεράνω του 26%.



”Ικανοποιημένη” εμφανίζεται η CSFB από τα αποτελέσματα εξαμήνου της Alpha Bank, ενώ υπενθυμίζει πως οι δικές της προβλέψεις ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της αγοράς.

Επιπλέον, επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της Τράπεζας ”η οποία πρόσφατα κατέγραψε χαμηλές αποδόσεις και διαπραγματεύεται 11,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006 παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v