Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιστροφή κλίματος με Alpha - ETE και ΟΤΕ

Η ευχάριστη έκπληξη από τα αποτελέσματα της Alpha Bank είχε ευεργετική επίδραση όχι μόνο στη μετοχή (5%), αλλά επιδρά θετικά στον ΟΤΕ, στον υπόλοιπο κλάδο και βεβαίως στη διαμόρφωση ενός θετικότερου κλίματος και στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο. Η Alpha σε ρόλο ”σηματωρού” και ΟΤΕ - Εθνική σε θέση συμπαραστάτη θερμαίνουν και πάλι το κλίμα στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ευχάριστη έκπληξη για την αγορά δεν ήρθε τόσο από τον ΟΤΕ όσο από την Alpha Bank.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι οποίοι από την αρχή της συνεδρίασης διενεργούν σημαντικό αριθμό εντολών αγοράς, για λογαριασμό και ξένων πελατών τους.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με έναν από αυτούς, πως από νωρίς δόθηκε και στις πέντε ισχυρές ΑΧΕ ”πρόγραμμα αγοράς” για τη μετοχή της Alpha Bank από τα ”χαμηλά” των 22,02 ευρώ.

Η μετοχή έφτασε να κερδίζει μέχρι και 5%, φτάνοντας μέχρι τα 22,56 ευρώ.

Βέβαια, το γεγονός ότι σήμερα η Alpha είναι αυτή που κλέβει το ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να μετριάζει τα αποτελέσματα του ΟΤΕ.

Είναι προφανές πως ο Οργανισμός αποτελεί πλέον, κυρίως για τους ξένους, ένα από τα πιο πειστικά εγχειρήματα αποδοτικής αναδιάρθρωσης, με τον Παναγή Βουρλούμη να κατέχει αναμφισβήτητα πρωτεύουσα θέση σ’ αυτή την προσπάθεια.

Όμως, η ευχάριστη έκπληξη της Alpha ”διευκολύνει” και τον υπό αναδιάρθρωση ΟΤΕ.

Κυρίως, όμως, διευκολύνει τον κυβερνητικό χειρισμό για μεγιστοποίηση του οφέλους από τη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο.

Με την ”πλάτη” της Alpha Bank ο ΟΤΕ μπορεί να αποφέρει στο δημόσιο ταμείο ακόμη και συνολικά το ποσό που δαπανήθηκε για την επαναγορά του μετατρέψιμου ομολογιακού.

Ούτως ή άλλως, όσοι παρακολουθούν και εμπιστεύονται από την αρχή του εγχειρήματος τη μετοχή, δηλαδή λίγο χαμηλότερα των 10 ευρώ, υποστηρίζουν πως με την κατάλληλη διεθνή συγκυρία η μετοχοποίηση του ΟΤΕ μπορεί να γίνει και πάνω από τα 20 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα του Οργανισμού ενισχύουν όσους τοποθετούνται και επενδυτικά σε αυτόν, ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, κατά τη διάρκεια διόρθωσης.

Η ευχάριστη έκπληξη της Alpha Bank έχει και μια ευρύτερη για τον κλάδο σημασία.

Αυτό αποτυπώνεται και προεξοφλείται, για παράδειγμα, στη μετοχή της Εθνικής, όπου οι αγοραστές εμφανίζονται και πάλι μέχρι τα 29,64 ευρώ, στη Eurobank μέχρι τα 24,60 ευρώ και στην Πειραιώς μέχρι τα 16,28 ευρώ.

Ακόμη, η ευχάριστη έκπληξη της Alpha ενίσχυσε από το πρωί τη θετική διάθεση, συνέβαλε από νωρίς στη διαμόρφωση αναλογίας ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 3 προς 1 και έφερε υψηλούς τζίρους σε μετοχές εταιριών των Mid 40 και SC 80, αλλά και σε εταιρίες χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως στις 11:50 οι συναλλαγές προσέγγιζαν τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο στην Alpha ξεπέρασαν τις 750.000 τεμάχια, ενώ περίπου 3 εκατ. αφορούν στις μετοχές του ”40άρη” και περίπου 1 εκατ. στον ”80άρη”.

Από αυτές τις δύο ομάδες μετοχών με βάση τις συναλλαγές της πρώτης ώρας ξεχωρίζουν οι Τεγόπουλος στο +4,05% και τα 1,80 ευρώ (κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ), ΑΕΓΕΚ στα 0,77 ευρώ, Αθηνά στα 1,02 ευρώ, FORTHnet στα 6,62 ευρώ, Altec στα 0,46 ευρώ, Blue Star στα 0,75 ευρώ, Εlmec Sport στα 1,70 ευρώ και από τη μεσαία Attica Group στα 2,85 ευρώ, ΕΛΒΑΛ στα 1,90 ευρώ, Ιατρικό Αθηνών στα 2,29 ευρώ, Μυτιληναίος στα 11,92 ευρώ και Μέτκα στα 8,64 ευρώ.

Με σημαντική προσφορά και απώλειες περίπου 4,5% υποχωρεί η μετοχή της Μαΐλλης, καθώς τα αποτελέσματα εξαμήνου δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά από την αγορά.

Από το μέτωπο των ΚΑΕ, η μετοχή υποχωρεί στα 16,20 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες των 70.000 τεμαχίων στις 11:55, ο Γερμανός ενισχύεται οριακά στα 13,68 ευρώ, η Αγροτική Τράπεζα στα 4,66 ευρώ και τα Folli Follie στα 25,80 ευρώ.

Για την επόμενη ώρα, η εδραίωση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης διόρθωσης, που ξεκίνησε από τα υψηλά της 19ης/8 μέχρι και τα χαμηλά της 29ης/8, φέρεται να έχει εγκλωβιστεί ικανός αριθμός ισχυρών ”παικτών” σε μετοχές εταιριών του ”μεσαίου χώρου”, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Πιθανολογείται πως ενδεχόμενη συντήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης θα μπορούσε να συμβάλει στον απεγκλωβισμό αρκετών ισχυρών ”παικτών” και γι’ αυτό ακριβώς ορισμένοι αναλυτές επικεντρώνονται σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v