Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής Αγορά με τα... χίλια!

Η νέα χρηματιστηριακή αγορά είναι το καλύτερο δώρο που μπορούσαν να προσφέρουν οι χρηματιστηριακές αρχές στη Σοφοκλέους. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν μπορεί να διαπραγματεύεται στην ίδια αγορά με την άκρα περιφέρεια. Αλλά και οι μετοχές της περιφέρειας δεν θίγονται, αφού εγκαταλείφθηκαν παλιότερα ”εξτρεμιστικά” σενάρια...

Διεθνής Αγορά με τα... χίλια!
Η νέα χρηματιστηριακή αγορά είναι το καλύτερο δώρο που μπορούσαν να προσφέρουν οι χρηματιστηριακές αρχές στη Σοφοκλέους. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν μπορεί να διαπραγματεύεται στην ίδια αγορά με την άκρα περιφέρεια.

Αλλά και οι μετοχές της περιφέρειας δεν θίγονται, αφού εγκαταλείφθηκαν παλιότερα ”εξτρεμιστικά” σενάρια...

Ίσως θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα ή λιγότερα πράγματα απ’ όσα ανακοινώθηκαν. Κι εμείς θα μπορούσαμε να μιλάμε επί πολλές ώρες, δίχως τελικά να βγάλουμε συμπέρασμα.

Μπορεί να μπήκε αρκετό νερό στο κρασί, αλλά η ουσία είναι ότι η αρχή έγινε! Αυτό ήταν άλλωστε το ζητούμενο...

Παλιότερα είχε προταθεί να υποβαθμιστούν μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης σε ένα καθεστώς διαπραγμάτευσης σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις την εβδομάδα.

Η στήλη είχε τότε εκφράσει τη διαφωνία της, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα πετάγαμε στον Καιάδα τη μισή Σοφοκλέους, και είχαμε προτείνει τη δημιουργία μιας νέας αγοράς. Όπως και τελικά έγινε, γεγονός για το οποίο είμαστε ικανοποιημένοι, όπως είναι φυσικό.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, θα βοηθήσει και τη μικρή κεφαλαιοποίηση. Το επόμενο βήμα για τις χρηματιστηριακές αρχές θα μπορούσε να είναι η οικονομική ελάφρυνση των εταιρειών που δεν θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Αγορά.

Τα έξοδα που απαιτούνται σήμερα για μια εταιρεία προκειμένου να έχει εισηγμένες μετοχές στη Σοφοκλέους ανέρχονται σε 300.000 ευρώ ετησίως! Ποσό ασήμαντο για την Εθνική ή την Alpha, αλλά πολύ σημαντικό για μια εταιρεία που τα κέρδη της ανέρχονται σε 500.000 ή 1.000.000 ευρώ.

Θα ήταν μια καλή αρχή για την αναζωογόνηση της μικρής κεφαλαιοποίησης. Για να εξυπηρετηθεί και ο σκοπός για τον οποίο οι εταιρείες αυτές έχουν εισηγμένες μετοχές στο χρηματιστήριο, που δεν είναι άλλος από την προσέλκυση κεφαλαίων...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v