Νέες ελπίδες από Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ

Εφικτή κρίνεται η άνοδος της αγοράς υπό την προϋπόθεση πως την προσεχή εβδομάδα θα ολοκληρωθεί χωρίς πίεση η συσσώρευση του FTSE 20 υψηλότερα των 1.700 μονάδων. Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ τα ”ατού” της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση στις τράπεζες και εισροή εσόδων στα ταμεία. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση στις τράπεζες, να διατεθεί άλλο ένα 10% του ΟΤΕ σε ξένους και να βάλει αυτήν την περίοδο περίπου ένα δισ. ευρώ στα ταμεία του το δημόσιο από το placement στον ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας βγαίνει κερδισμένος μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον κλάδο. Αυτό επαναβεβαιώνει την κυριαρχία του ομίλου στον κλάδο, καθώς παραμένει κυρίαρχη δύναμη με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι ξένοι οίκοι υπερθεμάτισαν στην αναθεώρηση της τιμής-στόχου με την Citigroup να φθάνει στα 36 ευρώ και την UBS στα 35 ευρώ, αποτελεί ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης και σήμα αγορών για τους πελάτες τους.

Στον ΟΤΕ τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς η κυβέρνηση σε περίπου ένα μήνα θα πρέπει να μετατρέψει το ομολογιακό δάνειο του οργανισμού σε μετοχές. Η τιμή μετατροπής υπολογίζεται στα 20,46 ευρώ. Και εδώ οι ξένοι οίκοι θέτουν υψηλότερα τον πήχη με την JP Morgan, πρόσφατα, να θεωρεί εφικτή την προσέγγιση και των 20 ευρώ.

Στον ΟΤΕ είναι προφανές πως η πανταχόθεν προσφερόμενη στήριξη έχει αντίκρισμα και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αποτέλεσμα. Ας μην διαφεύγει της προσοχής πως στα περίπου 16 ευρώ οι ξένοι είχαν ”φορτωθεί” από τον προηγούμενο ΥΠΕΘΟ ένα μειοψηφικό πακέτο του ΟΤΕ. Αλήθεια ποιος θα το φανταζόταν, προτού αναλάβει ο Π. Βουρλούμης τα ηνία, πως ο οργανισμός από... ”αποπαίδι” θα γινόταν και πάλι αγαπημένο παιδί και βασική επιλογή των ξένων.

Μη διαφεύγει επίσης της προσοχής πως, σύμφωνα και με την επίσημη πλευρά για κάθε ένα ευρώ που ενισχύεται η μετοχή του ΟΤΕ το δημόσιο κερδίζει περί τα 182 εκ. ευρώ. Ως γνωστόν το πλεονέκτημα του δημοσίου είναι το ισόποσο του 4% του ΟΤΕ που εισφέρει στο νέο ταμείο.

Αναφορικά με τον ΟΠΑΠ μια πρόχειρη ματιά στη μείωση των πωλησεων, την απώλεια μεριδίων στο Στοίχημα εξηγεί απόλυτα την εσπευσμένη και- παρά την αρχικά αντίθετη απόφαση- κίνηση της κυβέρνησης να εντάξει τους αγώνες στο Στοίχημα.

Προφανώς ήταν το... δέλεαρ που επίμονα ζητούσαν οι ξένοι θεσμικοί και ανάδοχοι, προκείμενου να καταστεί ελκυστική για αυτούς η διάθεση του μειοψηφικού πακέτου και να πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία σε αποτίμηση ελκυστική για το δημόσιο.

Σε αυτό το τρίπτυχο ποντάρει το οικονομικό επιτελείο, σε αυτό εναποθέτει τις προσδοκίες της η επενδυτική κοινότητα προκειμένου να επωφεληθεί από την ενδεχόμενη καταγραφή μιας υψηλής τιμής.

Εάν την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρωθεί χωρίς πίεση η συσσώρευση του FTSE 20 υψηλότερα των 1.700 μονάδων τότε είναι εφικτή προς τα μέσα Ιουλίου η ανοδική αντίδραση της αγοράς. Θα πρέπει επίσης σχετικά άμεσα να λυθεί ο γρίφος των υψηλών συναλλαγών της Alpha Bank και πού καταλήγει αυτό το περίπου 4% που διακινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε τιμές που ξεκινούσαν θετικά και κατέληγαν αρνητικά με ένταση της προσφοράς.

Εξάλλου, η κερδοφορία της Alpha Bank υστέρησε έναντι των προβλέψεων ενώ το αναλογιστικό έλλειµµα υπερβαίνει το εκτιµώµενο, αναφέρει στο εβδομαδιαίο report της η Ωμέγα Χρηματιστηριακή. Αυτό οδήγησε σε υποβάθµιση των τιµών στόχων από την J.P.Morgan και την Deutsche Bank, ενώ σε εβδοµαδιαία βάση κατέγραψε απώλειες κατά 6,37% πραγµατοποιώντας συναλλαγές 10,8 εκ. τεµαχίων.

Ακόµη, οι ρυθµίσεις που ψηφίστηκαν για το ασφαλιστικό των τραπεζών που στο σύνολό τους διευθετούν ευνοϊκά για τις τράπεζες τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταµεία, οδηγούν σε αισθητή µείωση του αναλογιστικού ελλείµµατος της Εµπορικής Τράπεζας, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην καταγραφή εβδοµαδιαίων κερδών κατά 6,39%.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου στις 3.073 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,15%, ο FT 20 ενισχύθηκε 0,96% και ο Mid 40 υποχώρησε 0,87%. Ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 0,87%, ενώ ο FT 140 κέρδισε 0,6%. Πτώση 2,41% για το δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,07%, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν 4,65% και η κλωστοϋφαντουργία 4,86%. Πτώση 3,65% για τις εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και 3,73% για τις εκδόσεις-εκτυπώσεις.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Fintexport (50%), Vivere (35,7%), Koρφίλ (33,3%), Δούρος (33,3%), ΑΝΕΚ (προνομιούχες 1990-31,4%), Interfish (28,9%), Πουλιάδης (26,3%), Καράτζης (23,4%), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (20,9%) και Σάνυο (17%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Κλωνατέξ (19,4%), Fanco (18,8%), Κλωνατέξ (προνόμιο-16,7%), Επίλεκτος (15,2%), Άκτωρ (14,1%), Σίδμα (13,9%), Intrakat (13,2%), Βιοσώλ (13%), Εικόνα Ήχος (12,5%) και Άλμα Ατέρμων (10,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v