Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική και... πάσης Ελλάδος!

Τουλάχιστον η Εθνική δεν διέψευσε τους χιλιάδες πιστούς της, με την επιβράβευση να έρχεται άμεσα από την πλευρά της UBS. Τιμή-στόχο τα 35 ευρώ θέτουν οι Aγγλοελβετοί, τα 30 ευρώ η CSFB, ενώ μέρος της αγοράς ποντάρει στη θετική συγκυρία που διαμορφώνεται για ΟΤΕ-ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η στήλη, ένας από τους χιλιάδες πιστούς του oμίλου της Εθνικής τα τελευταία χρόνια, αισθάνεται... ανακούφιση μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος.

Αίσθηση που ήταν διάχυτη από αργά χθες το μεσημέρι σε χρηματιστηριακά γραφεία, στέκια, αναλυτές και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Η καλύτερη επιβράβευση για τον όμιλο της Εθνικής έρχεται από τη UBS που δίνει τιμή-στόχο στα 35 ευρώ για τη μετοχή και συνιστά ”αγορά”.

Στο σχετικό θέμα αναφέρεται επίσης η θετική εκτίμηση και της CSFB με σύσταση ”υπεραπόδοση” και τιμή-στόχο τα 30 ευρώ.

Η μετοχή-έκπληξη όμως της χθεσινής συνεδρίασης, που μπορεί να κρύβει περαιτέρω ενδιαφέρον, είναι αυτή του ΟΤΕ.

Στο σχετικό θέμα η Egnatia Finance αναφέρεται στη θετική ψυχολογία που επικρατεί γύρω από τη μετοχή του Οργανισμού, και βεβαίως του ΟΠΑΠ.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της JP Morgan είναι εφικτή η προσέγγιση των 18 ευρώ και υπό προϋποθέσεις της ”κορυφής” των 20 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το περιθώριο βελτίωσης της αποτίμησης του ΟΤΕ μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί μέχρι και 25% υψηλότερα, φθάνοντας δηλαδή στο επίπεδο των 9,8 δισ. ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε βέβαια εάν η υπό προϋποθέσεις προσέγγιση των 20 ευρώ σχετίζεται με τη μέση τιμή κόστους του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (περίπου 10% στην κατοχή του Δημοσίου), για την απόκτηση του οποίου έχουν ήδη εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον όλοι οι κύριοι ανάδοχοι της μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ.

Προφανώς, οι πανίσχυροι ξένοι οίκοι έχουν επεξεργασθεί σχέδιο επενδυτικών κινήσεων στη χώρα μας, το οποίο μετά τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης φαίνεται πως έστω και δύσκολα, μετ’ εμποδίων και πλήθους ενστάσεων, προχωρεί.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, που αποτελεί κατά την εκτίμησή μας, τον... ανοιχτό κρίκο της τραπεζικής αλυσίδας, στεκόμαστε κατ’ αρχάς στο πλήθος των μετοχών που άλλαξαν χέρια στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Περίπου 9 εκατομμύρια μετοχές διακινήθηκαν εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, η δε αξία των συναλλαγών υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο η αγορά έχει πολύ καιρό να δει να συμβαίνει στον όμιλο της Alpha Bank.

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα βήματα τόσο στον όμιλο της Alpha Bank όσο και ευρύτερα στον κλάδο.

Με βάση τη χθεσινή συμπεριφορά μετοχών με χρηματιστηριακή τιμή χαμηλότερη του 1 ευρώ και με την προϋπόθεση πως θα βελτιωθεί το κλίμα στη Σοφοκλέους, στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση δικαιολογείται ένα... κερδοσκοπικό ”παιχνίδι”.

Στον ”μεσαίο χώρο” η κατάσταση φαίνεται πως έχει βρει το δρόμο της, καθώς μετοχές εταιριών με ισχυρή οικονομική θέση δικαιώνουν την επιχειρηματική προοπτική των επιχειρήσεων και την επιλογή – προτίμηση των επενδυτών.

Και ευτυχώς αυτές οι μετοχές υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι γύρω στις 35-40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v