Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπουλντόζες... πιέζουν την Alpha

Υπερισχύουν κατά κράτος οι πωλητές στην Alpha Bank, όπου στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις είχαν λάβει θέση και ορισμένοι επιθετικοί διαχειριστές, καθώς πέραν της δυσαρέσκειας των αναλυτών για το τρίμηνο εκδηλώθηκε και άμεση παρέμβαση Εβερτ με σαφή υπονοούμενα. ”Κοντά στην Alpha καίγεται μέχρι στιγμής και η Εθνική”, σχολιάζει παράγοντας της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έλλειμμα αξιοπιστίας φαίνεται να επιβαρύνει την αγορά. Ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο οι αναλυτές σημειώνουν ότι η κατάσταση με όλα όσα συμβαίνουν οδηγεί σε ένταση των πωλήσεων και της πίεσης στις μετοχές.

Η μετοχή της Alpha Bank, με συναλλαγές 2,5 και πλέον εκ. τεμαχίων, υποχωρεί κατά περίπου 4,9% προς τα 22,72 ευρώ, έχοντας καταγράψει χαμηλότερη τιμή στα 22,68 ευρώ. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης, τουλάχιστον όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, φέρεται ”να καίει” και το χαρτί της Εθνικής, καθώς ο όμιλος ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα με βάση τα ΔΛΠ.

Είναι εμφανές πως στην αγορά, ειδικότερα στις τράπεζες όπου εξαρχής θεωρούνταν και μεγαλύτερο το μέγεθος του προβλήματος, υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις και γνώμες. Αυτό πέραν των ακραίων βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων -λόγω και της πολύ ενεργού παρουσίας επιθετικών χαρτοφυλακίων- οδηγεί μέχρι στιγμής σήμερα σε υπερίσχυση των πωλητών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εμπορευσιμότητα στη μετοχή της Eurobank δεν ξεπερνούσε τις 90.000 τεμάχια στις 14.15, τη στιγμή που για την Πειραιώς ξεπερνούσε τις 200.000 τεμάχια, με την τιμή όμως να κρατάει στα 15,5 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 2, ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η Αβαξ, η Attica Group, η ΕΒΖ, ο Μυτιληναίος, η Elmec Sport, η Jumbo και ορισμενές ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Μια θυμόσοφη παροιμία αναφέρει πως ”όταν μαλώνουν τα βουβάλια...” και γι’ αυτό το λόγο αρκετοί αναλυτές, οι οποίοι προφανώς δεν ικανοποιήθηκαν από τα αποτελέσματα της Alpha, θεωρούν δικαιολογημένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο και ευελπιστούν πως αύριο με την Εθνική η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v