Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και ΟΠΑΠ στο επίκεντρο

Η πλήρης κάλυψη της αύξησης της ATEbank, oι εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΠΑΠ και η εκτίμηση ισχυρών ”παικτών” της αγοράς για μεσοπρόθεσμα ανοδική υπεραντίδραση του Γ.Δ. προς νέο υψηλό είναι τα θέματα που κυριαρχούν, πέραν της επίλυσης του Ασφαλιστικού των τραπεζών. Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο και μεθαύριο τα αποτελέσματα των Alpha Bank και ομίλου της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περιμένοντας τα αποτελέσματα της Alpha και της Εθνικής ορισμένοι παράγοντες της αγοράς στέκονται περισσότερο σε επιμέρους, πλην όμως σημαντικά γι’ αυτούς θέματα.

Η κάλυψη της αύξησης της Αγροτικής (δες σχετικό θέμα), η τιτλοποίηση πιστωτικών καρτών από τη Eurobank (δες σχετικό θέμα), oι εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΠΑΠ, η μέση τιμή του μετατρέψιμου ομολογιακού του ΟΤΕ δίνουν τόνο στις κινήσεις τους.

Θεωρούν πως το μέγεθος του προβλήματος στον τραπεζικό κλάδο αποτυπώνεται ξεκάθαρα και εύγλωττα στις δηλώσεις του κ. Αράπογλου (δες Εγερτήριο) και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο στρέφουν το βλέμμα τους παραπέρα.

Ορισμένοι ριψοκίνδυνοι ”παίκτες”, μάλιστα, τοποθετήθηκαν χθες στην Alpha αγοράζοντας από τα χαμηλά των 23,02 ευρώ μέχρι τα 23,45 ευρώ. Προσβλέπουν στην ανακοίνωση καλύτερων, απ’ ό,τι το σύνολο της αγοράς αναμένει, αποτελεσμάτων, εκτιμώντας πως από τεχνικής πλευράς -έστω και μεσοπρόθεσμα- η προσέγγιση της ”υψηλής τιμής” των 24,90 ευρώ είναι εφικτή.

Κάτι ανάλογο επιχειρείται στην Εθνική, όπου η προσφορά χθες ήταν περιορισμένη (στις 220.157 τεμάχια), αλλά και σε Πειραιώς, Eurobank.

Η Εμπορική εκτιμάται ξεχωριστά από τις υπόλοιπες τέσσερις τραπεζικές μετοχές, δίνεται βάση στην ασθενή αντίδραση των δύο τελευταίων συνεδριάσεων από τα 23 ευρώ και αναμένεται η συνέχεια.

Ένα θέμα που θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να εξεταστεί και αφορά περισσότερο στα αποτελέσματα εξαμήνου σχετίζεται με την κερδοσκοπική εκτίναξη του πετρελαίου προς τα 61 δολάρια και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Από το πετρελαϊκό μέτωπο δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο προωθούμενος ενιαίος φόρος για πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Βραχυπρόθεσμα η τάση, όσον αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, φαίνεται να ελέγχεται, με τον Γ.Δ. να μπορεί να συντηρηθεί γύρω ή και λίγο υψηλότερα των 3.000 μονάδων.

Σημείωση: Η χθεσινή διάψευση από την πλευρά της Attica Group περί αγορών στη μετοχή του ΟΛΠ (σχετικό θέμα στο Βήμα της Κυριακής) δεν μειώνει ούτε ελάχιστα το δεδομένο επιχειρηματικού – εφοπλιστικού ενδιαφέροντος για απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού, ικανού να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στα όσα σχεδιάζονται στο φορέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v