Αντέχουν οι 3.000 μονάδες;

Οι έντονες διακυμάνσεις στις τράπεζες λόγω του ασφαλιστικού φαίνεται πως ολοκληρώνονται, αρκεί οι εξελίξεις να μην κρύβουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ”έξυπνο χρήμα” προεξοφλεί καταστάσεις και λαμβάνει θέσεις σε τίτλους του ”μεσαίου χώρου”, όπως ΕΛΠΕ, ΟΛΠ κλπ. Επιστρέφει η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές λόγω του πετρελαίου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα για γερά νεύρα ήταν αυτή που βρήκε πάντως το Γ.Δ. σταθερά υψηλότερα των 3.000 μονάδων και τον FTSE-20 στην περιοχή των 1.710 μονάδων.

Η πίεση και οι έντονες διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, περισσότερο στην Εμπορική (-13,8%), φαίνεται πως βρίσκονται προς την ολοκλήρωσή τους.

Με την προϋπόθεση πως οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό δεν θα κρύβουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις (πέραν αυτών που περιμένει η αγορά), θα πρέπει να απομένει ένα τελευταίο κύμα αντιδράσεων, που κατά την εκτίμησή μας ενδέχεται να περιορίζεται πλέον σε μετοχές και όχι συνολικότερα στον τραπεζικό κλάδο.

Τουλάχιστον κάτι τέτοιο διαφάνηκε με αφορμή την αντίδραση της Εθνικής προς τα 28,62 ευρώ, και την ανάσχεση της πτωτικής τάσης οριακά στα 23 ευρώ για τη μετοχή της Εμπορικής.

Αυτό, όμως, που βεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και πιθανόν να παρατηρηθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης, είναι η ευχέρεια των ισχυρών παιχτών να ελέγξουν τη διόρθωση του FTSE-20, μέσω εναλλακτικών μετοχών του βασικού δείκτη.

Έτσι, παρατηρήθηκε πως πολύτιμη στήριξη δόθηκε άλλοτε από τη ΔΕΗ, άλλοτε από τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ, την Cosmote και περιμετρικά, από Τιτάνα, Γερμανό, Πειραιώς, Folli και 3Ε.

Το πρόβλημα που πρωτίστως αφορά τον τραπεζικό κλάδο και από εκεί θα δρομολογηθεί η όποια αντίδραση.

Το ενθαρρυντικό είναι πως λόγω της αίσθησης σχετικής ασφάλειας που δημιουργούσε η ελεγχόμενη διολίσθηση του FTSE-20 κατέστη δυνατή η ανάπτυξη άλλων δυνάμεων.

Δεν είναι τυχαίο πως στη χθεσινή συνεδρίαση, αντέδρασαν ανοδικά 116 τίτλοι, στην ακόμη πιο δύσκολη συνεδρίαση της Τετάρτης 95 και γενικότερα θα λέγαμε πως διαμορφώθηκε η εκτίμηση πως κάτι κινείται στο ”μεσαίο χώρο”.

Δεν είναι τυχαίο, πως το ”διορατικό χρήμα” παρά τα σοβαρά προβλήματα δεν διστάζει να πάρει θέσει και να προεξοφλήσει καταστάσεις, όπως ενδεικτικά συνέβη στην περίπτωση του ΟΛΠ, με εβδομαδιαία κέρδη 4,4%.

Όσον αφορά την παράταση δημοσίευσης αποτελεσμάτων, δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι προτιμότερο να καλυφθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της Εμπορικής, μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, ή αν ήταν προτιμότερο να δεχτεί ένα ισχυρό χτύπημα η αγορά τη... Δευτέρα, όταν η Τράπεζα θα υποχρεώνονταν να εμφανιστεί με αρνητική θέση.

Εν πάσει περιπτώσει, αυτή η διαδικασία που πραγματοποιείται για το καλό γενικότερα της αγοράς, είθε να οδηγεί σε λύση.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.038 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 1,54%, ο FT 20 υποχώρησε 1,83% και ο Mid 40 σημείωσε πτώση 2,18%. Ο Small Cap 80 κέρδισε 0,08%, ο FTSE 140 υποχώρησε 1,79%, ενώ ο δείκτης υψηλής κυκλοφορικής ταχύτητας ενισχύθηκε 0,5%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 3,41%, οι τηλεπικοινωνίες κατέγραψαν πτώση 0,32%, ενώ οι εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας υποχώρησαν 4,35%. Κέρδη 7,47% για τα είδη λύσεων πληροφορικής και 5,87% για τα διυλιστήρια.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Βιοσώλ (27,8%), Εικόνα- Ήχος (25%), Alter (22%), Ιmako (22%), Bιοσώλ (προνομιούχες- 20%), Rainbow (19,1%), Ευρωπαική Πίστη (17,9%) Info Quest (15,6%), Εμπορικός Δεσμός (13,3%) και Ξυλεμπορία (προνομιούχες-13%). Ξεχώρισαν επίσης τα ΕΛΠΕ με κέρδη 8,5%.

Οι μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ράδιο Κορασίδη (33,3%), ΕΒΖ (19,7%), Hitech (14,3%), Koρφίλ (προνομιούχες-14,3%), Eμπορική Τράπεζα (13,8%), Χαλυβδοφύλλων (13,3%), Λανακάμ (12,9%), ΑΕΓΕΚ (12,8%), Ελλατέξ (12,5%) και Κλωστήρια Ναούσης (12,5%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v