Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει για insiders - αγορά ιδίων μετοχών

Τις διευκρινιστικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, που θα τεθούν σε ισχύ από 11 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιος.

Τι αλλάζει για insiders - αγορά ιδίων μετοχών
της Αντιόπης Σχοινά

Τις διευκρινιστικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, που θα τεθούν σε ισχύ από 11 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλ. Πιλάβιος.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Πιλάβιος, με βάση τις διευκρινιστικές διατάξεις οι εισηγμένες εταιρίες υποχρεούνται σε:

- Γνωστοποίηση προνομιακών πληροφοριών εγκαίρως προς το χρηματιστήριο και τους επενδυτές.

- Σύνταξη καταλόγου προσώπων τα οποία δύνανται να έχουν προνομιακή πληροφόρηση (insiders list).

- Σύνταξη καταλόγου ατόμων που υποχρεούνται να γνωστοποιούν τις συναλλαγές επί της μετοχής της εταιρίας.

Καταργούνται δε η προγνωστοποίηση συναλλαγών στις ευαίσθητες περιόδους και η προαναγγελία συναλλαγών για μετόχους που κατέχουν πάνω από το 10% μιας εταιρίας και προτίθενται να κάνουν οποιαδήποτε πράξη που αφορά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις διευκρινιστικές αποφάσεις για τη χειραγώγηση της αγοράς (market abuse), η λίστα των insiders δεν αποστέλλεται προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία όμως οφείλει να την τηρεί και να την έχει στη διάθεση των αρχών σε κάθε ζήτησή της.

Όσον αφορά στη λίστα των προσώπων που υποχρεούνται σε γνωστοποίηση, αυτή αποστέλλεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και περιλαμβάνει εκτός από τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους συζύγους αυτών, καθώς και όλα τα εξαρτώμενα πρόσωπα, φθάνοντας μέχρι το επίπεδο των συγκατοίκων αυτών.

Επίσης ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο θα ισχύει πλέον ο θεσμός της επαναγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο να μην υπάρχει καμία περίπτωση χειραγώγησης της τιμής της μετοχής μέσω αυτής της διαδικασίας (safe harbor).

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η επαναγορά ιδίων μετοχών πρέπει να αποσκοπεί είτε:

- Στη μείωση του κεφαλαίου της εταιρίας μέσω ακύρωσης αυτών των μετοχών.

- Στην παροχή των συγκεκριμένων μετοχών στο προσωπικό της εταιρίας ή

- στην εκπλήρωση υποχρεώσεων της εταιρίας που έχουν προκύψει από ανταλλάξιμο ομολογιακό δάνειο.

Οι μετοχές που προέρχονται από επαναγορά ιδίων μετοχών θα πρέπει να αγοράζονται όχι σε τιμή που θα καθορίζει η εταιρία, όπως μέχρι πρότινος συνέβαινε, και με σκοπό την αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής, αλλά σε τιμή ίση ή κατώτερη της τελευταίας τιμής που διαμορφώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ή στην τιμή της τελευταίας προσφοράς.

Οι μετοχές που θα αγοραστούν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 25% του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Επίσης, η εταιρία δεν θα μπορεί να πωλεί τις μετοχές που προέρχονται από την επαναγορά στο διάστημα που αυτή θα διαρκεί.

Τέλος, ο κ. Πιλάβιος επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε ποινικά αδικήματα, και ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες όπου διαπιστώνεται δανεισμός, προκαταβολές ή υπεξαίρεση χρημάτων από το ταμείο της εταιρίας προς οποιοδήποτε στέλεχος, διευθυντικό ή μη, αυτής.

”Τέτοιες περιπτώσεις θα οδηγούνται κατευθείαν στον εισαγγελέα”, τόνισε κλείνοντας ο κ. Πιλάβιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v