Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση, η καλύτερη άμυνα...

Κερδίζουν μέρος των σημαντικών απωλειών των τελευταίων δύο συνεδριάσεων οι τραπεζικές μετοχές και ο FTSE-20. Ενθαρρυντικά διαμορφώνεται η εικόνα στο ”μεσαίο χώρο” με τη μετοχή του ΟΛΠ να οδηγείται προς την καταγραφή ιστορικά υψηλής τιμής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της πτωτικής τάσης κρινόμενη από το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής επιτυχής.

Αυτό γιατί οδηγεί το Γ.Δ. προς τις 3.035 μονάδες, τον FTSE-20 προς τις 1.710 και ενδυναμώνει τη σχέση ανοδικών – πτωτικών.

Προκαλεί εντύπωση το ότι τις τελευταίες δύο ημέρες ομονόησαν και δραστηριοποιήθηκαν ισχυρότατοι επενδυτικοί οίκοι και παράγοντες, ξένοι και Έλληνες, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστούν τα κεκτημένα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Π&Κ στη χθεσινή θέση της ήταν τόσο ξεκάθαρη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, που δεν άφηνε και πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Είναι επίσης άξιο αναφοράς το ότι ο ίδιος ισχυρός χρηματιστηριακός ”παίκτης” για δεύτερη φορά στις τελευταίες δύο εβδομάδες βάζει ”πλάτη” υπέρ της αγοράς.

Τεχνικά η εικόνα του FTSE-20 εμφανίζει και πάλι βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρον, καθώς ενισχύεται κατά 1,2%, με αιχμή -τι άλλο;- τους τραπεζικούς τίτλους.

Εθνική (1,54%), Eurobank (1,55%), Alpha (0,86%), Πειραιώς (1,80%) και Εμπορική (0,70%) αντιδρούν μετά τη βίαιη διόρθωση των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

Το ενδιαφέρον, όμως, σύμφωνα και με την προσέγγιση των ξένων, εντοπίζεται και σε ΟΤΕ, Cosmote, με τις συναλλαγές να είναι σημαντικές και την τιμή των δύο μετοχών να διαμορφώνεται προς τα 15,8 και τα 14,4 ευρώ αντίστοιχα.

Αυξημένες συναλλαγές, όμως, σημειώνονται στις μετοχές των ΔΕΗ (2,5%) και ΕΛΠΕ (2,8%), σε σημείο που διαμορφώνεται ικανοποιητικά η σχέση ανοδικών – πτωτικών, με την τιμή περίπου 140 τίτλων να ενισχύεται.

Από τον FTSE-20 θα πρέπει να αναφερθεί η περίπτωση της Folli Follie, που μετά την ανακοίνωση των καλών αποτελεσμάτων ενισχύεται κατά 3,75% στα 23,82 ευρώ.

Με αφορμή τα θετικά αποτελέσματά της φτάνει στα 12,70 ευρώ η μετοχή της Intralot.

Για μία ακόμη συνεδρίαση αυξημένες εμφανίζονται οι συναλλαγές στη μετοχή των Ακτωρα (2,94%), S&B (1,64%), Μέτκα – Μυτιληναίου, ενώ την παράσταση από το μεσαίο χώρο ”κλέβει” η μετοχή του ΟΛΠ, με ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά υψηλή τιμή.

Η μετοχή του Λιμανιού ενισχύεται κατά 5,24% προς τα 12,20 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 50.000 τεμαχίων.

Προφανώς, η εμφάνιση της Morgan Stanley ως βασικού μειοψηφούντος μετόχου επισπεύδει τις αγορές τελικών πελατών της που ”κρύβονται” πίσω από τον ξένο οίκο.

Κύριος αγοραστής στη μετοχή του ΟΛΠ φέρεται να είναι ξένη εταιρία, που έχει και επιχειρηματική συνεργασία με το φορέα.

Από το μεσαίο χώρο, συνεχίζει ανοδικά προς τα 2,32 ευρώ η Info Quest, αντιδρά στα 0,80 ευρώ η Lavipharm, ενισχύεται στα 0,44 ευρώ η Αττικάτ, ”πλαφονάρει” η ΕΛΓΕΚΑ στα 1,88 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 1 εκατ. τεμαχίων.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι Πετζετάκις στα 1,09 ευρώ, Cyclon, Λάμψα, Ηρακλής, Χατζηιωάννου, αλλά και ΟΛΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v