Με το δάκτυλο στη... σκανδάλη

Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως μέχρι στιγμής στο ”πατατράκ” των τραπεζών συμμετέχουν – πωλούν, κυρίως Έλληνες διαχειριστές, ίσως να αποτελεί τη θετικότερη ένδειξη. Το πρόβλημα βεβαίως, δεν έχει λυθεί, αλλά και για τεχνικούς λόγους θα ήταν χρήσιμη μία διάχυση ενδιαφέροντος ρευστότητας σε τίτλους του ”μεσαίου χώρου”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά μετά το τελευταίο ”πατατράκ” που έχουν υποστεί οι τράπεζες.

Ισχυροί και με βαρύνουσα θέση στην αγορά επενδυτικοί οίκοι, ελληνικοί και ξένοι, εκτιμούν μεσοπρόθεσμα θετικά τις εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν στον τραπεζικό κλάδο, με πιο πρόσφατη τη στάση που λαμβάνει η UBS (δες σχετικό θέμα).

Χθες, ανάλογη ”πλάτη” έβαλε για τις επιλογές των ξένων πελατών της και η Π&Κ Χρηματιστηριακή (δες σχετικό θέμα).

Θα λέγαμε πως λίγο ή πολύ η χρηματιστηριακή κοινότητα ομονοεί και στηρίζει με κάθε τρόπο το εγχείρημα ρύθμισης του ασφαλιστικού.

Δεν θα μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, στέκονται όμως, σε μία παράμετρο που ενδέχεται να είναι καθοριστική και για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Καταρχήν ξεκαθαρίζουν πως η υποχώρηση του Γ.Δ. προς την περιοχή των 2.970- 2.980 μονάδων είναι πιθανή, παραμένουν, όμως, αισιόδοξοι, καθώς κύριοι πωλητές μέχρι και χθες ήταν Έλληνες διαχειριστές και επενδυτές.

Οι συγκριτικά χαμηλές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν Τρίτη και Τετάρτη απέχουν από τον τζίρο των 200-220 εκατ. ευρώ που πραγματοποιούνται σε μέρες με ενεργότερη συμμετοχή των ξένων.

Εάν υποτεθεί πως αυτή η εκτίμηση είναι ορθή, θα λέγαμε ότι οι ξένοι τηρούν μέχρι στιγμής στάση αναμονής και παρατηρητή.

Θα φανεί βέβαια σήμερα, μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν οι πωλητές- κυρίως στην Alpha- και σε τι τιμές είναι αποφασισμένοι να εμφανιστούν οι αγοραστές στην ίδια μετοχή.

Για τη μετοχή της Εμπορικής, θεωρούμε πως με βάση τη ρύθμιση της προηγούμενης εβδομάδα, η άτακτη υποχώρηση της τιμής ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη.

Μένει βέβαια, στην περιοχή των 23 ευρώ -23,2 ευρώ να κάνουν την εμφάνισή τους επενδυτές, που εκτιμούν πως η τιμή της αύξησης είναι ελκυστική, σε σχέση με αυτό το επίπεδο.

Για την Εθνική, που χθες υποχώρησε, είναι αλήθεια με αρκετές συναλλαγές, κάτα 2,55%, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρόθεση του ομίλου να προχωρήσει στην πώληση της Atlantic Bank, με σύμβουλο τη Morgan Stanley.

Ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ο καλούμενος μεσαίος χώρος, όπου πέρα των θετικών αποτελεσμάτων, για παράδειγμα της Intralot (δες σχετικό θέμα), των Folli Follie (δες σχετικό θέμα), επηρεάζονται θετικά μετοχές εταιριών, όπως Info Quest, Σαράντης, S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά, Marfin Group, αλλά και των Κυριακίδη, Auto Hellas και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Ευκαιρίες, όμως, υπεραντίδρασης εντοπίζονται και χαμηλότερα, όπως λόγου χάρη στη Δέλτα Project (όπου η θέση της Marfin παραμένει σε διψήφιο ποσοστό), ΟΛΠ (όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον από το Λονδίνο παραμένει θερμό), Alter (πολλά φημολογούνται στην αγορά), Kego (μετά την τεχνική υποχώρηση της τιμής), Ιντερτέκ (όπου επίσης φημολογούνται πολλά στην αγορά), ΙΑΣΩ και ορισμένων τίτλων όπου διαπιστώνεται διάθεση αντίδρασης από τα χαμηλά τους.

Θα ήταν χρήσιμο για την αγορά σε αυτή τη συγκυρία, που οι μετοχές ”πρωτοκλασάτων” εταιριών έχουν προσεγγίσει τις τιμές – στόχους να σημειώνοταν διακριτική διάχυση ρευστότητας και ενδιαφέροντος προς ένα μεγαλύτερο τμήμα του ”μεσαίου χώρου”.

Εάν στον τραπεζικό κλάδο δεν συμβούν... χειρότερα, που θα οδηγούσαν και ορισμένους ξένους σε ρευστοποίηση θέσεών τους, θα μέναμε βραχυπρόθεσμα περισσότερο αισιόδοξοι για ορισμένες μετοχές του ”μεσαίου χώρου” και από την αρχή Ιουλίου επίσης θετικοί για το σύνολο της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v