Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί να γίνει πάρτι

Μπορεί να γίνει πάρτι στις χρηματιστηριακές αγορές; Ναι! Υπό μία προϋπόθεση: να πέσουν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου. Αυτό είναι το κουμπί της ιστορίας. Όχι ότι δεν έχουμε άλλα προβλήματα, αλλά μία πιθανή υποχώρηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Έστω και πρόσκαιρα...

Πώς μπορεί να γίνει πάρτι
Μπορεί να γίνει πάρτι στις χρηματιστηριακές αγορές; Ναι! Υπό μία προϋπόθεση: να πέσουν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου. Αυτό είναι το κουμπί της ιστορίας.

Όχι ότι δεν έχουμε άλλα προβλήματα, αλλά μία πιθανή υποχώρηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Έστω και πρόσκαιρα...

Στη μακρινή Ελλάδα μπορεί να αγνοούμε τη σημαντικότητα τέτοιων γεγονότων για τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε μία Σοφοκλέους να καλπάζει με το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουμε σώνει και καλά σαμπάνιες στα 50 ή στα 40 δολάρια. Μπορούμε, όμως, να ελπίζουμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό της αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου, θα δώσει βαθιές ανάσες στις χρηματιστηριακές αγορές.

Κι επειδή κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, έχουμε ελπίδες να κερδίσει έτσι πόντους και η Σοφοκλέους. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Μπορεί. Αλλά με το φτωχό μας μυαλό δεν μπορούμε να βρούμε άλλα σενάρια για σημαντική άνοδο.

Γενικώς η κατάσταση δεν είναι και ιδιαίτερα καλή. Κάθε άλλο. Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μπάχαλο και σε όλο τον κόσμο μία ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Οι επενδυτές έχουν γίνει επιφυλακτικοί και αρκετά προσεκτικοί. Αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και καιροφυλακτούν σε κάθε γωνία. Θέλοντας και μη οι αγορές θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα το θέμα των ελλειμμάτων της Αμερικής.

Όπως και εκείνο του πολιτικού μέλλοντος της Ευρώπης. Στο μεταξύ ίσως μπορέσουν να διασκεδάσουν από μία πιθανή υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.

Το άλλο σενάριο, εκείνο της συνέχισης της ανόδου της τιμής του, είναι εφιαλτικό. Και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να ευχηθούμε να μην το δούμε...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v