Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για την... ”τιμή” της Εμπορικής

Ισχυρότατες πιέσεις που αγγίζουν το 5,5% ασκούνται στη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς η αγορά αναζητά τα επίπεδα ισορροπίας της μετοχής σε ενδεχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι πιέσεις επεκτείνονται και σε άλλους τραπεζικούς τίτλους, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις στη νομοθετική ρύθμιση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ”βαρίδι” την Εμπορική ο FTSE-20 χάνει περίπου 1,2%, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί προς τις 3.050 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ των τραπεζιτών για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης (δες σχετικό θέμα) σε συνδυασμό με την εντεινόμενη φημολογία για πιθανή αύξηση κεφαλαίου στην Εμπορική αποτελούν ”τροφή” για πωλήσεις.

Οι συναλλαγές, υψηλές από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, παραμένουν σε ανάλογο επίπεδο, καθώς εντείνονται κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank προς τα χαμηλά των 23,9 ευρώ και προς τα 28,44 της Εθνικής.

Η μετοχή της Εμπορική υποχωρεί μέχρι και 5,6%, καθώς φήμες κάνουν λόγο για επιχειρούμενη προεξόφληση της τιμής, όπου πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Μικρότερες απώλειες εμφάνιζαν Πειραιώς και Eurobank, για τις οποίες η Citigroup, στην τελευταία της έκθεση, προέβλεπε χαμηλότερο κόστος από την επίλυση του Ασφαλιστικού.

Αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται στην αγορά είναι η αντιπαράθεση βραχυπρόθεσμων ”παικτών” και μεσοπρόθεσμων επενδυτών, καθώς αναζητούνται σημεία στήριξης για τους βασικούς δείκτες και επιχειρείται να προσεγγιστεί το κόστος από την υλοποίηση του Ασφαλιστικού.

Ούτως ή άλλως, αποτελούσε κοινό… μυστικό από νωρίς πως στην αγορά αναζητούνταν... άλλοθι για διόρθωση.

Το γεγονός ότι τα ξένα χρηματιστήρια αντιδρούν ψύχραιμα οδηγεί ορισμένους σε... δεύτερες σκέψεις για το ”παιχνίδι” που διαδραματίζεται στο παρασκήνιο μεταξύ των εμπλεκόμενων στο Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Για ορισμένους η αναμενόμενη διόρθωση αποτελεί ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για κάποιους αφορμή κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και για λιγότερους, που τοποθετούνται ”ανοιχτά”, απλώς κάλυψη του χρονικού περιθωρίου που έχουν στη διάθεσή τους.

Λόγω των αυξημένων συναλλαγών και της υψηλής διακυμανσιμότητας μετοχών του FTSE-20, η αγορά προσφέρεται είτε για βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι” στα Παράγωγα είτε για άσκηση πίεσης με σκοπό τη διαμόρφωση ελκυστικότερων αποτιμήσεων.

Μέχρι στιγμής από την Αγορά Παραγώγων δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μεταφέρεται σημαντική ρευστότητα που προσβλέπει σε υποχώρηση του FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v